Често срещани тригери за астма и как да ги избегнем

Чести причини за астма

Задействащите средства за астма са материали, условия или дейности, които или влошават симптомите на астма, или причиняват обостряне на астмата. Тригерите за астма са често срещани, което е точно това, което ги прави толкова обезпокоителни.

В някои случаи избягването на всички ваши задействащи астма може да бъде трудно. Въпреки това, с малко планиране, можете да се научите да предотвратявате излагането на вашите тригери и да намалите риска от обостряне или пристъп на астма.

Задейства се във въздуха

Излагането на цветен прашец, замърсяване на въздуха, цигарен дим и изпарения от изгарящата растителност може да накара астмата ви да се разпали. Поленът е най -обезпокоителен през пролетта и есента, въпреки че цветята, плевелите и тревите цъфтят през цялата година. Избягвайте да бъдете навън по време на пиковите прашеци през деня.

Използвайте климатик, ако го имате. Климатизацията намалява замърсителите на въздуха в помещението, като прашец, и намалява влажността в помещението или къщата. Това намалява риска от излагане на прахови акари и риска от възпаление. Излагането на студено време също може да предизвика обостряне при някои хора.

Пернатите и космати приятели могат да предизвикат астма

Домашни любимци и животни, макар и очарователни, могат да предизвикат астматичен епизод при хора, които са алергични към тях. Пърхотът е един спусък и всички животни го имат (някои повече от други).

Освен това протеините, открити в слюнката, изпражненията, урината, косата и кожата на животното, могат да предизвикат астма. Най-добрият начин да избегнете изблик от тези задействания е да избягвате напълно животното.

Ако не сте готови да се разделите с любим семеен домашен любимец, опитайте се да държите животното извън спалнята си, извън мебелите и навън през повечето време, ако е възможно. Домашните домашни любимци трябва да се къпят често.

Бъдете детектив на прах

Праховите акари, често срещан алерген, обичат да се скриват на места и стаи, които посещаваме често, включително спални, всекидневни и офиси. Купете прахоустойчиви покривала за вашия матрак, пружинна кутия и диван. Купете прахоустойчиви възглавници, които вървят между възглавницата и калъфката ви. Изпирайте спалното бельо на най -горещата вода.

Килимите и килимите също са магнити за прах. Ако имате килими в дома си, може би е време да се сбогувате и вместо това да поставите подове от твърда дървесина.

Не бъдете приятелски настроени към мухъл

Мухълът и плесента са два големи задействащи астма. Можете да предотвратите възпаления от тези задействания, като сте наясно с влажните места в кухнята, банята, мазето и около двора. Високата влажност увеличава риска от развитие на мухъл и плесен. Инвестирайте в изсушител, ако влажността ви притеснява. Не забравяйте да изхвърлите всички завеси за душ, килими, листа или дърва за огрев с мухъл или плесен.

Заплахи, които пълзят

Хлебарки не са просто страховити; те също могат да ви разболеят. Тези бъгове и техните изпражнения са потенциален задействащ астма. Ако откриете проблем с хлебарки, вземете мерки за тяхното отстраняване. Покрийте, съхранявайте и премахвайте отворените контейнери за вода и храни. Вакуумирайте, почиствайте и почиствайте всички зони, където виждате хлебарки. Обадете се на унищожител или използвайте гелове за хлебарки, за да намалите броя на бъговете във вашия дом. Не забравяйте да огледате дома си навън, за да видите къде може да се крият бъгове.

Други състояния могат да причинят астма

Инфекции, вируси и заболявания, които засягат белите дробове, могат да предизвикат астма. Примерите включват настинки, респираторни инфекции, пневмония и грип. Синусовите инфекции и киселинният рефлукс също могат да причинят обостряне на астмата, както и някои лекарства.

Парфюмите и ароматизираните артикули могат да влошат дихателните пътища. Стресът, тревожността и други силни емоции също могат да предизвикат бързо дишане. Това дразнене на дихателните пътища или учестеното дишане също може да предизвика обостряне на астмата. Освен това, хранителните алергии могат да причинят астматичен пристъп, особено ако имате анамнеза за анафилактична реакция към хранителен алерген.

Избягвайте задействанията

Ако смятате, че имате алергична астма, попитайте Вашия лекар за провеждане на тест за алергия. По този начин можете да откриете какви алергени причиняват астматично обостряне.

Въпреки че не можете да излекувате астмата, можете да я контролирате. Работете с Вашия лекар, за да идентифицирате причинителите на астма. Избягвайте ги, когато е възможно, и ще избегнете пристъпи и ще се почувствате по-добре.

Единственият спусък, който не трябва да избягвате

Упражненията могат да бъдат често срещан задействащ астма, но това е един от тригерите, които не трябва да избягвате. Физическата активност е важна за цялостното ви здраве и е риск, който си струва да поемете.

Бъдете мъдри относно включването на физическа активност, упражнения и дейности на открито в живота си. Ако астмата, предизвикана от физически упражнения, е притеснителна, говорете с Вашия лекар за лекарства, които помагат да се предотврати появата на астма, когато сте физически активни.

Когато не можете да избегнете тригерите

Някои задействания са толкова често срещани, че не можете да ги избегнете. Прахът е добър пример. Хората, които са силно чувствителни към прах, трудно ще го избегнат.

В този случай Вашият лекар може да Ви препоръча ваксини за алергия. Вашият лекар ще инжектира малки количества от алергена в тялото ви и с течение на времето тялото ви ще се научи да го разпознава и да не реагира на него толкова силно, както преди. Това лечение може да намали симптомите на астма по време на обостряне и може да направи някои тригери по-управляеми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss