Трябва ли да получите ваксина Tdap, ако имате множествена склероза?

Множествената склероза (МС) е състояние, при което имунната ви система атакува защитния миелин, който покрива нервните клетки в мозъка и гръбначния мозък. Може да доведе до симптоми като изтръпване и изтръпване, мускулна слабост и проблеми със зрението.

Ако имате МС, може да имате въпроси относно получаването на ваксини. Възможно е да се притеснявате, че вашите лекарства за МС могат да направят ваксините по-малко ефективни или че ваксините могат да влошат симптомите ви за МС.

В тази статия ние разглеждаме дали трябва или не да получите ваксината Tdap, ако имате МС, общи препоръки за ваксина за хора с МС и предпазни мерки, които трябва да знаете.

Трябва ли да получите Tdap ваксина с МС?

Повечето хора с МС използват болест-модифициращи терапии (ДМТ). Това са лекарства, които потискат ефектите на вашата имунна система, като помагат за намаляване на активността на МС.

Тъй като ДМТ потискат имунната ви система, хората с МС могат да бъдат по-уязвими към инфекции. Заразяването с инфекция също може да предизвика пристъп на МС. Поради това ваксинирането е важно за хората с МС.

Ваксината Tdap предпазва от три потенциално сериозни бактериални заболявания:

 • Тетанус (T): Тетанусът или фиксаторът причинява болезнено сковаване на мускулите в цялото ви тяло.
 • Дифтерия (d): Дифтерията води до подобно на мембрана покритие в гърлото ви, което може да попречи на дишането ви.
 • Коклюш (aP): Коклюшът, който също се нарича магарешка кашлица, може да причини силни пристъпи на кашлица, които затрудняват извършването на неща като дишане, пиене или хранене.

Добре е да получите ваксината Tdap, ако имате МС. Всъщност Американската академия по неврология (AAN) препоръчва хората с МС да следват стандартните указания за ваксина, освен ако няма конкретна причина да не го правят (противопоказание).

Потенциални странични ефекти

Страничните ефекти на ваксината Tdap са подобни на тези на много други ваксини и могат да включват:

 • болка, подуване или зачервяване на мястото, където сте получили инжекцията
 • умора
 • субфебрилна температура
 • главоболие
 • храносмилателни симптоми като гадене, диария или разстроен стомах

Ще увеличат ли ваксинациите риска от пристъп на МС?

Насоките на AAN казват, че няма доказателства, че ваксинацията увеличава риска от обостряне на МС. Но те също така отбелязват, че проучванията в тази област все още са ограничени.

Все още е важно да говорите с лекар или здравен специалист, преди да получите каквато и да е ваксина, включително ваксината Tdap. Те могат да прегледат вашата медицинска история, както и видовете лекарства за МС, които приемате, и да препоръчат график за получаване на вашата ваксина.

Какви са пълните препоръки за ваксина за тези с МС?

Както отбелязахме по-рано, насоките на AAN препоръчват хората с МС да следват стандартните указания за ваксина, освен ако няма конкретно противопоказание.

Графиката по-долу показва текущите препоръки за ваксини за възрастни в Съединените щати, според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Ваксина Когато се дава Как се дава Други подробности, които трябва да знаете
Грип (грип), инактивиран или рекомбинантен всички възрасти 1 доза годишно
Коронавирусна болест 19 (COVID-19) всички възрасти Актуалната схема за ваксина срещу COVID-19 можете да намерите тук. за предпочитане информационна РНК ваксина
Tdap или тетанус и дифтерия (Td) всички възрасти 1 доза Tdap, след това Tdap или Td бустер на всеки 10 години начална доза Tdap, която често се дава в детска възраст
Морбили паротит рубеола на възраст 19-65 години 1 или 2 дози често се дава в детството
Варицела (варицела) всички възрасти 2 дози често се дава в детството
Херпес зостер на възраст 50 години и повече 2 дози
Човешки папилома вирус на възраст 19-26 години 2 или 3 дози често се дава в юношеска възраст, но може да се дава на тези на възраст от 27 до 45 след консултация с лекар
Хепатит Б на възраст 19-59 години 2 или 3 дози често се дава в детството
Пневмококова ваксина на възраст 65 години и повече 1 или 2 дози или 1 доза 15-валентна пневмококова конюгатна ваксина (PCV), последвана от 23-валентна пневмококова конюгатна ваксина или 1 доза PCV20
Хепатит А всички възрасти 2 или 3 дози препоръчва се при пътуване до райони, където хепатит А е често срещан
Менингококова ваксина всички възрасти 1 или 2 дози препоръчва се за пътуване до райони, където менингококовата болест е често срещана

Някакви предпазни мерки или съображения, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за ваксини и МС?

Важно е да сте наясно с вашите лекарства за МС, когато планирате ваксинациите си. Това е така, защото хората с МС, които използват ДМТ, могат да имат отслабена имунна система.

Поради това обикновено не се прилагат живи атенюирани ваксини, докато сте на ДМТ. Живите ваксини съдържат отслабена форма на микроб, но тъй като микробът е все още жив, те потенциално могат да причинят проблеми на хора със слаба имунна система.

Живите атенюирани ваксини включват:

 • ваксина срещу морбили, паротит и рубеола
 • ваксина срещу варицела (варицела).
 • грип назален спрей ваксина
 • ваксина срещу жълта треска
 • ваксина срещу едра шарка

Освен това някои DMT могат понижават ефективността на определени ваксини. Като такъв, обсъдете вашите лекарства за МС с лекар, преди да планирате ваксинации. Те могат да препоръчат оптимална времева рамка за тях.

Често задавани въпроси относно ваксините и МС

Сега нека разгледаме отговорите на някои оставащи въпроси, които може да имате относно МС и ваксините.

Трябва ли да отложите ваксината, ако имате пристъп на МС?

да Както насоките на AAN, така и Националното общество за МС препоръчват отлагане на ваксинацията, ако имате пристъп на МС.

Трябва да изчакате да получите ваксинацията, докато симптомите Ви изчезнат или престанат да се влошават.

Коя ваксина срещу COVID-19 е най-добра, ако имате МС?

въпреки че CDC казва, че можете да изберете която и да е от трите ваксини срещу коронавирусна болест 19 (COVID-19), които се използват в Съединените щати, те отбелязват, че информационните РНК (mRNA) ваксини са предпочитани пред аденовирусната векторна ваксина на Johnson & Johnson (J&J).

Тази препоръка е направена след a преглед на данните за безопасността и ефективността на ваксината J&J. Като цяло иРНК ваксините имат по-добър профил на безопасност и са по-ефективни от ваксината J&J.

иРНК ваксините са тези, произведени от Pfizer-BioNTech и Moderna.

Има ли ваксини, свързани с МС?

Някои може да имат опасения, че ваксинацията може да действа като отключващ фактор за МС. Но скорошни проучвания, като това от 2019 г., установиха, че ваксините не са свързани с повишен риск от развитие на МС.

Всъщност някои ваксини могат да имат защитен ефект срещу МС. А 2021 преглед отбелязва, че няколко проучвания са установили, че получаването на ваксинация срещу тетанус, която е включена във ваксината Tdap, е свързана с намален риск от МС.

Ваксината Tdap предпазва от три различни бактериални инфекции, които могат да бъдат потенциално сериозни. Хората с МС могат да получат ваксината Tdap.

ДМТ, които се използват за лечение на МС, могат да отслабят имунната ви система и да направят хората с МС по-уязвими към инфекции. А инфекциите са потенциален отключващ фактор за изблици на МС.

Това прави ваксинацията важна за хората с МС. AAN препоръчва хората с МС да се придържат към стандартен график за ваксиниране, освен ако няма специфични противопоказания.

Консултирайте се с лекар преди да насрочите час за ваксина. Те могат да прегледат вашата медицинска история и лекарства за МС, за да ви уведомят кои ваксини се препоръчват, както и коя е най-добрата времева рамка за поставянето им.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss