Терапия с пясъчни корита: доказателства, ползи и други

Случвало ли ви се е да седите на плажа и да прокарвате ръце през пясъка като начин просто да се отпуснете и да бъдете в момента? Или може би сте прекарали няколко минути в проследяване на форми в пясъка?

Истината е, че може да бъде невероятно релаксиращо да проследявате фигури в пясъка или дори просто да прокарвате ръка през него. Децата също му се радват – което, разбира се, е причината пясъчниците да са толкова популярни играчки.

Ето защо пясъчните тави могат да се използват и като терапия, особено за хора, които са преживели насилие или са преживели травма.

Какво е терапия с пясъчни корита?

Накратко, терапията с пясъчна тава е терапевтична техника или инструмент, който може да се използва при деца, тийнейджъри и възрастни, за да помогне на терапевтите да диагностицират и лекуват различни психични състояния.

За разлика от други терапевтични техники, този тип терапия ви позволява да покажете чувствата си, вместо да ги артикулирате.

„Подносите с пясък в психотерапията са креативен подход за четене на мислите на човек“, казва Джордин Мастродоменико, лицензиран клиничен консултант по алкохол и наркотици и клиничен директор на лечебния център ChoicePoint.

„За разлика от други техники, не е нужно да принуждавате клиента да говори. [Instead] клиентите дават воля на своите емоции и разочарования от пясъчните миниатюри и в процеса лекуват психологическите си рани“, казва Мастродоменико.

Ето защо е особено ефективен за хора, които са преживели травма или малтретиране. Те могат да изразят емоциите си, без да се налага да изпитват дистрес от говорене или преживяване на събитието.

Това също е ефективна техника за деца, защото понякога им е трудно да изразят устно как се чувстват.

Може да бъде ефективен и за деца, тийнейджъри и възрастни, които:

 • имате депресия
 • имате тревожно разстройство
 • имате разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)
 • са аутисти
 • скърбят
 • имат затруднения в ученето
 • имат ниско самочувствие
 • имат физически увреждания
Психолог работи с малко дете, за да създаде свят на пясъчна тава в терапията.
Терапевт работи с дете, за да изрази емоциите си чрез игра с пясък.

Каква е разликата между пясъчна тава и терапия с пясъчна игра?

Както пясъчна тава, така и терапия с пясъчна игра са термини, които често се използват взаимозаменяемо, за да означават едно и също нещо. Но има някои разлики по отношение на това как се използва пясъкът.

При терапията с пясъчни тави фокусът е върху това, което човек преживява в момента. За да се отворите емоционално, използвате подноса с пясък, за да изразите себе си. Вашият терапевт може да ви насочи да използвате пясъка по различни начини или да интерпретирате това, което правите, за да му помогнете да измисли въпроси, които да ви зададе.

Терапията с пясъчна тава също понякога се използва като общ термин за терапията, докато терапията с игра с пясък може да се отнася за специфичен тип подход.

При терапията с игра с пясък фокусът е повече върху вашите несъзнателни мисли. Можете да използвате подноса с пясък както желаете в свободно, защитено пространство, за да изразите себе си невербално. Вашият терапевт няма да ви напътства или да прави изводи, докато използвате пясъчната тава – анализът се извършва след това.

Основана ли е на доказателства терапията с пясъчни корита?

да Няколко проучвания са установили, че терапията с пясъчни корита има измеримо въздействие върху хората, преминали през нея.

Проучване от 2017 г. установи, че този тип терапия може да бъде ефективен в подпомагането на деца, преживели сексуално насилие, да преразгледат травматичните спомени и да поемат контрол над тях. Това им позволи да се почувстват по-активни в живота си и да обработят събитието по здравословен начин.

Проучване от 2021 г. също установи, че може да помогне на децата да се изразяват повече, като същевременно минимизира психологическия стрес.

Има доказателства за въздействието му и върху възрастни. Казус от 2020 г. установи, че след 18-часови сесии на терапия с игра с пясък в продължение на 9 седмици, възрастен, който е имал генерализирано тревожно разстройство, е видял, че симптомите му значително намаляват.

Преглед от 2019 г. оценява 33 проучвания и също така открива значителни подобрения както при деца, така и при възрастни, особено тези, които са преживели травматичен стрес или са живели с увреждания или езикови проблеми.

Ползи от терапията с пясъчни вани

Ползите от терапията с пясъчни корита могат да включват:

 • намаляване на симптомите на тревожност и травматичен стрес
 • повишена устойчивост
 • изразяване на чувства без нужда от думи
 • ефективност като самостоятелна техника и допълваща терапевтична техника
 • тласък в креативността
 • сетивно, успокояващо преживяване
 • неструктурирана техника
 • обработка на скръб и загуба
 • повишаване на ниското самочувствие
 • контрол на гнева
 • може да се използва в индивидуална, групова или семейна терапия
 • може да се използва с деца, тийнейджъри и възрастни

Историята на терапията с пясъчни корита

Терапията с пясъчни тави първоначално е била техника, разработена от педиатъра и детския психиатър Маргарет Лоуенфелд през 20-те години на миналия век като игрова техника, която да се използва в детската терапия. Тя нарече това „световна техника“ и тя се основава на обучението на Юнг и будистките философски вярвания.

