Слуховите ви апарати Ви вият ли са свят?

Слуховите апарати обикновено не причиняват световъртеж или замайване, но свикването с нови слухови апарати може да отнеме известно време. Световъртежът често се причинява от проблеми с вътрешното ухо.

Може да отнеме известно време, за да свикнете със слуховите апарати, но те често не причиняват световъртеж или световъртеж. Световъртежът, който е един от няколкото вида замаяност, обикновено се описва като усещане за въртене или усещане, че светът около вас се движи. Ако изпитвате световъртеж, това най-вероятно не е свързано със слуховите ви апарати.

Най-честите причини за световъртеж са доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV) и болестта на Мениер. И двете състояния засягат вътрешното ухо и болестта на Мениер често се свързва със загуба на слуха.

Разбираемо е, че може да сте загрижени за страничните ефекти на слуховите апарати, но има малко доказателства, които да предполагат връзка между слуховите апарати и световъртежа.

Ако имате замайване с нов слухов апарат, това може да има нещо общо с прилягането на устройството. Можете да работите с аудиолог, за да направите корекция или да намерите нов вид помощ.

Тази статия ще разгледа връзките между слуховите апарати и световъртежа и ще очертае други потенциални причини за вашите симптоми.

Могат ли слуховите апарати да ви накарат да се почувствате замаяни?

Има известни доказателства, че слуховите апарати могат да причинят замаяност при някои хора, но това изглежда е необичаен страничен ефект.

Проучване от 2019 г. изследва отрицателните странични ефекти на слуховите апарати с въпросник, попълнен от 512 души със загуба на слуха. Участниците бяха попитани дали са преживели някой от 32-те изброени физически, психологически и социални странични ефекти.

Някои участници са имали всичките 32 странични ефекти, включително замаяност, но изследователите отбелязват, че много малко участници са посочили замаяността конкретно като проблем. Като цяло изследователите заключават, че отрицателните странични ефекти на слуховите апарати се считат за леки от повечето хора.

Важно е да се отбележи, че световъртежът е малко по-различен от другите видове замаяност, така че малкият брой хора, които съобщават за замайване в това проучване, може да не са имали световъртеж.

Според а Преглед на изследванията за 2022 г, световъртежът и световъртежът не са сред най-честите нежелани реакции или проблеми, свързани с използването на слухови апарати. Някои от проблемите, за които съобщават потребителите, включват:

 • лошо, неясно или неприятно качество на звука
 • дискомфорт, дразнене или болка, докато носите помощните средства
 • проблеми с поддръжката и ремонта на слухови апарати
 • проблеми по време на специфични ситуации на слушане (като например в тълпи или по телефона)
 • проблеми с външния вид на слуховите апарати
 • проблеми със смартфон технологията

Какви са симптомите на световъртежа?

Технически световъртежът е симптом като замаяност или умора. За повечето хора световъртежът се чувства сякаш светът около вас се върти или сякаш сте в движение. Епизодите на световъртеж могат да продължат от няколко минути до няколко седмици. Тези епизоди понякога са придружени от гадене или повръщане.

Има и други видове световъртеж, които могат да бъдат объркани със световъртеж. Според преглед от 2016 г. други видове замаяност могат да включват:

 • загуба на равновесие
 • замаяност
 • проблеми при ходене или стоене
 • чувство на отпадналост

Каква е връзката между вътрешното ухо и световъртежа?

Световъртежът често е свързан със състояния, които засягат вътрешното ухо. Някои от най-често срещаните заболявания на вътрешното ухо са:

 • Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV): BPPV причинява кратки епизоди на световъртеж, когато движите главата си бързо. Епизодите на световъртеж обикновено преминават бързо, но може да продължат да се случват със седмици. BPPV се случва поради частици в полукръглите канали на вътрешното ухо.
 • Болест на Мениер: Болестта на Мениер причинява внезапни епизоди на световъртеж, които продължават 20 минути или повече. Заболяването възниква поради натрупване на течност във вътрешното ухо. Други признаци на тези епизоди са загуба на слуха и шум в ушите.
 • Вестибуларен неврит или лабиринтит: Вестибуларният неврит и лабиринтитът са състояния в резултат на възпаление във вътрешното ухо, което може да бъде причинено от вирусна инфекция. Световъртежът може да продължи много дни и да ви накара да се почувствате зле.

Въпреки че заболяванията на вътрешното ухо често причиняват световъртеж, други медицински състояния също могат да доведат до този симптом.

Какво друго може да причини световъртеж или световъртеж?

Други често срещани причини за световъртеж включват:

 • Вестибуларна мигрена: Вестибуларната мигрена може да причини световъртеж, който изчезва за минути или продължава с дни. Както при другите форми на мигрена, вестибуларната мигрена може да бъде придружена от:

  • силно главоболие
  • чувство на нестабилност
  • загуба на слуха или шум в ушите
 • Лекарства: Световъртежът може да е страничен ефект от лекарството.
 • Травма на главата: Остро нараняване на главата, като например при падане или инцидент, може да причини световъртеж.

Специфичен тип световъртеж, наречен “централен световъртеж”, може да бъде резултат от промени в области на мозъка като малкия мозък. Причините за централен световъртеж включват:

 • мигрена
 • множествена склероза
 • инсулт (преходна исхемична атака)
 • мозъчен тумор като акустична неврома

Замаяността може да има и много други причини, включително:

 • ушна инфекция
 • дефицит на желязо (анемия)
 • дехидратация
 • топлинно изтощение
 • стрес
 • безпокойство
 • ниско кръвно налягане (хипотония)
 • ниска кръвна захар (хипогликемия)
 • морска болест

Кога да говорите с лекар

Продължаващият световъртеж може да бъде лечим в зависимост от основната причина. Помислете за разговор с лекар, ако имате повтарящи се епизоди на световъртеж. Лекарят може да ви помогне да идентифицирате причината и да лекувате симптомите.

Ако почувствате замайване със слухови апарати, може да поискате направление за аудиолог. Аудиологът може да ви помогне да намерите правилния тип и подходящ слухов апарат.

Спешна помощ

Ако имате световъртеж или виене на свят и наскоро сте имали падане или нараняване на главата, потърсете незабавно спешна помощ, като се обадите на 911 или на местните служби за спешна помощ.

Беше ли Ви полезно?

Съвети за свикване с нов слухов апарат

Много хора се приспособяват към слуховите апарати с течение на времето. Предприемането на някои от тези стъпки може да улесни процеса.

Постепенно увеличавайте времето за носене

В началото носете слуховите си апарати от 1 до 2 часа на ден. Можете да започнете да ги носите за все по-дълги периоди от време, докато не ги носите през цялото време — или през цялото време, освен когато се къпете или спите.

Постепенното увеличаване на времето, през което носите слухови апарати, може да помогне за подобряване на комфорта и полезността на комуникацията.

Обърнете внимание на различните звуци

Слуховите апарати могат да усилят всички шумове. Прекарвайте време, забелязвайки ежедневните звуци като звънене на вратата, лай на кучета и затваряне на врати. Обръщането на внимание на тези шумове може да помогне да преквалифицирате слуха си според важните звуци.

Може да искате да започнете в тиха среда и постепенно да стигнете до шумна среда.

Носете слуховите си апарати, докато гледате телевизия, за да свикнете с различни видове звуци.

Започнете с разговори един на един

Съсредоточете се върху комуникацията с един човек, преди да преминете към групови разговори. Започването с разговори един на един може да ви помогне да свикнете с ефект на оклузияпри което вашият собствен глас звучи по-силно в главата ви.

Започването с директен разговор също може да ви помогне да определите дали вашите слухови апарати работят за вас и да ви помогне да се научите да настройвате слуховите си апарати в различни среди.

Работа с аудиолог

Аудиолог може да ви помогне правете корекции към вашите слухови апарати според вашия опит. Аудиологът може също да ви помогне да научите как да поставяте, почиствате и сменяте батериите във вашите слухови апарати. Те също могат да ви дадат съвети кога и колко време трябва да зареждате акумулаторните слухови апарати.

Ако имате замаяност или световъртеж, аудиолог може да е в състояние да помогне, като регулира силата на звука или приляга.

Ключови изводи

 • Слуховите апарати рядко причиняват световъртеж или световъртеж, но е възможно.
 • Световъртежът, който е вид замайване, което ви кара да се чувствате сякаш сте в движение, е по-вероятно да бъде причинено от състояние, отколкото от слухови апарати.
 • Световъртежът може да бъде причинен от обстоятелства, които засягат вътрешното ухо или други състояния.
 • Регулирането на слуховите апарати и бавното увеличаване на времето за носене може да ви помогне да свикнете с тях.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss