Странични ефекти на ваксината Covaxin COVID-19

Тази статия ще опише страничните ефекти на ваксината Covaxin COVID-19 и противоречията около разрешението за спешна употреба.

Какви са страничните ефекти на Covaxin, ваксината COVID-19, разработена от Bharat Biotech?

Covaxin е ваксина срещу COVID-19, разработена от Bharat Biotech, индийска биотехнологична компания и Индийския съвет за медицински изследвания.

Това е двудозова ваксина със степен на ефикасност 78%, според междинните клинични данни от фаза 3.

Индийският регулаторен орган, Централната организация за контрол на наркотиците, разреши тази ваксина за спешна употреба на 3 януари 2021 г. Сега тя може да се използва за ваксиниране на хора на възраст 18 и повече години. Отвъд Индия ваксината Covaxin е разрешена за спешна употреба в 8 държави: Иран, Мексико, Непал, Филипините, Парагвай, Зимбабве, Гвиана и Мавриций.

Коваксин, известен също като ваксина BBV152, е вид ваксина с цели вируси, наречена инактивирана ваксина. Инактивираната ваксина включва модифицирана или мъртва версия на вируса, в този случай SARS-CoV-2, която не може да се репликира и следователно не може да причини заболяване.

Вирусът в инактивирана ваксина предизвиква имунен отговор и кара тялото да произвежда антитела, като го оборудва, за да се защити срещу потенциална бъдеща инфекция.

Чести нежелани реакции на ваксината Covaxin COVID-19

Според индийското министерство на здравеопазването и семейното благополучие (MoHFW), основните странични ефекти на ваксината включват:

  • висока температура
  • главоболие
  • раздразнителност
  • болка или подуване на мястото на инжектиране на ваксината

Тези странични ефекти се припокриват с тези на други налични понастоящем ваксини срещу COVID-19. Тези нежелани реакции могат да продължат няколко дни.

Данните от клиничното изпитване от фаза 1 и 2 на ваксината посочват, че други съобщени нежелани събития включват умора, болки в тялото, гадене, повръщане и студени тръпки. Няма съобщения за сериозни нежелани реакции.

От 380 участници, които са получили първата доза от тази ваксина, при концентрация от 3 или 6 микрограма, 17 участници или 4,5% са имали реакции, свързани с инжектирането, а 23 участници или 6,1% са имали системни реакции, като напр. болки в тялото и треска. Подобен брой нежелани реакции са докладвани след втората доза на ваксината.

MoHFW предлага прием на парацетамол, известен също като ацетаминофен (тиленол), за облекчаване на някои от тези леки странични ефекти.

Алергии и други противопоказания

Информационният лист за ваксините на Bharat Biotech отбелязва, че тежка алергична реакция е много рядка, но е възможна след инжектиране на доза Covaxin.

Според информационния лист силната алергична реакция може да причини следните симптоми:

  • затруднено дишане
  • подуване на лицето и гърлото
  • учестен пулс
  • обриви по цялото тяло
  • виене на свят
  • слабост

Тази ваксина има противопоказание за хора с анамнеза за алергии, въпреки че информационният лист не посочва дали това противопоказание е всеобхватно или се отнася само за хора с алергии към съставките на ваксината.

Информационният лист също така предупреждава, че всеки с нарушение на кървенето и всеки, който е бременна или кърми, не трябва да се инжектира с тази ваксина.

Уебсайтът на MoHFW също посочва, че ваксината Covaxin не влияе върху плодовитостта и че подобни твърдения нямат основание. MoHFW отбелязва, че имаше подобни слухове за ваксините срещу морбили и полиомиелит, но тези две ваксини не влияят върху плодовитостта, както показват проучванията.

Противоречие относно одобряването на ваксината Covaxin COVID-19

Има смесени отговори на скоростта на разрешението за спешна употреба на Covaxin.

Две научни общности, All India People’s Science Network и All India Medicine Action Network, разкритикуват разрешаването на ваксината. Цялата Индийска мрежа за действие по медицина цитира „сериозни опасения, произтичащи от липсата на данни за ефикасността“.

От друга страна, вестник The New Indian Express съобщава, че група от 45 учени и медицински експерти са подписали изявление, в което се твърди, че „безотговорните изявления на критиците с критични интереси“ са политически насочени и вредят на доверието в изследването.

Експертите също така отбелязват, че „тази ваксина е ваксина, инактивирана с цял вирус, която може да осигури по-добра защита, дори срещу мутантни щамове на вируса, тъй като имунният отговор ще бъде срещу множество антигени, а не само срещу протеина на шипа.

Окончателният анализ на данните от клинично изпитване от фаза 3, който се очаква през юни, ще даде допълнителна представа за ефикасността на тази ваксина.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss