Могат ли етеричните масла да лекуват депресията?

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти. Етеричните масла служат за много медицински цели, от това да действат като естествен репелент срещу комари до намаляване на болките в гърба и шията. Някои хора обаче използват етерични масла в подкрепа на лечението на депресия.

Етеричните масла не лекуват депресията и хората не трябва да използват етерично масло вместо предписаните лекарства.

Въпреки това, етеричните масла демонстрират ползи като допълнителна терапия заедно с конвенционалните лечения за депресия, като поведенческа терапия и антидепресанти.

В тази статия обясняваме ефектите на етеричните масла при лечение на депресия.

Ефективност при лечение на депресия

Могат ли етеричните масла да лекуват депресията?
Доказателствата не подкрепят етеричните масла като лечение на депресия във всеки случай, но те могат да облекчат някои симптоми.

Някои проучвания с животни показват, че някои етерични масла могат да облекчат психологическите и физическите симптоми, свързани с депресията.

Едно проучване от 2016 г. показа, че вдишването на лавандула подобрява цикъла на сън на хората в колежа, които са имали нарушения на съня, което може да бъде ефект на депресия.

Друго проучване показа, че етерично масло, наречено Asarum heterotropoides, намалява поведението при мишки, което прилича на това на хората с депресия.

Психологията и мозъчната структура на нечовешките животни обаче са далеч по-малко сложни, отколкото при хората и проучванията върху животни обикновено не дават значителни резултати.

Някои изследвания показват, че използването на етерични масла може да подобри съня, да подобри настроението и да подобри качеството на живот.

Етеричните масла също могат да помогнат за намаляване на симптомите на тревожни разстройства, които често се появяват заедно с депресия. Изследователите изчисляват, че около 43% от хората с тревожност и стрес използват някаква форма на алтернативна терапия, за да помогнат за справяне със симптомите

Както при всички форми на алтернативна терапия, трябва да използвате етерични масла с повишено внимание. Винаги обсъждайте употребата на тези масла с лекар или ароматерапевт.

Етерични масла, които могат да помогнат за лечение на депресия

Въпреки че няма доказателства, че дадено етерично масло е подходящо за лечение на депресия, хората посочват следните етерични масла като полезни при лечението на някои симптоми на депресивни разстройства.

Този доклад от 2017г предполага, че няколко етерични масла могат да имат положителни ефекти, когато се използват като част от смес. Тези етерични масла включват:

  • лавандула, която се съдържа в много от съединенията, които изследователите са използвали
  • бергамот
  • Юзу
  • роза ото
  • римска лайка здравец
  • мъдрец
  • жасмин
  • розмарин

Този доклад предполага, че ароматерапевтичният масаж с тези масла има по-голям ефект върху симптомите на настроението, отколкото инхалаторната ароматерапия.

Този доклад обаче също така признава, че качеството на половината от изследванията е ниско.

Лавандулата е най-разпространеното масло в проучванията и също така демонстрира положителни ефекти върху симптомите на тревожност.

Доказателства за качеството на етеричните масла

Лавандулово масло
Лавандулата се появява редовно в проучванията като полезно средство за лечение на някои симптоми на депресия и тревожност.
Много от предполагаемите ползи от етеричните масла идват от лични сметки, а не от научни данни.

Етерично масло, което може да бъде ефективно за един човек, може да няма ефект върху друго лице.

Етеричните масла са трудни за изучаване, тъй като участниците и изследователите често могат да разпознаят етеричните масла по техния аромат. Това действие премахва случайния елемент на експеримента, което го прави надежден.

Поради тази причина много проучвания, изследващи ползите от етеричните масла при депресия, тревожност и стрес, са неубедителни.

Една изследователска статия, обобщаваща систематични прегледи на употребата на ароматерапия за хипертония, депресия, тревожност, облекчаване на болката и деменция, заключава, че ароматерапията е неефективна терапия за всяко състояние.

Необходими са повече изследвания, преди лекарите да могат да препоръчат етеричните масла като първа линия и самостоятелно лечение на депресия.

Въпреки това, като допълваща терапия, етеричните масла могат да подобрят или намалят отделните симптоми за някои хора с депресия и да подобрят ефективността на други лечения.

Какво представляват етеричните масла?

Етеричните масла са съединенията, които производителите извличат от кората, цветята, листата, стъблата, корените и други части на растенията.

Дестилацията с пара, вода или механични методи, включително студено пресоване, обикновено са методите за извличане на съединенията от растението. Това, което остава от растението след процеса на дестилация, образува етерично масло.

Повечето изследвания, изследващи етерични масла и депресия, разглеждат тяхното използване в ароматерапията. По време на ароматерапията хората или вдишват етерични масла през носа или устата или ги втриват в кожата.

Прилагането на етерични масла върху кожата може да причини алергична реакция, дразнене на кожата и чувствителност към слънце при някои хора, така че всеки, който планира да нанесе етеричните масла локално, първо трябва да ги смеси с масло носител, като маслина, бадем, авокадо или кокос масло.

Медицинските специалисти също препоръчват на хората да се изследват за алергия, преди да използват етерични масла.

Въпреки че Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е одобрила няколко етерични масла за употреба като хранителни добавки и ги е класифицирала като „общопризнати като безопасни“, те не препоръчват смилането на етерични масла.

FDA не регулира етеричните масла, използвани в ароматерапията, така че трябва да бъдете внимателни, когато използвате етеричните масла и да потърсите медицинска помощ за изпитване на неблагоприятни ефекти.

Как действат етеричните масла

Химикалите в етеричните масла могат да взаимодействат с тялото чрез абсорбиране през кожата в кръвта или чрез стимулиране на зони на мозъка чрез вдишване.

Когато специализираните нервни клетки в горната част на носа открият миризми, те изпращат импулс към мозъка по дължината на обонятелния нерв до област, наречена обонятелна крушка.

Обонятелната крушка обработва импулса и доставя информацията за миризмата в други съседни области на мозъка. Тези други области са известни като лимбичната система.

Лимбичната система е набор от мозъчни структури, които могат да играят съществена роля за контролиране на поведението, емоциите, паметта и настроението.

Важността на аромата

Приятните аромати могат да бъдат силно емоционални.
Приятните аромати могат да бъдат силно емоционални.

Използването на етерични масла за облекчаване на симптомите на депресия може да работи поради миризмата им.

Обонянието е едно от петте сетива и мощна връзка между хората и света около тях. Хората са много чувствителни към миризмата и изследователите вярват, че един нормален човек може да разпознае 1 трилион различни аромати.

Ароматите са силно емоционални. Всеки реагира на аромати по различен начин – как човек реагира на миризма, зависи от това, което свързва с тази миризма. Например, човек може да свърже определен аромат с отдавна забравена памет.

Емоционалният характер на миризмите може да се свърже с подобряването на настроението след ароматерапия от етерични масла. Това подобрение може да облекчи разстройства на настроението, като депресия.

Научните изследвания обаче не подкрепят неговите предимства и доказателствата за положителните ефекти на ароматерапията върху настроението са по-скоро от уста на уста, отколкото вкоренени в проучването.

Рискове и странични ефекти на етеричните масла

Трябва да бъдат завършени допълнителни изследвания, за да се установи как етеричните масла взаимодействат с други лечения и лекарства.

По-малките деца и жени, които са бременни или кърмят, трябва да избягват употребата на етерични масла, тъй като изследователите все още не знаят ефекта на етеричните масла върху тези хора.

Обобщение

Етеричните масла са дестилирани растителни масла, които играят ключова роля в ароматерапията.

Поради мощните действия на аромата при задействане на паметта и положителните емоции, ароматерапевтите и терапевтите, допълващи се, предлагат етерично масло като възможно лечение на депресия.

Голяма част от доказателствата в подкрепа на етеричните масла са с ниско качество.

Някои доказателства, от друга страна, предполагат, че етеричните масла наистина действат при определени симптоми и настроения. И ако етеричните масла не причиняват неблагоприятни ефекти, те могат да подобрят ефективността на други подходи за лечение или да намалят симптомите, особено след използване на смес, която включва лавандула.

Всеки, който обмисля да използва етерични масла, трябва да говори с лекар или ароматерапевт, за да обсъди потенциалните ползи и рискове.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss