Какви са страничните ефекти от терапията с ботокс при мигрена?

Естера Люба/EyeEm/Getty Images

Когато мислите за ботокс, вероятно си представяте козметични инжекции, предназначени за изглаждане на фини линии и бръчки. Въпреки че това е основната употреба на Botox, той също се превърна в популярно лечение за хронична мигрена.

Ако имате пристъпи на мигрена в продължение на 15 дни или повече всеки месец, Вашият лекар може да Ви предложи ботокс като лечение. Въпреки това, има някои странични ефекти от инжекциите с ботокс за мигрена, включително скованост на врата и мускулна слабост. Други нежелани реакции са по-рядко срещани, но могат да се появят.

Тази статия обсъжда възможните странични ефекти на ботокс за лечение на хронична мигрена.

Какви са възможните странични ефекти от ботокса?

Ботоксът се понася добре от повечето хора и се счита много безопасно ако отидете при опитен практикуващ. Все пак има някои възможни странични ефекти, за които трябва да знаете, ако започнете да използвате ботокс за лечение на мигрена.

Чести нежелани реакции

Честите нежелани реакции на Botox за мигрена включват:

 • зачервяване, болезненост или подуване на мястото на инжектиране
 • натъртване
 • тръпки
 • умора
 • суха уста
 • скованост на врата

А 2014 г проучване показват, че болката във врата е най-честата странична реакция, засягаща 4,3 процента от участниците в проучването. Болка на мястото на инжектиране, увиснали клепачи и мускулна слабост са докладвани при 2,1% от хората.

Като цяло, тези странични ефекти са просто ефектът от инжектиране на чуждо вещество в тялото ви. Обикновено изчезват след ден или два.

Дългосрочни странични ефекти

Въпреки това, има и възможност за дългосрочни странични ефекти. Те могат да включват:

 • мускулна слабост
 • вежди, които изглеждат „увиснали“ или изглеждат неравномерни

Тези странични ефекти са от самото лечение с ботокс и може да отнеме няколко седмици, за да отшумят.

Сериозни странични ефекти

В проучване отбелязано по-горе, сериозните странични ефекти от ботокс за мигрена са необичайни и рядко са били достатъчно тежки, за да могат хората да спрат лечението.

Има обаче случаи, когато от ботокс наистина се появяват сериозни усложнения. Трябва да потърсите незабавна медицинска помощ, ако забележите някой от следните симптоми след лечението:

 • замъглено виждане
 • подуване на езика или гърлото
 • затруднено говорене или преглъщане

Как действа ботоксът при лечението на мигрена?

Onabotulinumtoxin A, известен също като Botox-A, беше одобрен през 2010 г. от FDA за лечение на хронична мигрена.

Ботоксът се инжектира в определени области на главата и шията, които са свързани с мигренозна болка. Ефектът продължава около 3 месеца.

Инжекциите с ботокс са разработени за блокиране на невротрансмитери, които казват на мускулите ви да се свиват. Като блокира тези сигнали между тялото и мозъка ви, ботоксът намалява появата на бръчки.

Въпреки това, блокирането на невротрансмитери е също начин за предотвратяване на пристъпи на мигрена. Ботоксът блокира освобождаването на тези химикали от достигане до нервните окончания и причинява болка.

Пристъпите на мигрена обикновено се лекуват най-добре в самото начало на атаката, но това може да бъде наистина трудно.

Ако се опитате да лекувате мигрена с перорални лекарства, в крайна сметка може да приемете твърде много от тях. Това може да доведе до главоболие при прекомерна употреба на лекарства и понякога дори да предизвика повече пристъпи на мигрена.

Ботоксът може да действа като превантивно лечение, което предпазва мозъка ви от получаване на първоначалните сигнали за мигрена, без риск от „рекаунд главоболие“, което идва с много перорални лекарства.

Подходящ ли е ботоксът за лечение на пристъпите ми на мигрена?