Психологът Дора Калф през 50-те години на миналия век използва това, за да създаде терапия с игра с пясък, която сега се използва по целия свят.

Техники и дейности за терапия с пясъчни корита

Има редица различни техники и дейности, които могат да се извършват в терапията с пясъчни тави. Но като цяло има две основни техники:

 • Световна техника: С тази техника ще ви бъде даден както мокър, така и сух пясък, както и редица играчки и инструменти. Тогава ще бъдете насърчени да изградите „безопасен свят“, който се счита за микрокосмос на това как вашето подсъзнание наистина се чувства.
 • Хуманистичен подход: С тази техника ще бъдете насърчени да играете творчески с пясъка, за да откриете отговорите на проблемите си. Можете да изразите чувствата и мислите си, докато използвате тавата с пясък.
Пример за сцена, създадена по време на терапевтична сесия с пясъчна тава.

Терапия с пясъчни корита за деца и юноши

Терапията с пясъчна тава е вид игрова терапия за деца и тийнейджъри.

Mastrodomenico смята, че безплатната игра с пясък е най-полезна за децата, особено за децата на възраст между 5 и 10 години, защото им позволява да бъдат креативни и открити.

Друга дейност, която Mastrodomenico опитва с децата, е „популяризиране и създаване“. Това е моментът, когато тя ги моли да отговарят на въпроси или подкани по креативен начин, използвайки само подноса с пясък.

Можете също така да използвате пясъчни тави в семейната терапия, добавя тя, защото „това е чудесен начин да съберете семействата, като ги помолите да направят колективно нещо от пясъка“.

Може да се използва като част от или заедно с други видове игрова терапия, включително въображаема игра или когнитивна поведенческа игрова терапия.

Терапия с пясъчни корита за възрастни

„Терапията с пясъчни корита е чудесна за възрастни клиенти, които имат проблеми с говора или езикови бариери“, казва Мастродоменико. „Наскоро започнах да използвам пясъчни тави за депресивни пациенти, предизвикани от травма, които изпитват трудности при обработката или произнасянето на думи.“

Терапията с пясъчни тави може да се използва и в сесии за двойки по начин, подобен на семейните тави, казва Мастродоменико.

Често задавани въпроси относно терапията с пясъчни корита

На каква възраст игровата терапия е най-ефективна?

Терапията с игра, която включва терапия с игра с пясък, е най-ефективна за деца на възраст между 3 и 12 години, но може да бъде ефективна и за всички останали възрастови групи.

Как да разбера дали детето ми има нужда от терапия?

Признаците, че детето ви може да се нуждае от терапия, обикновено включват драстична промяна в типичното поведение или поведение на детето ви.

Например, проблеми в училище, агресивно или гневно поведение, нощно напикаване, по-интензивни пристъпи на гняв или допълнително безпокойство или привързаност могат да бъдат признаци. Възрастовата регресия също може да бъде признак, както и деструктивното поведение, повишената тъга или социалната изолация.

Колко сесии са ви необходими за игрова терапия?

Тук няма лесен отговор, казва Мастродоменико. Това наистина зависи от това защо сте на терапия и какви проблеми искате да разрешите в терапията. Някои хора просто се нуждаят от повече терапевтични сесии, за да видят резултати, отколкото други, а някои психични заболявания изискват по-продължително лечение.

Въпреки това, един казус установи, че 18 сесии в продължение на 9 седмици (т.е. два пъти седмично за един час) са били полезни за намаляване на симптомите на тревожност при възрастен.

Какви материали са необходими за терапия с пясъчни корита?

Всичко, което е необходимо за пясъчната терапия, е пясък, поднос и някои предмети като играчки, инструменти като малки лопатки и други миниатюрни предмети. Наличието на мокър и сух пясък също може да бъде полезно.

Някои терапевти, които използват тази техника, често имат големи колекции от миниатюри и части от терена, за да ви позволят да изваяте напълно света или събитието, което имате предвид. Но това може да се направи ефективно и с шепа играчки и малки предмети.

Може ли терапията с пясък да намали тревожността или да промени мозъчната химия?

Да, има някои доказателства, че терапията с пясъчни корита може да доведе до намаляване на симптомите на тревожност. Необходими са обаче допълнителни изследвания защо може да бъде ефективен и колко дълго траят ползите.

Намиране на терапевт, който използва терапия с пясъчни корита

Ако се интересувате от намирането на терапевт, който използва пясъчна терапия, полезно място за проверка е директорията Sandplay Therapists of America.

Терапията с пясъчни подноси е терапевтична техника, която използва поднос с пясък заедно с малки инструменти, играчки или фигурки, за да помогне на хората да изразят себе си без думи.

Това може да бъде ефективен начин да помогнете на хората да се справят с травма и безпокойство, както и да изразят чувствата си в терапията, без да се нуждаят от думи.

Доказано е, че е особено ефективен при деца, но може да бъде полезен и за тийнейджъри и възрастни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss