Труд и раждане: Кога да потърся медицинска помощ?

Проблеми по време на раждане и раждане

Повечето бременни жени не изпитват проблеми по време на раждане. Въпреки това, проблеми могат да възникнат по време на процеса на раждане и раждане, а някои могат да доведат до животозастрашаващи ситуации за майката или бебето.

Някои потенциални проблеми включват:

 • преждевременно раждане, което се характеризира с раждане, което започва преди 37-та седмица от бременността
 • продължително раждане, което се характеризира с раждане, което продължава твърде дълго
 • ненормално представяне, което се случва, когато бебето промени позицията си в утробата
 • проблеми с пъпната връв, като възли или увиване на пъпната връв
 • наранявания при раждане на бебето, като фрактура на ключицата или липса на кислород
 • наранявания при раждане на майката, като прекомерно кървене или инфекция
 • спонтанен аборт

Тези проблеми са сериозни и могат да изглеждат тревожни, но имайте предвид, че са необичайни. Да се ​​научите как да разпознавате симптомите на медицински състояния, които могат да възникнат по време на раждането и раждането, може да ви помогне да защитите вас и вашето бебе.

Спонтанно раждане

Въпреки че не е напълно разбрано как точно или защо започва раждането, е ясно, че промените трябва да настъпят както при майката, така и при бебето. Следните промени сигнализират за началото на раждането:

годеж

Ангажирането означава спускане на главата на бебето в таза, което показва, че трябва да има достатъчно място, за да може бебето да се побере за раждането. Това се случва няколко седмици преди раждането при жени, които са бременни с първото си бебе и в началото на раждането при жени, които са били бременни преди това.

Симптомите включват:

 • усещане, че бебето е паднало
 • усещане за повишено вагинално налягане
 • усещане, че е по-лесно да се диша

Ранно разширяване на шийката на матката

Ранното разширяване на шийката на матката се нарича също изтриване или изтъняване на шийката на матката. Цервикалният канал е облицован с жлези, произвеждащи слуз. Когато шийката на матката започне да изтънява или да се разширява, слузта се изхвърля. Зацапване може да се появи, тъй като капилярите в близост до лигавиците се разтягат и кървят. Разширяването настъпва навсякъде от няколко дни преди началото на раждането до след началото на раждането. Основният симптом е необичайно увеличаване на вагиналното течение, което често е свързано с кървава течност или зацапвания.

Контракции

Контракциите се отнасят до постоянни коремни спазми. Те често се чувстват като менструални болки или силна болка в гърба.

С напредването на раждането контракциите стават по-силни. Контракциите избутват бебето надолу по родовия канал, докато издърпват шийката на матката нагоре около бебето. Обикновено се появяват в началото на раждането и понякога се бъркат с контракциите на Бракстън-Хикс. Истинското раждане и контракциите на Бракстън-Хикс могат да се разграничат по тяхната интензивност. Контракциите на Бракстън-Хикс в крайна сметка отслабват, докато истинските родилни контракции стават по-интензивни с течение на времето. Тези тежки контракции причиняват разширяване на шийката на матката при подготовка за раждане.

Усещането, че бебето пада или усещате увеличаване на вагиналното течение обикновено не е причина за тревога, ако сте в рамките на няколко седмици след термина на вашето бебе. Тези усещания обаче често са ранни симптоми на преждевременно раждане. Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако Ви остават повече от три или четири седмици от термина и усетите, че бебето е паднало или видите, че има значително увеличение на вагиналното течение или налягането.

Постепенното увеличаване на контракциите на матката е основната промяна, която настъпва преди началото на раждането. Матката се свива нередовно по време на бременност, обикновено няколко пъти на час, особено когато сте уморени или активни. Тези контракции са известни като контракции на Бракстън-Хикс или фалшиво раждане. Те често стават неудобни или болезнени с наближаването на термина.

Може да е трудно да разберете дали имате контракции на Бракстън-Хикс или истински контракции, защото те често могат да се чувстват същото в ранните етапи на раждането. Истинското раждане обаче има постоянно увеличаване на интензивността на контракциите и изтъняването и разширяването на шийката на матката. Може да бъде полезно да се отлагат контракциите за час или два.

Раждането вероятно е започнало, ако контракциите ви продължават 40 до 60 секунди или повече, стават достатъчно редовни, за да можете да предвидите кога ще започне следващото, или не се разсейват, след като сте взели течности или сте променили позицията или дейността си.

Обадете се на Вашия лекар, ако имате въпроси относно интензивността и продължителността на контракциите.

Разкъсани мембрани

По време на нормална бременност водата ви ще се счупи в началото на раждането. Това явление се нарича още разкъсване на мембраните или отваряне на околоплодния сак, който заобикаля бебето. Когато разкъсването на мембраната настъпи преди 37-та седмица от бременността, това е известно като преждевременно разкъсване на мембраните.

По-малко от 15 процента от бременните жени изпитват преждевременно разкъсване на мембраните. В много случаи разкъсването предизвиква началото на раждането. Преждевременното раждане може да доведе до преждевременно раждане, което крие много рискове за вашето бебе.

Повечето жени, чиито мембрани се спукат преди раждането, забелязват непрекъснато и неконтролируемо изтичане на водниста течност от вагината си. Тази течност се различава от увеличаването на вагиналната слуз, често свързано с ранно раждане.

Причината, поради която възниква преждевременно разкъсване на мембраните, не е добре разбрана. Въпреки това, изследователите са идентифицирали няколко рискови фактора, които могат да играят роля:

 • има инфекция
 • пушене на цигари по време на бременност
 • употреба на незаконни наркотици по време на бременност
 • преживяване на спонтанно разкъсване при предишна бременност
 • има твърде много околоплодна течност, което е състояние, наречено хидрамнион
 • кървене през втория и третия триместър
 • с недостиг на витамин
 • с нисък индекс на телесна маса
 • наличие на заболяване на съединителната тъкан или белодробно заболяване по време на бременност

Независимо дали вашите мембрани се спукат навреме или преждевременно, винаги трябва да отидете в болницата, когато водата ви се счупи.

Жени, които имат спонтанно разкъсване на мембраните преди раждането, трябва да бъдат проверени за група В стрептокок, бактерия, която понякога може да доведе до сериозни инфекции за бременни жени и техните бебета.

Ако вашите мембрани са се спукали преди раждането, трябва да получите антибиотици, ако едно от следните се отнася за вас:

 • Вече имате група Б стрептокок инфекция, като стрептокок в гърлото.
 • Много е преди термина ви и имате симптоми на група Б стрептокок инфекция.
 • Имате друго дете, което е имало група Б стрептокок инфекция.

Можете да получите лечение за спукани мембрани само в болница. Ако не сте сигурни дали мембраните ви са се спукали, трябва незабавно да отидете в болницата, дори и да нямате контракции. Що се отнася до раждането, е много по-добре да сгрешите от страна на предпазливост. Оставането вкъщи може да увеличи риска от сериозна инфекция или други медицински проблеми за вас или вашето бебе.

Вагинално кървене

Въпреки че всяко вагинално кървене по време на бременност изисква бърза и внимателна оценка, това не винаги означава, че има сериозен проблем. Вагиналните зацапвания, особено когато се появяват заедно с повишаване на вагиналното налягане, вагинално течение и контракции, често се свързват с началото на раждането. Вагиналното кървене обаче обикновено е по-сериозно, ако кървенето е силно или ако кървенето причинява болка.

Вагиналното кървене по време на бременност може да възникне от следните проблеми, които се развиват в матката:

 • плацента превия, която се появява, когато плацентата частично или напълно запушва отвора в шийката на матката на майката
 • разкъсване на плацентата, което се случва, когато плацентата се отдели от вътрешната стена на матката преди раждането
 • преждевременно раждане, което се случва, когато тялото започне да се подготвя за раждане преди 37 седмици от бременността

Трябва незабавно да се обадите на Вашия лекар, ако имате значително вагинално кървене по време на бременност. Вашият лекар ще иска да извърши различни изследвания, включително ултразвук. Ултразвукът е неинвазивен, безболезнен образен тест, който използва звукови вълни за създаване на снимки на вътрешността на тялото ви. Този тест позволява на Вашия лекар да прецени местоположението на плацентата и да определи дали има някакви рискове.

Вашият лекар може също да поиска да извърши тазов преглед след ултразвуковия преглед. По време на тазов преглед, Вашият лекар използва инструмент, наречен спекулум, за да отвори вагиналните стени и да види вагината и шийката на матката. Вашият лекар може също да прегледа вашата вулва, матка и яйчници. Този преглед може да помогне на Вашия лекар да определи причината за кървенето.

Намалено движение на плода

Колко се движи вашия плод по време на бременност зависи от много фактори, включително:

 • колко далеч е вашата бременност, тъй като фетусите са най-активни на 34 до 36 седмици
 • времето на деня, защото фетусите са много активни през нощта
 • вашите дейности, защото плодът е по-активен, когато майката почива
 • вашата диета, защото плодът реагира на захарта и кофеина
 • вашите лекарства, защото всичко, което стимулира или успокоява майката, има същия ефект върху плода
 • вашата среда, защото зародишите реагират на гласове, музика и силни шумове

Една обща насока е, че плодът трябва да се движи поне 10 пъти в рамките на един час след вечерно хранене. Въпреки това, активността зависи от това колко кислород, хранителни вещества и течности получава плодът от плацентата. Може да варира и в зависимост от количеството околоплодна течност около плода. Значителни смущения в някой от тези фактори могат да доведат до реално или предполагаемо намаляване на активността на вашия плод.

Ако плодът ви не реагира на звуци или бърз прием на калории, като например изпиване на чаша портокалов сок, тогава може да изпитвате намалено движение на плода. Всяко намаляване на активността на плода трябва да бъде оценено незабавно, дори ако нямате контракции или други проблеми. Тестването за наблюдение на плода може да се използва, за да се определи дали активността на вашия плод е намаляла. По време на изследването Вашият лекар ще провери сърдечната честота на плода Ви и ще оцени нивата на околоплодната течност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss