Дали хирургията на уринарния рефлукс е златен стандарт за везикоуретерален рефлукс?

Везикоуретералният рефлукс (VUR) е състояние на обратен поток на урината. Може да се подобри с времето, но някои хора се нуждаят от операция за уринарен рефлукс.

Вашите бъбреци филтрират кръвта и изпращат урината към пикочния мехур през тръби, наречени уретери. Тези тръби се свързват с пикочния ви мехур чрез еднопосочна клапа, подобна на клапа.

Тази клапа трябва да позволи на урината да навлезе в пикочния ви мехур без обратен поток в уретерите. Когато клапата не функционира правилно и урината ви обръща потока си, това е известно като везикоуретерален рефлукс (VUR).

VUR често присъства при раждането, въпреки че може да остане недиагностициран дълго време и да засегне възрастни. Приблизително 1% до 3% от децата имат това състояние. Може да се подобри с възрастта при деца, но понякога е необходима операция за уринарен рефлукс.

Какво представлява хирургията на уринарен рефлукс?

Хирургията на уринарния рефлукс е процедура, която спира обратното изтичане на урина в уретерите. Налични са две основни опции за VUR: реимплантация на уретера или ендоскопска инжекция.

Реимплантация на уретера

Реимплантирането на уретера възстановява връзката между пикочния мехур и уретера. Това може да включва незначителни ремонти на тъканните клапи или пълно повторно прикрепване на уретера ви към нова позиция на пикочния мехур.

Уретеронеоцистостомията, например, е вид реимплантация на уретера, използвана както при деца, така и при възрастни. Това включва влизане във вашия пикочен мехур за възстановяване на VUR и е известно също като интравезикална реимплантация на уретера.

Вместо това лекарят може да избере екстравезикална реимплантация на уретера. Това не включва навлизане в пикочния мехур и се счита за по-малко инвазивно.

А 2022 г систематичен преглед и мета-анализ установиха, че екстравезикалните и интравезикалните методи (което означава съответно извън или вътре в пикочния мехур) са еднакво ефективни при коригиране на VUR, но имат отделни плюсове и минуси.

Лекар ще ви помогне да решите коя опция е най-подходяща за вашите индивидуални нужди.

Ендоскопска инжекция

Ендоскопската инжекция, известна също като ендоскопска хирургия, включва поставяне на „пълнител“ в областта, където вашият уретер среща пикочния мехур. Инжекцията създава изпъкналост в тъканта на пикочния ви мехур, която служи като заместващ клапанен механизъм.

Ендоскопската инжекция включва обща анестезия, но повечето хора могат да се приберат вкъщи в същия ден.

Плюсове и минуси на операцията за уринарен рефлукс

Като цяло хирургията на уринарния рефлекс има добри шансове за коригиране на VUR. Но всяка процедура има своите положителни и потенциални отрицателни страни, както беше обсъдено в 2021 г изследователска работа.

Предимства на реимплантация на уретера

 • Има най-висока резолюция.
 • Може да се направи с роботизирана помощ, лапароскопски или традиционно.
 • Това е добре утвърден метод с повече от 40 години употреба.
 • Имате нисък риск от постоперативни усложнения.

Недостатъци на реимплантацията на уретера

 • Счита се за инвазивна процедура, която може да изисква няколко дни в лечебно заведение.
 • Роботизираната помощ може да бъде по-скъпа и да не се предлага навсякъде.
 • Интравезикалните методи включват повишена следоперативна болка и по-дълъг болничен престой.
 • Екстравезикалните методи могат да повишат риска от постоперативна задръжка на урина и да изискват по-продължителна катетеризация на урина.
 • Може да отнеме до 6 седмици, за да възобновите нормалните си дейности.

Предимства на ендоскопската инжекция

 • Често можете да се приберете вкъщи в същия ден.
 • Може да се върнете към обичайните дейности в рамките на дни.
 • Смята се за най-малко инвазивния.
 • Ефективен е при трудни за лечение ситуации.

Недостатъци на ендоскопската инжекция

 • Има по-ниска резолюция.
 • Степента на успех може да варира значително в зависимост от възрастта на пациента, стадия на VUR, използваната техника на инжектиране и т.н.
 • Може да причини възпаление поради реакция на чуждо тяло към пълнителя.
 • Това е по-нова процедура. Липсват дългосрочни данни за това колко ефективни са инжекционните агенти.
 • Цената е подобна на реимплантацията на уретера.

Каква е степента на успеваемост на операцията за уринарен рефлукс?

Степента на успех на операцията за реимплантиране на уретера, независимо от вида, е повече от 90% до степен 4 на RUV.

Скоростта на разрешаване на ендоскопската инжекция е между 71% и 83%, в зависимост от техниката.

Цена и покритие на операция за уринарен рефлукс

Цената на операцията за уринарен рефлукс варира в широки граници в зависимост от процедурата, използването на роботика, квалификацията на хирурга и техниката.

През 2017 г. напр. намерен преглед че разходите за реимплантация на уретера с помощта на робот са около 13 000 $, в сравнение с традиционната реимплантация на уретера на около 8 500 $.

Medicare посочва, въз основа на националните средни стойности за 2022 г., разходите за уретеронеоцистостомия варират между $3759 и $6565. Това обаче са само разходите за лекарския хонорар и таксата за заведението.

Тези разходи не включват първоначални тестове или прегледи, хоспитализация, лекарства или много други такси, които са част от крайната ви сметка.

Разходите за ендоскопска инжекция са сходни, достигайки около 8600 долара.

Застраховка

Частното застрахователно покритие за операция на уринарен рефлукс варира в зависимост от вашата полица и доколко медицинска гледна точка е необходима процедурата за вашето състояние.

Не е нечувано частните застрахователни компании да отблъскват, ако смятат, че по-малко инвазивните опции са разумни за вашата диагноза.

RUV степен 1, например, се счита за лека форма на RUV. Често първо се лекува с антибиотична терапия и може никога да не се нуждаете от операция. Може да се наложи медицинският екип да предостави допълнителни доказателства защо операцията е предпочитаната опция в този случай.

Aetna, обикновен застрахователен превозвач, ще счита ендоскопските инжекции за „необходими“ само когато консервативното лечение е неуспешно.

Medicare може да плати до 80% от операцията за уринарен рефлукс или за ендоскопска инжекция, или за реимплантиране на уретера.

Какво е възстановяването при операция на уринарен рефлукс?

Операцията за реимплантиране на уретера обикновено изисква болничен престой. През това време уринарен катетър помага за изхвърлянето на урината без напрежение върху пикочния мехур. Вашата болка също се наблюдава внимателно.

Може да се приберете вкъщи с поставен уринарен катетър или с дренажна тръба близо до разреза, която да бъде премахната на по-късна дата.

Не се препоръчва напрегната дейност най-малко 3 седмици след операцията.

С ендоскопска инжекция обикновено можете да се приберете вкъщи същия ден. Не е необходим уринарен катетър и нормалната дейност може да се възобнови още на следващия ден.

Алтернативни лечения за хирургия на уринарен рефлукс

Дългосрочната употреба на антибиотици е най-честата алтернатива на операцията за уринарен рефлукс.

Ползите от дългосрочните антибиотици за VUR са противоречиви. Дългосрочната употреба може да доведе до антибиотична резистентност и лечението да не е толкова ефективно.

Кокрейн преглед през 2019 г установиха, че дългосрочната употреба на антибиотици има малък ефект върху управлението на риска от инфекции на пикочните пътища при VUR. Не беше по-добро като самостоятелно лечение в сравнение с операцията.

Хирургията на уринарния рефлукс може да включва възстановяване на клапата между пикочния мехур и уретера или може да означава използване на инжекция в стената на пикочния мехур за създаване на нова клапа.

И двете опции имат добри нива на успех. Това, което работи за вас или за вашето дете, зависи от тежестта на VUR, риска от белези и дали вече са изпробвани други опции.

  Открийте повече

  Discussion about this post

  Recommended

  Don't Miss