Ако мислите за лечение с ботокс за вашите мигренозни пристъпи, ето някои въпроси, които може да обмислите и да поговорите с Вашия лекар:

 • Вашите мигренозни пристъпи хронични ли са? Хроничната мигрена се определя като протичаща средно 15 дни (или повече) всеки месец. Ако вашите мигренозни пристъпи не са хронични, не е ясно дали ботоксът би бил полезен за вас.
 • Добре ли сте с многократното лечение? Ботоксът може да не е ефективен за лечение на мигрена след първото лечение и дори когато работи, не е постоянен. Ще трябва да планирате да получавате редовни лечения с ботокс на всеки 3 месеца, ако ботоксът стане вашият дългосрочен план за лечение.
 • Ще го покрие ли вашата застраховка? Вашата застраховка може да покрива само ботокс за мигрена, ако можете да документирате, че вече сте опитвали други лечения. Дори тогава може да ви е трудно да получите одобрение от някои доставчици на застраховки. Ако нямате застраховка, ботоксът може да стане скъп, особено когато добавите разходите за множество лечения.

Кой не е добър кандидат за лечение с ботокс?

Има някои хора, които не трябва да получават ботокс за пристъпи на мигрена или по някаква друга причина.

Не сте добър кандидат за ботокс, ако някое от следните се отнася за вас:

 • известна чувствителност или алергия към ботулинов токсин (или анамнеза за ботулизъм)

 • признаци на инфекция на или близо до мястото на инжектиране
 • неврологични състояния, които ви правят по-податливи на мускулна слабост, като амиотрофична латерална склероза (ALS) или миастения гравис
 • сте бременна или кърмите

Други често задавани въпроси за ботокс за мигрена

Колко време отнема лечението с ботокс?

С опитен доставчик, лечението с ботокс ще отнеме около 20 минути. Първото ви лечение може да отнеме малко повече време, за да попълните документи и да говорите с вашия доставчик за притеснения и въпроси.

Колко инжекции ще трябва да получа?

Повече, отколкото си мислите. Ако получавате ботокс за лечение на мигрена, очаквайте да получите около 30 инжекции, всички в целевите зони на челото и шията. Тези зони са различни от целевите зони, където ще имате ботокс за козметично лечение, като изглаждане на челото.

Колко ботоксът боли?

Хората с различна поносимост към болка (и различни очаквания) могат да отговорят на този въпрос по различен начин. Иглите с ботокс болят толкова, колкото и всяка инжекция, и преживяването свършва бързо. Бъдете готови да се почувствате малко неудобно и имайте под ръка пакет с лед, за да успокоите възпалението или болката след това.

Колко често ще трябва да приемам ботокс за мигрена?

Лечението се препоръчва веднъж на всеки 12 седмици. Ефектът от ботокса може да започне да отслабва преди това, но лечението по-често от това не се препоръчва.

Ще работи ли Botox за лечение на мигрена?

Индивидуалните резултати може да варират, така че няма начин да се знае със сигурност. Но има сериозни основания да вярваме, че може.

Множество изследвания са показали, че лечението на хронична мигрена с ботокс означава по-малко дни за главоболие всеки месец в сравнение с плацебо. Може да отнеме 10 до 14 дни, докато резултатът от ботокса започне да действа.

Някои хора не реагират на този вид лечение на мигрена и обикновено са необходими два цикъла на лечение, за да разберете дали сте един от тях.

Долния ред

Ботоксът за мигрена може да причини някои неприятни странични ефекти, като мускулна слабост и схванат врат. За щастие повечето от тези нежелани реакции са леки и временни.

Тежките странични ефекти са изключително редки, но могат да се случат. Само вие можете да решите дали рискът от тези нежелани реакции си струва да лекувате вашата хронична мигрена.

Ако сте любопитни относно това лечение, намерете опитен доставчик, който да ви помогне да определите дали е подходящ за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss