CPAP машини и загуба на тегло: Сложно е

CPAP машините лекуват различни състояния, които засягат дишането ви по време на сън. Някои хора може да забележат наддаване на тегло след употребата им. По-малък брой може да изпита загуба на тегло.

Нарушения като сънна апнея могат да повлияят на това как дишате по време на сън, причинявайки смущения във вашия въздушен поток, които водят до ниско качество на съня, умора през деня и сърдечно-съдови усложнения.

Машините за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) доставят лек въздушен поток под налягане през маска, за да поддържат дихателните ви пътища отворени, докато спите. Много хора забелязват незабавно подобрение на симптомите с тази терапия.

Колкото и полезен да е CPAP за нарушения на дишането при сън, той може неочаквано да повлияе на теглото ви. Загубата на тегло чрез CPAP е по-рядка от наддаването на тегло, но и двете са възможни.

Използване на CPAP и загуба на тегло

Връзката между CPAP и загубата на тегло започва като теория. Експертите смятат, че тъй като CPAP машините подобряват притока на кислород и намаляват сънливостта през деня, хората, които ги използват, ще имат възможност да бъдат по-активни през деня.

Когато се почувствате по-енергични, може да сте склонни да правите повече или да започнете редовна фитнес програма.

Повишената активност е само една част от CPAP и уравнението за загуба на тегло. Експертите смятат, че използването на CPAP машина може да доведе до загуба на тегло чрез подобрен контрол на апетита.

През 2019 г. изследване показа, че лошият сън допринася за глада и апетита. С други думи, колкото по-ниско е качеството на съня ви, толкова по-вероятно е да се отдадете на повече храна по-често.

Теорията изглеждаше здрава. По-добрият сън може да се равнява на повишена активност и по-добър контрол на апетита, два критични аспекта на отслабването.

Изследването, доказващо тези предположения, обаче не е толкова ясно. Няколко малки проучвания са разгледали резултатите от използването на CPAP при загуба на тегло и са открили противоречиви резултати или са използвали много малки групи участници.

През 2013 г. първото широкомащабно проспективно, рандомизирано, двойно-сляпо фиктивно контролирано клинично изпитване разкри теглото печалба от CPAP е по-вероятно от загуба на тегло.

Използване на CPAP и наддаване на тегло

Проучването от 2013 г. често се цитира като ориентир в дебата за CPAP машините и промените в теглото. Установено е, че има по-голяма вероятност да наддадете на тегло, ако използвате CPAP машина и че наддаването на тегло се увеличава, когато употребата на CPAP се увеличи.

Оттогава други широкомащабни изследвания дават подобни резултати. Мета-анализ на повече от 3000 души през 2015 г. потвърди връзката между CPAP и повишения индекс на телесна маса и наддаването на тегло.

Как CPAP машините могат да допринесат за увеличаване на теглото?

Според системен преглед от 2016 г. използването на CPAP не води непременно до повишена активност. Дори да се чувствате по-малко уморени през деня, това не винаги означава, че правите повече. Може да почувствате повишаване на бдителността на работа, например, но рутината ви може да остане същата.

Прегледът също така показа, че употребата на CPAP може да намали скоростта на метаболизма ви при почивка и сън. Тъй като извежда тялото ви от състояние на активен стрес през нощта, CPAP може по невнимание да намали разхода на енергия за почивка/сън.

Кое е това? Отслабване или наддаване на тегло?

Спорът между загубата на тегло чрез CPAP и увеличаването на теглото чрез CPAP продължава.

През 2019 г., например, малко проучване на 119 души установи, че повече от половината от участниците са имали загуба на тегло много скоро след започване на CPAP и само 6% са имали наддаване на тегло.

От друга страна, мета-анализ на сънната апнея от 2021 г. установи, че лечението с CPAP води до значително наддаване на тегло. Подобно на клиничното изпитване от 2013 г., то установи, че по-продължителната употреба на CPAP е свързана с по-голямо увеличение на теглото.

Като цяло, по-голямата част от широкомащабните, висококачествени изследвания показват, че употребата на CPAP е по-вероятно да причини наддаване на тегло, но това не означава, че не можете да отслабнете по време на лечението с CPAP.

Ако се чувствате по-будни и енергични след CPAP терапията, това може да бъде чудесна възможност да повишите нивата си на активност. Когато се комбинира със структуриран диетичен план, CPAP може да допринесе за загуба на тегло.

Малко вероятно е обаче теглото просто да се стопи.

Връзката между сънната апнея и теглото

Обструктивната сънна апнея, нарушение на съня, обикновено лекувано с CPAP, има сложна връзка с вашето тегло.

Носенето на наднормено тегло може да влоши сънната апнея чрез добавяне на натиск върху дихателните ви пътища и сънната апнея може да увеличи шансовете ви да наддадете на тегло от хормонални колебания, намалени нива на активност и повишен глад.

Естествено е да внимавате с добавянето на CPAP към сместа, когато вече сте загрижени за наддаването на тегло.

Напълняването не е причина да избягвате CPAP терапията или да спрете да я използвате. Обструктивната сънна апнея е свързана със сериозни въздействия върху здравето и може да повлияе негативно на цялостната ви сърдечна функция.

Използване на CPAP при сънна апнея е свързано с по-добри дългосрочни резултати и намален риск от инсулт и сърдечно-съдови инциденти.

Вашият лекар може да ви помогне да преодолеете всякакви притеснения, които имате относно CPAP и наддаването на тегло. Те могат да създадат програма за управление на теглото за вас въз основа на вашите специфични здравни нужди и общи цели за тегло.

Долния ред

CPAP се свързва предимно с наддаване на тегло в изследванията, но някои доказателства показват, че може също да допринесе за загуба на тегло за някои хора.

Ако сте загрижени за наддаването на тегло от сънна апнея или използването на CPAP, вашият лекар може да ви помогне да намерите програма за управление на теглото, която работи за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss