Какво представлява варикозната лента?

Разширените кръвоносни съдове около хранопровода се наричат ​​варици. Ако се спукат, това може да е фатално. Варикозната лента е процедура, която предотвратява и лекува тези разкъсвания.

Напреднали чернодробни заболявания, като цироза, могат да причинят портална хипертония. Това се отнася до високо кръвно налягане във вашата портална вена. За разлика от другите ви вени, които носят кръв към сърцето ви, порталната вена транспортира кръв от храносмилателните ви органи до черния дроб.

Порталната хипертония може да причини подуване на малките, тънки кръвоносни съдове около хранопровода, които се свързват с черния дроб. Тези разширени кръвоносни съдове се наричат ​​варици. Без лечение вариците могат да се спукат, което да доведе до тежко кървене.

Процедура, наречена варикозно свързване или ендоскопско лигиране на ленти, използва малки еластични ленти за лечение на спукани варици и предотвратяване на други от разкъсване.

Разкъсаните варици на хранопровода са най-често фатално усложнение на цирозата. Над 90% от хората с цироза се развиват варици на хранопровода. Около 30% от вариците се разкъсват и кървят.

Симптомите на спукани варици включват:

  • повръщане на кръв
  • изхождане на черни или кървави изпражнения
  • чувство на замаяност или припадък

Ако мислите, че може да имате спукани варици, незабавно потърсете медицинска помощ.

Каква е целта на варикозната лента?

Ендоскопската варикозна лента е стандартна процедура за предотвратяване или лечение на разкъсани варици на хранопровода. Лекарят може да препоръча тази процедура, ако преди това сте имали спукани варици или имате висок риск от развитие на такива.

Варикозната лента свързва вариците, като ги предпазва от кървене.

ефект на процедурата за поставяне на варикозни ленти върху кървящите варици на хранопровода
Илюстрирано от Джейсън Хофман

Каква е процедурата за варикозно превързване?

Лекарите извършват варикозно превръзка чрез горна ендоскопия. Те поставят малки еластични ленти около вариците с помощта на ендоскоп, който е тънка, гъвкава тръба със светлина и камера в единия край.

Лекарят ще ви посъветва как да се подготвите за варикозно превръзка. Може да се наложи да гладувате до 12 часа преди процедурата и да спрете приема на предписани лекарства или лекарства без рецепта, като аспирин или разредители на кръвта.

Медицински специалист (HCP) ще ви даде успокоително чрез интравенозна инжекция, така че ще трябва някой да ви отведе у дома след това. HCP може да напръска гърлото ви с локален анестетик, за да ви предпази от запушване, когато ендоскопът е поставен. Те също така ще използват предпазител за уста, за да предотвратят увреждане на вашите зъби или венци.

След това лекарят ще постави малки еластични ленти в специализирано устройство за свързване вътре в ендоскопа. Докато лежите настрани на масата за преглед, лекарят ще вкара ендоскопа в устата ви и надолу по гърлото ви.

Камерата на ендоскопа изпраща видео към монитор, така че лекарят да може да види хранопровода ви отблизо.

Когато ендоскопът достигне вариците, лекарят ще приложи засмукване, издърпвайки вариците в устройството за свързване. След това ще увият еластична лента около всяка събрана вена, прекъсвайки нейното кръвоснабдяване.

Лекарят първо ще увие всички кървящи варици, след което ще премине към другите варици. След това ще премахнат ендоскопа.

Какви са рисковете от варикозната лента?

Вертикалната лента обикновено е безопасна процедура. Съществува малък риск от следните усложнения:

  • разкъсвания на хранопровода
  • кървене
  • нежелана реакция към успокоителното, като проблеми със сърцето или дишането

Какво мога да очаквам по време на възстановяване след варикозно превръзка?

Вашият лекар може да Ви посъветва да не ядете или пиете 2 часа след превръзката.

Също така трябва да избягвате всякакви напрегнати дейности за около 24 часа. Не шофирайте, докато успокоителното не изчезне.

Гърлото ви може да се чувства възпалено или раздразнено за ден или два след процедурата и може да имате лека до умерена болка в гърдите.

Болка след варикозно превръзка

Според проучване от 2016 г. около 3 на 5 души изпитвате болка след превръзка на варицела. Докато болката беше предимно лека или умерена, някои хора изпитваха силна болка. Изследователите открили, че 50/50 разтвор на сукралфат и лидокаин е ефективен за облекчаване на симптомите на болка за няколко дни.

Беше ли Ви полезно?

Какви са перспективите за хората след поставяне на варикозни ленти?

А Проучване от 2020 г от 140 души, които са имали процедури за превръзка на варици, установиха, че 134 от тях не са имали повече кървене след първата процедура.

Някои хора обаче може да се нуждаят от превръзка на вариците на всеки няколко седмици, докато вариците изчезнат или станат толкова малки, че да предотвратят по-нататъшно кървене.

Проучване от 2016 г. на 174 души, които са имали спешна варикозна лента, установи това 10% от тях са имали отново кървене след 1 месец, а над половината от тях са имали кървене след 5 години.

Лекарят може да препоръча горна ендоскопия след 6-12 месеца, за да види дали вариците са се появили отново. Те могат също така да предпишат бета-блокери, за да помогнат за намаляване на вашата портална хипертония.

Какви алтернативи има на варикозната лента?

Други възможности за лечение на варици на хранопровода включват:

  • Бета-блокери: Бета-блокерите като надолол (Corgard) и пропранолол (Inderal) понижават кръвното налягане във вашата портална вена.
  • Ендоскопска склеротерапия: Лекарят използва ендоскоп, за да инжектира лекарство във вашите варици, намалявайки отока.
  • Трансюгуларен интрахепатален портосистемен шънт (TIPS): По време на процедура TIPS, лекарят вмъква малка тръба, която свързва вашата портална вена с чернодробната вена.
  • Процедура за дистален спленоренален шънт: Лекарят отделя вената от далака от порталната ви вена и я прикрепя към вената на левия бъбрек.

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно варикозната лента.

Каква е степента на успеваемост при превързване на варици на хранопровода?

Експертите смятат варикозната лента за най-ефективната процедура за предотвратяване на разкъсвания. Успехът му е 85–94%.

Колко дълго продължават ивиците от варици на хранопровода?

Ластичните ленти, поставени около вариците, обикновено падат от 5–7 дни след процедурата. На местата на лентите се развиват малки язви, които заздравяват в рамките на няколко седмици.

Падат ли лентите от варици?

Въпреки че лентите обикновено падат, в много редки случаи когато запушват хранопровода, лекарят може да ги отстрани с помощта на ендоскоп, оборудван с инструмент за закачане.

Превръзката на варикозния хранопровод е безопасен и ефективен начин за предотвратяване и лечение на кървящи варици. Това е усложнение от напреднало чернодробно заболяване, което може да бъде фатално.

Повечето хора нямат допълнително кървене след първата си процедура, но някои може да се наложи да повторят варикозната лента няколко пъти, за да премахнат повтарящите се варици.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss