Избягването на пшеницата може да включи списъка и да облекчи симптомите на множеството склероза

Избягването на пшеницата може да включи списъка и да облекчи симптомите на множеството склероза
Следването на диетата на пшеницата помага за намаляване на болката и възпалението при множествен склероза, показва изследването без.
 • Учените смятат, че множеството склероза е автоимунно разстройство, при което имунните клетки атакуват нервните клетки и предизвикват вирус, който води до редица симптоми, включително мускулна слабост, умора и проблеми със зрението.
 • Сега, проучването върху мишките и човешките клетки установи, че протеинът в пшеницата и други зърна може да доведе до списък, който влошава симптомите на множествена склероза.
 • Изследователите предполагат, че диетата без пшеница може да намали тежестта на множествения склероза и други в ранени заболявания.

Множествената склероза е неврологично показана, която се среща при около 2,8 милиона души по света. Според Националния институт за неврологични заболявания и инсулт (NINDS) в Съединените щати до 350 000 души имат това доказателство.

Въпреки това, че учените не знаят точната причина за множествената склероза, те вярват, че това е автоимунно разстройство, при което клетките, които трябва да предпазят човека от резултата, атакуват собствените клетки на тялото.

При множеството склероза тези имунни клетки разграждат миелина – защитната външна обвивка на нервните клетки – и тялото на нервните клетки в централната нервна система. Този процес предотвратява движението на нервните импулси около тялото, което води до симптоми, включително:

 • мускулна слабост и промени в походката и мобилността
 • изтръпване, изтръпване и болка
 • проблеми с пикочен мехур и червата
 • умора
 • проблеми със зрението
 • емоционални промени, като депресия.

Възпалението, поради активността на имунните клетки, може да влоши симптомите на множествения склероза, така че предприемането на мерки за намаляване на спада може да помогне за облекчаване на симптомите. Това показва резултат от ново проучване, ръководено от ученик от университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Германия.

Това проучване, публикувано в списание Gut, установи, че при мишките инхибитори на амилаза трипсин (ΑΤΙ), протеини, открити в пшеницата, причиняват развитието на червата, което води до разграждане в централната нервна система, влошавайки клиничните симптоми на множествената склероза.

„Изследователите показват, че диетата, богата на ATI, може също да увеличи загубата на мишките с подобно на мултиплено състояние на склероза. Всичко още не знаем дали това е вярно и при хората, живеещи с множествена склероза.
— Д-р Клеър Уолтън, ръководител на изследването в Обществото за множествена склероза

Диетичната пшеница може да е причина за загубата

Пшеницата, както и другите зърнени култури, съдържат глутен, който при някои хора причинява тежка автоимунна реакция – целиакия.

При хората с колиакия имунната система реагира, когато се ядат дори малки количества глутен, причинявайки болка, подуване и причинител на червата, което може да доведе до проблеми с усвояването на хранителните вещества от храната.

Около 5% от хората в нашата страна съобщават за непоносимост към глутен, който също причинява храносмилателни симптоми, но тези симптоми рядко са толкова тежки, колкото симптомите, причинени от целиакия.

Въпреки това, не само глутенът в пшеницата причинява проблеми. При някои хора други протеини в пшеницата могат да причинят синдром или алергични реакции, които могат да бъдат сериозни.

проф. Детлеф Шупан, който предоставя е директор на Института по транслационна имунология и Клиничния център за колиакия, ревни заболявания и автоимунитет и професор по медицина/гастроентерология в Медицинския център Beth Israel Deaconess, Харвардското училище, Бостън,:

„Това е дълга изследователска история, която се връща към един от нашите изследователски проекти в Харвардското медицинско училище в Бостън, където се откриват ATIs като активатори на макрофагите и дендритни клетки чрез подобен на такса рецептор 4 – докато глутеновите протеини (които са отговорни за целитеакията ) ) нямат никаква вродена имунитет стимулираща активност.“

„Тази активност на ATI протеините в пшеницата обяснява наблюденията, че много пациенти имат проблеми с пшеницата (т.нар. „чувствителността към глутен без целиакия“), които не се причиняват от глутен, а от ATI протеините на пшеницата, когато става дума за хронични възпалителни процеси. болести“, добави проф. Детлеф Шупан.

Доказателства в мишки и човешки клетки

Изследователите са извършили определение върху изследванията на мишките. Използва се експериментален автоимунен енцефаломиелит (EAE), често използван животински експериментален модел за множествена склероза.

Първоначално изследователите дадоха на женски мишки диета без глутен и ATI (GAF) в продължение на четири седмици. След това те разделят мишките на три различни диетични групи:

 • Диетата с GA съдържа добавен глутен (5,5% сухо тегло) и ATI (0,165% сухо тегло)
 • Диетата G съдържа само добавен глутен (5,5% сухо тегло).
 • Диетата А имаше добавен само ATI (0,15% сухо тегло).

Дневните дози както глутен, така и ATI са изчислени като еквивалентни на тези, последвани от човек на стандартна западна диета.

Изследователите индуцират диета ЕАЕ в мишките след четири седмици на GAFта и два дни преди да започнат експериментални диети.

Тези мишки, които добавят най-много ATI, развиват значително по-тежко загубата на ЕАЕ и ЦНС, отколкото мишките, след което ATI остават малко. Самият глутен не е имал подобен възпалителен ефект.

След това изследователите прилагат ATI върху моноцитите – вид бели кръвни клетки – от хора със и без множествена склероза. И двете групи моноцити освобождават набор от проверени хемокини и цитокини, които предполагат, че ATI действа в отговор на реакциите.

По-малко болка при множествена диета със склероза без пшеница

В отделно пилотно изследване същите изследователи са хранили 16 души със стабилна пристъпно-ремитентна множествена склероза с диета с 90% намалено съдържание на пшеница и диета, съдържаща пшеница. Тези раздели на членовете се включват в две групи, една група започва на диета с намалено съдържание на пшеница, втората група започва на диета, съдържаща пшеница за три месеца и след това преминава за още три месеца.

Когато към тази диета се добавя съдържанието на пшеница (и постепенно се намалява ATI), потребителите имат малко въведени имунни клетки в кръвта и съобщават за значително по-малко болка, отколкото когато са на редовната диета.

проф. Schuppan ни каза: „Ако получим необходимото финансиране, ще направим по-голямо при изследване на пациента с по-тежка множествена склероза, където очакваме още по-силен ефект от допълнителната диета пшеница/ATI.“

Д-р Уолтън, който не е участвал в това проучване, се съгласи, че са необходими повече изследвания.

„Въз основата на тези резултати не знаем дали намаленото потребление на пшеница или ATI протеинов ефект ще има върху симптомите на някой, който живее с множествена склероза. (…) В идеалния случай се нуждаем от повече изследвания, сравняващи диета с пшеница, диета с глутен и без ATI и диета с ATI и без глутен“, каза тя.

Трябва ли хората с множествена склероза да избягват пшеницата?

Д-р Уолтън ни каза, че това изследване само по себе си не предоставя достатъчно доказателства, че хората с множествена склероза трябва да избягват пшеницата.

„Знаем, че хората с множествен склероза наистина се интересуват от промените в начина на живот, които могат да бъдат причинени, за да подобрят симптомите си. Но досега този нов резултат се основава предимно на работа с животни, така че трябва да видите повече проучвания за хора с множествен склероза, за да разберете колко важни са ATI протеините за обостряне на симптомите.
— Д-р Клер Уолтън

Въпреки това проф. Данните от Schuppan изразяват друго мнение: „Въз основата на нашия и положителен опит в моята клинична практика, препоръчвам диета без пшеница на всички мои пациенти с всеки вид автоимунен резултат, включително множествена склероза.“

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss