Здравословно остаряване и упражнения за възрастни хора

Какво искате да знаете за здравето на възрастните хора?

Тъй като здравните нужди се променят с възрастта, едно нещо остава същото. Здравословният начин на живот е най-добрият начин да избегнете болести, да удължите живота си и да живеете по-щастливо. Живеенето на по -дълъг и здравословен живот може да бъде улеснено с тези прости стъпки.

Яжте натурални храни

Преработените храни често са пълни с:

  • захар
  • натрий
  • нездравословни мазнини
  • калории

Избягвайте фалшивите неща и изберете:

  • пресни плодове и зеленчуци
  • цели зърна
  • богати на фибри храни постно месо
  • прясна риба
  • домашни птици

Съвет за лесно пазаруване на хранителни стоки: Пазарувайте по периметъра на магазина, където се намират пресните храни. Опитайте се да избягвате вътрешните пътеки, където се намират много от пакетираните и преработени храни.

Вземете вашите витамини

Можете да си набавяте витамините с ежедневен мултивитамин, създаден специално за възрастни хора, но яденето на богати на витамини храни може да донесе допълнителни ползи. Много храни, пълни с витамини, също осигуряват много здравословни фибри и минерали. Опаковайте ястията си с богати на витамини храни, но продължете да приемате мултивитамините като резерв.

Размърдай се

Физическата активност е жизненоважна за развитието на силните кости и мускули, от които се нуждаете, за да избегнете падания или случайни наранявания. Упражнението е най-добрият начин да избегнете затлъстяването и много заболявания при хора на всяка възраст. Ако не сте били физически активни през последните години или имате притеснения относно започване на упражнения отново, говорете с Вашия лекар, преди да започнете. Те могат да предложат структурирана или контролирана среда за упражнения като клиника за рехабилитация. Много болници имат този тип клиника за пациенти и такива със здравословни проблеми. Стремете се към 30 минути физическа активност всеки ден. Можете да го разделите на три 10-минутни сесии и да получите същите ползи.

Спри да пушиш

Изхвърлете навика на цигарите. И стойте далеч от тези, които пушат. Пасивното пушене може да бъде почти толкова опасно. След като спрете, рисковете от сърдечни заболявания и някои видове рак ще започнат да намаляват веднага. Колкото по -дълго ще ходите без пушене, толкова по -добре. Рисковете продължават да намаляват с течение на времето.

Предотвратяване на падане

Рискът от падания се увеличава с напредването на възрастта. Коефициентите на заболеваемост и смъртност, свързани с падания, също са много по-високи при по-възрастното население. Възрастните хора са по-податливи на наранявания от падания или инциденти, така че е важно да предвидите потенциални опасности във вашия дом. Те могат да включват стълби, високи стени на ваната и хлъзгави подове. Освен това упражненията могат да подобрят силата и баланса ви. Ако трябва да паднете или да имате инцидент, фактът, че сте физически активни, може да улесни възстановяването.

Правете редовни прегледи

Редовното посещение на Вашия лекар за годишни прегледи или за обсъждане на общото Ви здравословно състояние ще Ви помогне да останете в крак с всички потенциални проблеми. Като по-възрастен, може да се наложи да приемате редица различни лекарства. Полезно е редовно да преглеждате предписанията си, за да може Вашият лекар да бъде в крак с всякакви промени или странични ефекти.

Бъдете реалисти за шофирането

По-възрастните шофьори не винаги са лоши шофьори. Но неща, които идват със стареенето, като промени в зрението и по-бавно време за реакция, правят шофирането по-трудно и могат да увеличат шансовете за злополука. Не пренебрегвайте нови проблеми, които забележите. Говорете с Вашия лекар за вашите трудности и вижте дали има някакви решения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss