Определяне на граници с човек с депресия

Депресията може да бъде много трудна-не само за хората, които я изпитват от първа ръка, но и за техните близки. Ако имате приятел или член на семейството с депресия, може да успеете да им предложите социална подкрепа. В същото време е важно да поставите граници и да отговорите на собствените си нужди.

Рискът от грижи

Когато някой, когото обичате, е депресиран, може да искате да му помогнете по всякакъв начин. Важно е обаче да предприемете стъпки за защита на собственото си психическо и физическо здраве.

Ако се опитате да осигурите грижи за някой с депресия, рискувате да изпитате и известна степен на психологически дистрес. Едно проучване установиха, че болногледачите на хора с тежко депресивно разстройство и биполярно разстройство са по -склонни да съобщават за психологически дистрес, отколкото полагащите грижи, които предоставят помощ на лица с други нужди от здравеопазване в общото население. Те също така съобщават за по -ниско качество на живот.

Всеки преживява и реагира по различен начин на депресията. Някои хора с депресия стават физически или вербално обидни, докато други се възбуждат или действат безразсъдно. Някои хора реагират на депресия, като се отдават на наркотици или преяждат с алкохол. Някои стават толкова летаргични, че едва могат да се облекат, да се хранят или да задоволят основните си хигиенни нужди.

Когато се грижите за някой с депресия, това поведение може да представлява заплаха за вашето собствено благосъстояние. Може да ви се стори стресиращо или физически предизвикателно да им помогнете да задоволят ежедневните си нужди от грижи. Може дори да станете мишена на физическо или словесно насилие.

Задаване на граници

Когато се грижите за някой с депресия, важно е да говорите за поведение, което е неприемливо или опасно. Например, помислете за следните насоки и стратегии.

Придържайте се към плана за лечение

Социалната подкрепа е важна, но като цяло не е достатъчна за лечение на депресия. Ако някой, когото познавате, се справя с депресията, насърчете го да потърси професионална помощ. Депресията е медицинско състояние, което може да се лекува с терапия, медикаменти или комбинация от двете.

Кажете на човека, който ви интересува, но не можете да му помогнете сами. Обяснете защо смятате, че трябва да потърсят професионално лечение. Настоявайте да следват съветите на практикуващите психично здраве. Например, те трябва да се съгласят верно да посещават медицински срещи. Те също трябва да приемат предписани лекарства според указанията.

Стойте срещу злоупотребата

Ако човекът, за когото се грижите, ви насочва с обидни думи, кажете му, че това е неприемливо и трябва да избягват това поведение.

Ако са извършили някакъв вид физическо насилие или насилие, настоявайте да спрат. Ако подозирате, че физическото ви здраве е изложено на риск, помолете за помощ от членове на семейството или приятели. Ако живеете с този човек, може да се наложи да включите местни служители на реда. Ако не живеете с този човек и сте физически малтретирани/нападнати, може да се наложи да се дистанцирате, докато лицето получи необходимата помощ.

Насърчавайте здравословните навици

Насърчавайте човека, за когото се грижите, да насочи енергията си към конструктивно поведение, като например упражнения. Редовните упражнения намаляват риска от депресия. Може също да им помогне да се възстановят по -бързо.

Трябва също да ги насърчите да се хранят здравословно. Помислете за допълването му с витамин D и омега-3 мастни киселини (често срещани в рибеното масло). Ниските нива на тези хранителни вещества могат да повишат риска от депресия.

Едно проучване установиха, че много участници с депресия имат ниски нива на витамин D. Три месеца добавка на витамин D помогна за облекчаване на симптомите на депресия.

Друг преглед показва, че ниските нива на омега-3 мастни киселини могат да играят роля в някои случаи на депресия. Необходими са повече изследвания, за да се разбере дали добавките на омега-3 мастни киселини могат ефективно да лекуват депресията. Рискът от приема на добавки с омега-3 мастни киселини е нисък.

Отделете време за себе си

Уведомете човека, за когото се грижите, че не можете да присъствате 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Имате нужда от малко време за себе си.

Опитайте се да следвате здравословна диета, да спортувате редовно и да спите достатъчно. За да управлявате стреса си, отделете време за редовни почивки и дейности, които ви харесват.

Взимането

Когато самият вие не сте здрави, може да е трудно да се грижите за някой друг. Вземете стъпки за предотвратяване на прегаряне, нараняване и заболяване, като поставите реалистични граници. Говорете с човека, за когото се грижите, за вредното поведение. Насърчете ги да следват препоръчания от тях план за лечение, да практикуват здравословни навици и да зачитат вашите нужди от психическо и физическо здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss