Миокардит

Какво е миокардит?

Миокардитът е заболяване, белязано от възпалението на сърдечния мускул, известно като миокард – мускулния слой на сърдечната стена. Този мускул е отговорен за свиването и отпускането, за да изпомпва кръвта в и от сърцето и до останалата част от тялото.

Когато този мускул се възпали, способността му да изпомпва кръв става по -малко ефективна. Това причинява проблеми като ненормален сърдечен ритъм, болка в гърдите или затруднено дишане. В крайни случаи може да причини кръвни съсиреци, водещи до инфаркт или инсулт, увреждане на сърцето със сърдечна недостатъчност или смърт.

Обикновено възпалението е телесен отговор на всякакъв вид рана или инфекция. Представете си, когато режете пръста си: за кратко време тъканта около среза се подува и става червена, което е класически признак на възпаление. Имунната система в тялото ви произвежда специални клетки, за да се втурне към мястото на раната и да извърши ремонт.

Но понякога имунната система или друга причина за възпаление води до миокардит.

Какво причинява миокардит?

В много случаи не се открива точната причина за миокардит. Когато се установи причината за миокардит, това обикновено е инфекция, пробила път към сърдечния мускул, като вирусна инфекция (най -често срещаната) или бактериална, паразитна или гъбична инфекция.

Докато инфекцията се опитва да се овладее, имунната система се бори, опитвайки се да се отърве от болестта. Това води до възпалителен отговор, който може да отслаби тъканта на сърдечния мускул. Някои автоимунни заболявания, като лупус (SLE), могат да предизвикат обръщане на имунната система срещу сърцето, което води до възпаление и увреждане на миокарда.

Често е трудно да се определи точно какво причинява миокардита, но потенциалните виновници включват следните причини.

Вируси

Според фондация Миокардит, вирусите са една от най -честите причини за инфекциозен миокардит. Най -честите вируси, причиняващи миокардит, включват Coxsackievirus група В (ентеровирус), човешки херпесен вирус 6 и парвовирус В19 (който причинява пето заболяване).

Други възможности включват еховируси (за които е известно, че причиняват стомашно-чревна инфекция), вирус на Епщайн-Бар (причинява инфекциозна мононуклеоза) и вирус на рубеола (причинява немска морбили).

Бактерии

Миокардитът също може да бъде резултат от инфекция със стафилокок ауреус или Corynebacterium diptheriae. Стафилококус ауреус е бактерията, която може да причини импетиго и да бъде резистентен към метицилин щам (MRSA). Corynebacterium diptheriae е бактерията, която причинява дифтерия, остра инфекция, която унищожава сливиците и клетките на гърлото.

Гъбички

Дрождовите инфекции, плесени и други гъбички понякога могат да причинят миокардит.

Паразити

Паразитите са микроорганизми, които живеят от други организми, за да оцелеят. Те също могат да причинят миокардит. Това е рядкост в Съединените щати, но по -често се наблюдава в Централна и Южна Америка (където е паразитът Trypanosoma cruzi причинява състояние, известно като болест на Шагас).

Автоимунни заболявания

Автоимунни заболявания, които причиняват възпаление в други части на тялото, като ревматоиден артрит или СЛЕ, понякога също могат да причинят миокардит.

Какви са симптомите?

Опасното нещо при миокардита е, че може да засегне всеки, да се появи на всяка възраст и може да продължи, без да показва никакви симптоми. Ако симптомите все пак се развият, те често приличат на тези симптоми, които може да изпитате при грип, като например:

 • умора
 • задух
 • треска
 • болки в ставите
 • подуване на долните крайници
 • болки в гърдите

Много пъти миокардитът може да отшуми сам, без лечение, подобно на това, че в крайна сметка заздравяването на пръста на пръста ви. Дори някои случаи, които продължават дълго време, може никога да не създадат внезапни симптоми на сърдечна недостатъчност.

Но тайно те могат да причинят увреждане на сърдечния мускул, където симптомите на сърдечна недостатъчност бавно се появяват с течение на времето. В други случаи сърцето може да бъде по -бързо в разкриването на своите борби, със симптоми като болка в гърдите, задух, сърцебиене и сърдечна недостатъчност.

Как се диагностицира?

Въпреки че миокардитът може да бъде труден за диагностициране, Вашият лекар може да използва няколко теста, за да стесни източника на Вашите симптоми. Тези тестове включват:

 • кръвни изследвания: за да проверите за признаци на инфекция или източници на възпаление
 • рентгенография на гръдния кош: да покаже анатомия на гръдния кош и потенциални признаци на сърдечна недостатъчност
 • електрокардиограма (ЕКГ): за откриване на анормални сърдечни честоти и ритми, които могат да показват увреден сърдечен мускул
 • ехокардиограма (ултразвуково изображение на сърцето): за подпомагане на откриването на структурни или функционални проблеми в сърцето и съседните съдове
 • биопсия на миокарда (вземане на проби от сърдечна мускулна тъкан): в някои случаи може да се извърши по време на сърдечна катетеризация, за да позволи на лекаря да изследва малко парче мускулна тъкан от сърцето

Усложнения на миокардит

Миокардитът може да причини значителни увреждания на сърцето. Отговорът на имунната система на организма поради вирус или друга инфекция, причиняваща миокардит, може да причини значителни щети, както и някои химикали или автоимунни заболявания, които могат да причинят миокардит. Това в крайна сметка може да доведе до сърдечна недостатъчност и в крайна сметка до смърт. Тези случаи са редки, тъй като повечето пациенти с миокардит се възстановяват и възобновяват здравата сърдечна дейност.

Други усложнения включват проблеми със сърдечния ритъм или ритъм, инфаркт и инсулт. В редки случаи може да се наложи спешна сърдечна трансплантация.

Миокардитът също е свързан с внезапна смърт, като до 9 % от аутопсиите на възрастни разкриват възпаление на сърдечния мускул. Това число скача до 12 процента за аутопсии на млади възрастни, показващи възпаление на сърдечния мускул.

Как се лекува миокардит?

Лечението на миокардит може да включва:

 • кортикостероидна терапия (за намаляване на възпалението)
 • сърдечни лекарства, като бета-блокер, ACE инхибитор или ARB
 • поведенчески промени, като почивка, ограничаване на течностите и диета с ниско съдържание на сол
 • диуретична терапия за лечение на претоварване с течности
 • антибиотична терапия

Лечението зависи от източника и тежестта на миокардното възпаление. В много случаи това се подобрява с подходящи мерки и вие ще се възстановите напълно.

Ако вашият миокардит продължава, Вашият лекар може да Ви предпише кортикостероид, който да помогне за намаляване на възпалението. Те също така вероятно ще препоръчат почивка, ограничаване на течностите и диета с ниско съдържание на сол. Антибиотичната терапия може да помогне за лечение на инфекцията, ако имате бактериален миокардит. Може да се предпише диуретична терапия за отстраняване на излишната течност от тялото. Вашият лекар може също да предпише лекарства, които помагат на сърцето да работи по -лесно.

Почти всички тези лечения работят за облекчаване на натоварването на сърцето, така че да може да се излекува.

Ако сърцето не успее, в болницата може да се извършат други по -инвазивни процедури. Може да се наложи имплантиране на пейсмейкър и/или дефибрилатор. Когато сърцето е изключително увредено, лекарите могат да препоръчат сърдечна трансплантация.

Може ли да се предотврати?

Няма стъпки за определено предотвратяване на миокардит, но избягването на сериозни инфекции може да помогне. Някои от предложените начини за това включват:

 • практикуване на безопасен секс
 • бъдете в крак с ваксинациите
 • правилна хигиена
 • избягване на кърлежи

Каква е перспективата?

Перспективите за миокардит са предимно положителни. Според Фондацията за миокардит шансът да се повтори е приблизително 10 до 15 процента. Повечето хора с миокардит се възстановяват и нямат дългосрочни неблагоприятни ефекти върху сърцето.

Все още има какво да се научи за миокардита. Лекарите смятат, че миокардитът не е наследствен и не са открили гени, които да го показват.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss