Може ли глаукомата да причини слепота?

Ако не бъде уловена в по-ранните етапи, глаукомата може да доведе до загуба на зрението и дори до слепота. За щастие, чрез поставяне на диагноза и започване на лечение загубата на зрение често може да бъде сведена до минимум или предотвратена.

Eclipse Images/Getty Images

Глаукомата е група състояния, характеризиращи се с увреждане на зрителния нерв, което може да доведе до загуба на зрението. Вашият зрителен нерв пренася електрическа информация от окото до мозъка.

относно 3 милиона хора в Съединените щати имат глаукома. Глаукомата обикновено е прогресивно състояние. Често не причинява никакви симптоми в началото, но може да доведе до частична или пълна слепота с напредването си. Вид глаукома, наречена закритоъгълна глаукома, може да се появи бързо и да доведе до слепота в рамките на дни.

Според Фондацията за изследване на глаукомата, глаукомата представлява около 9% до 12% от случаите на слепота в Съединените щати. Афроамериканците са около 15 пъти по-склонни да получат зрителни увреждания от глаукома, отколкото американците от бялата раса, според фондацията.

Прочетете, за да научите повече за това как глаукомата причинява слепота и какво можете да направите, за да сведете до минимум риска от загуба на зрение.

Как глаукомата причинява слепота?

Глаукомата може да причини слепота или частична слепота чрез увреждане на клетките във вашия зрителен нерв. Въпреки че откритоъгълната глаукома е много по-често срещана, закритоъгълната глаукома може да причини слепота за много по-кратък период от време.

Глаукома с отворен ъгъл

Откритоъгълната глаукома съставлява около 90% случаи на глаукома в Съединените щати. Има тенденция да се развива бавно в продължение на месеци до години.

Предната част на очната ви ябълка е пълна с бистра течност, наречена вътреочна течност, която помага за подхранването на структурите на окото ви и помага да се поддържа формата на окото ви. Блокирането или свръхпроизводството на тази течност може да доведе до повишено налягане в окото ви.

Това повишено налягане може да притисне зрителния нерв в задната част на окото и да увреди клетките му. Увреждането на клетките на оптичния нерв може да намали способността на окото ви да изпраща електрическа информация до мозъка ви. Това от своя страна може да доведе до загуба на зрението, което обикновено започва в периферното зрение. С течение на времето, ако не се лекува, може да прогресира до централното ви зрение.

Закритоъгълна глаукома

Закритоъгълната глаукома е по-рядък тип глаукома и представлява спешна медицинска помощ. Образува се, когато външната част на ириса ви блокира изтичането на вътреочна течност от предната част на окото ви. Това натрупване на течност може да доведе до внезапно повишаване на очното налягане, което причинява загуба на зрение или слепота в рамките на a няколко дни.

В Проучване от 2022 гизследователите установиха, че 23 203 души в Съединените щати са посетили спешното отделение със закритоъгълна глаукома за 10-годишен период от 2008 до 2017 г. Жените са посетили спешното отделение за закритоъгълна глаукома с 46% повече от мъжете.

Обратима ли е слепотата от глаукома?

В момента няма лек за глаукома. Лечението може да помогне за намаляване на по-нататъшното прогресиране на увреждането на окото ви, но клетките във вашия зрителен нерв нямат способността да се регенерират, след като бъдат увредени.

Изследователите продължават да проучват начини за обръщане на свързаната с глаукома загуба на зрение и остават с надежда, че някой ден може да има лек.

В Проучване от 2020 г, изследователите успешно обърнаха състояние, подобно на глаукома при мишки, използвайки генна терапия. Те успяха да постигнат това обръщане чрез инжектиране на изкуствен вирус, за да доставят три гена, наречени Oc4, Sox2, и Klf4.

Ако повече изследвания върху животни намерят обещаващи резултати, подобни технологии могат да бъдат инициирани един ден в клинични изпитвания върху хора.

Какво можете да направите, за да предотвратите загуба на зрение от глаукома?

Глаукомата обикновено е прогресивно състояние, което се развива в продължение на много години. Повече от 50% от хората с глаукома не знаят, че я имат. Най-добрият начин да предотвратите прогресирането на глаукомата е да посещавате очен лекар за редовни очни прегледи.

Ако вашият лекар диагностицира глаукома, той вероятно ще предпише лекарства за капки за очи, за да ви помогне да поддържате очното си налягане под контрол и да предотвратите загуба на зрение. Ако лекарствата за очи не са ефективни, Вашият лекар може да препоръча лазерно лечение или операция, за да запазите зрението си.

Ако преди това сте получили диагноза глаукома, може да сте в състояние намаляват риска от загуба на зрението от:

  • поддържане на умерено тегло
  • поддържане на кръвното Ви налягане в здравословен диапазон
  • отказване от пушенето, ако пушите

  • оставане физически активен

Колко често трябва да проверявате очите си?

За възрастни над 40-годишна възраст, които са с нисък риск от очно заболяване, Американската академия по офталмология препоръчва цялостен очен преглед:

  • на всеки 2 до 4 години за хора на възраст от 40 до 54 години
  • на всеки 1 до 3 години за хора на възраст от 55 до 64 години
  • на всеки 1 до 2 години за хора на 65 и повече години

Ако имате диабет тип 1 или тип 2, препоръчително е да правите преглед на очите си веднъж годишно, независимо от възрастта ви.

Ако имате по-висок риск от развитие на глаукома въз основа на вашата медицинска история, семейна история, възраст или раса, може да се нуждаете от по-редовни очни прегледи, дори и да нямате никакви симптоми.

Научете повече за рисковите фактори за глаукома.

Често задавани въпроси

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно глаукомата и загубата на зрение.

Можете ли да ослепеете напълно с глаукома?

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), глаукомата е втората водеща причина за слепота в световен мащаб. А малък брой от хората с глаукома ослепяват напълно.

Можете ли да спрете прогресирането на глаукомата?

относно половината от хората с глаукома не знаят, че я имат. Най-добрият начин да предотвратите прогресирането на глаукомата е да ходите на редовни очни прегледи и да започнете лечението възможно най-скоро.

Капките за очи с рецепта могат да намалят количеството течност, което окото ви произвежда, и да намалят очното налягане.

Колко време отнема глаукомата да причини слепота?

Глаукомата с отворен ъгъл обикновено отнема много години или десетилетия, за да причини слепота. Много хора все още имат добро зрение 20 години след диагностицирането им, особено ако получат лечение преди загубата на зрение да е прогресирала.

Закритоъгълната глаукома е спешно състояние на очите, което може да доведе до слепота в рамките на няколко дни ако не се лекува бързо.

Долния ред

Глаукомата може да причини слепота или частична слепота чрез увреждане на клетките във вашия зрителен нерв. Когато тези нерви се повредят, това може да доведе до загуба на зрение. Повечето хора не изпитват никакви симптоми, докато състоянието не е напреднало в продължение на много години или десетилетия.

Най-добрият начин за предотвратяване на свързаната с глаукома загуба на зрението е чрез редовни очни прегледи. Ранното започване на лечението може да помогне за предотвратяване на прогресирането на загубата на зрение и причиняване на слепота.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss