Adderall срещу Ritalin: Каква е разликата?

Лечение на ADHD

В САЩ, 9,5 процента от деца на възраст между 3 и 17 години са диагностицирани с разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). ADHD обаче не е само за деца. Според Американската асоциация за тревожност и депресия, около 60 процента от децата с ADHD все още ще имат симптоми като възрастни. Хората с ADHD имат проблеми с концентрацията и контрола на импулсите. Те могат да бъдат нервни и възбудими.

Лекарите често предписват стимулиращи лекарства на хора с ADHD. Два често срещани избора са Adderall и Ritalin. Тези лекарства могат да помогнат на хората да се концентрират и да се съсредоточат по-добре върху задачите. Те също така намаляват импулсивното поведение, което е друг отличителен белег на ADHD.

Adderall и Ritalin действат по подобен начин за лечение на ADHD. Те също споделят същите странични ефекти. Те обаче имат важни разлики. Ще обясним основите на двете лекарства.

Характеристики на лекарствата

Използвайте таблицата по-долу, за да сравните Adderall и Ritalin с един поглед.

Как работят

И Adderall, и Ritalin са стимуланти на централната нервна система (ЦНС). Те действат чрез увеличаване на наличността на невротрансмитерите норепинефрин и допамин във вашите ЦНС връзки. Това ускорява мозъчната ви дейност.

Риталин действа по -рано и достига върхова производителност по -бързо от Adderall. Въпреки това, Adderall остава активен в тялото ви по-дълго от Ritalin. Adderall работи от четири до шест часа. Риталин е активен само за два до три часа. Това обаче не означава непременно, че Adderall е по-добър избор. Някои хора предпочитат риталин с по-кратко действие, защото могат по-добре да контролират времето на страничните ефекти, като загуба на апетит и проблеми със съня.

Разходи, наличност и застраховка

Adderall и Ritalin са маркови лекарства, които се предлагат и като генерични лекарства. Общите формуляри обикновено струват по-малко от версиите с марката.

Като цяло Adderall и Ritalin струват приблизително еднакво. Сумата, която плащате за лекарствата, ще зависи от вашия здравноосигурителен план. Някои планове за здравно осигуряване покриват само генеричните версии на лекарствата. Ако не сте сигурни, можете да се обадите на вашия застраховател, за да разберете спецификата на вашия план.

Adderall и Ritalin обикновено се предлагат в повечето аптеки. Тези лекарства обаче могат да имат недостиг, така че може да не са налични по всяко време. Обадете се предварително във вашата аптека, за да разберете дали вашето лекарство е налично.

Странични ефекти

Тъй като и двете лекарства действат по същия начин, тези лекарства причиняват сходни странични ефекти.

Честите нежелани реакции както за Adderall, така и за Ritalin включват:

 • проблеми със съня
 • загуба на апетит
 • суха уста
 • тревожност
 • повишена сърдечна честота
 • раздразнителност
 • главоболие
 • световъртеж

Сериозните нежелани реакции, споделяни от двете лекарства, могат да включват:

 • пристрастяване
 • проблеми със сърдечния ритъм
 • психоза, която може да ви накара да видите неща, които не са реални, или да почувствате, че буболечки пълзят по кожата ви

 • Синдром на Рейно
 • забавен растеж при децата

Използвайте с други медицински състояния

Тези две лекарства могат да причинят ефекти при хора с определени медицински състояния. Хората с определени здравословни проблеми може да се наложи да избягват приема на тези лекарства. Таблицата по-долу изброява медицински състояния, които трябва да обсъдите с Вашия лекар, преди да приемете Adderall или Ritalin.

И двете лекарства са лекарства от категория С за бременност. Това означава, че проучванията върху лекарствата върху животни са показали странични ефекти върху плода. Но не са направени достатъчно проучвания при хора, за да бъдат резултатите категорични.

Adderall може да премине в кърмата, което означава, че лекарството може да премине към вашето дете, когато го кърмите. Някои проучвания показват, че Риталин може също да премине от майка на дете чрез кърмата. Тези лекарства могат да причинят странични ефекти при Вашето дете. Говорете с Вашия лекар, ако приемате Adderall или Ritalin. За безопасността на вашето дете може да се наложи да решите дали да спрете кърменето или да спрете да приемате лекарствата си.

Лекарствени взаимодействия

Adderall и Ritalin взаимодействат с някои други лекарства. Уверете се, че кажете на Вашия лекар за всички лекарства, добавки и билки, отпускани с рецепта и без рецепта, които приемате. По този начин Вашият лекар може да следи за лекарствени взаимодействия.

Таблицата по-долу изброява примери за лекарства, които могат да взаимодействат с Adderall или Ritalin.

Вземане на решение

Според преглед на проучвания, обхващащи 40 години, стимулиращите лекарства са ефективни при лечението 70 до 80 процента на деца и възрастни с ADHD. Общата препоръка е, че ако едно от тези лекарства не работи за вас, трябва да опитате другото. Като се има предвид това, има някои малки разлики между двете лекарства, като например колко бързо и колко дълго действат в тялото ви. Работете с Вашия лекар, за да намерите най-доброто лекарство за Вашия ADHD.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss