Ръководство за естествени опиоиди

Опиоидите са група химикали, които действат върху опиоидните рецептори на вашия мозък. Те са категоризирани като аналгетици, което означава, че причиняват изтръпване и облекчават болката.

Опиоидите могат да бъдат естествено получени (от опиумен мак), синтетични (произведени в лаборатория) или полусинтетични. Естествено получените опиоиди понякога се наричат ​​опиати.

Естествените опиоиди включват:

 • морфин
 • опиум
 • кодеин

Вашето тяло също произвежда свой собствен вид опиоиди, известни като ендогенни опиоидни пептиди, които могат да имат ефекти, подобни на тези на други опиоиди.

Ето по-отблизо откъде идват естествените опиоиди, как тялото ви произвежда ендогенни опиоиди и естествени алтернативи на опиоидите.

Откъде идват

Естествените опиоиди идват от опиумния мак (Papaver somniferum). По-конкретно, те присъстват в латекса или млечния сок, открит в стъблото и листата на мака. Естествените опиоиди също идват от семената на мака.

Най-често естествените опиоиди се събират с помощта на процеса на макова слама, който включва извличане на алкалоиди или органични съединения от изсушеното и натрошено маково растение.

Видове естествени опиоиди

Примери за естествени опиоиди включват:

опиум

Опиумът е продукт, събран директно от опиумен мак.

Хората в древна Месопотамия и други цивилизации са го използвали за облекчаване на болката и лечение на различни медицински състояния. Също така има a дълга история на немедицинска употреба – употребата на опиум дори предизвика войни между европейски и китайски сили за търговски права през 19 век.

Морфин

Учените за първи път изолираха морфин от сок от маково семе в началото на 19 век. Когато беше представен за първи път, хората го видяха като алтернатива на опиума, а някои дори го използваха за лечение на пристрастяване към опиум.

Морфинът все още често се използва като болкоуспокояващо в здравните заведения днес.

Кодеин

Кодеинът също е изолиран през 19 век. Въпреки че може да се направи директно от опиум, най-често се прави от морфин. Кодеинът е един от най-разпространените опиоиди в света и често се използва за облекчаване на лека до умерена болка.

Морфинът и кодеинът също са Наречен опиумни алкалоиди, което означава, че идват от растителната материя на опиума.

Полусинтетични опиоиди

Полусинтетичните опиоиди най-често се използват за облекчаване на болката в здравните заведения. Тъй като те могат да предизвикат зависимост, съществуват много закони, които регулират употребата им и начина, по който се правят.

Полусинтетичните опиоиди обикновено се произвеждат чрез комбиниране или третиране на естествено получен опиоид с химикали, произведени от човека. Например, хероинът се произвежда чрез поставяне на морфин, естествен опиоид, чрез химичен процес, наречен ацетилиране.

Някои полусинтетични опиоиди включват:

 • Диаморфин: Това е научното наименование на хероина, който е нелегален в Съединените щати.
 • Хидрокодон: Този опиоид идва от кодеин. Хидрокодонът може да лекува силна болка, понякога под марката Vicodin. Има и други продукти с рецепта, които съдържат хидрокодон и се използват за лечение на хронична кашлица. и хронична кашлица, понякога под марката Vicodin.
 • Хидроморфон: Хидроморфон лекува силна и хронична болка. Произлиза от морфина.
 • Оксикодон: OxyContin и Percocet са популярни марки оксикодон. Този опиоид идва от опиевия алкалоид тебаин и лекува умерена до силна болка.
 • Бупренорфин: Използва се за лечение на болка и разстройство, свързано с употребата на опиати. Бупренорфинът също идва от опиумния алкалоид тебаин.

Ендогенни опиоиди

Вашето тяло произвежда своя собствена форма на опиоиди, известни като ендогенни опиоидни пептиди, които са вериги от аминокиселини. Ендогенните опиоиди се произвеждат в мозъка ви и действат върху четири основни опиоидни рецептора. Всеки от тези рецептори въздейства върху нервната ви система по специфичен начин.

Енкефалините и ендорфините са два ключови вида ендогенни опиоиди:

Енкефалини

Тези пептиди поддържат много части на тялото и до голяма степен действат върху централната и периферната нервна система. Те играят роля в регулирането на вашата реакция на стрес и сковаваща болка.

Енкефалините също забавят перисталтиката, което означава, че могат да забавят движението на храната през червата.

Ендорфини

Ендорфините са „морфинът“ на тялото. Когато изпитвате стрес или болка, вашата хипофизна жлеза и хипоталамус произвеждат ендорфини и ги освобождават в тялото ви.

Един от най-добре познатите типове ендорфини са бета-ендорфините, за които се смяташе, че причиняват пристрастяване. Следните дейности стимулират отделянето на ендорфини:

 • упражнение
 • акупунктура
 • секс
 • смее се
 • медитация

Понякога ендогенната опиоидна система може да стане нерегулирана или да излезе от баланс. Когато това се случи, може увеличете шанса си за развитие на разстройство, свързано с употребата на опиати.

Опиоидни алтернативи

Хората търсят алтернативи на опиоидите по различни причини. Някои не реагират добре на тях, докато други може да се притесняват от зависимост. Ако се притеснявате относно приемането на опиоиди за справяне с хроничната болка, помислете дали да говорите със здравен специалист относно вашите притеснения. Те могат да отговорят на всички въпроси, които имате, както и да разгледат потенциални алтернативи.

В момента здравните специалисти могат да предложат или предпише следното вместо опиоидни лекарства:

 • ибупрофен (Motrin)
 • ацетаминофен (тиленол)
 • стероиди
 • аспирин
 • локални анестетици
 • мускулни релаксанти
 • канабидиол или CBD

В допълнение, следните лечения могат също да ви помогнат да управлявате болката, като същевременно избягвате опиоиди или намалявате дозата си:

Акупунктура

Акупунктурата действа чрез стимулиране на освобождаването на ендорфини, което помага за облекчаване на болката без страничните ефекти на опиоидите.

Изследване от 2019 г. подчертава както акупунктурата, така и електроакупунктурата като потенциални опиоидни алтернативи за управление на болката.

Физиотерапия

А 2021 преглед относно ефективността на физиотерапията като алтернатива на опиоидите откриха връзка между физиотерапията и по-ниската употреба на опиати. Необходими са повече изследвания, преди да може да бъде потвърдено като жизнеспособна алтернатива на опиоидите.

Масаж

Наративен преглед от 2020 г. за неопиоидното управление на болката подчертава, че много проучвания са установили, че масажът е полезен за управление и намаляване на болката. Това предполага, че масажната терапия може да даде аналгетичен тласък, когато се използва заедно с други лекарства за болка. Необходими са повече висококачествени изследвания, за да се потвърди ефективността му.

Електрическа стимулация

По-новите алтернативи на опиоидите за болка биха могли включват електроаналгезия — използването на електрически ток за обезболяване на болката — и лазерна терапия. Тези лечения могат да стимулират освобождаването на невротрансмитери и ендогенни опиоиди, които облекчават болката.

Преди да направите превключването

Ако искате да опитате алтернатива на опиоидите за управление на болката, важно е първо да се консултирате със здравен специалист. Това е особено важно, ако вече приемате опиоидно лекарство. Спирането на опиоидите може да причини сериозни нежелани реакции, включително симптоми на отнемане и суицидни мисли.

The Администрация по храните и лекарствата (FDA) препоръчва вместо това да работите със здравен специалист, за да намалите опиоидите.

Долния ред

Опиатите са естествено срещащи се форми на опиоиди, включително опиум и морфин. Те идват директно от опиумния мак.

Вашето тяло също произвежда естествени (ендогенни) опиоиди, които стимулират опиоидните рецептори на тялото ви за облекчаване на болката. Ендорфините са пример за ендогенни опиоиди.

Много опиоидни лекарства причиняват тежки и нежелани странични ефекти. В резултат на това повече хора търсят алтернативи както в неопиоидните форми на лекарства, така и в допълващата и алтернативна медицина.

Ако сте загрижени за текущата си употреба на опиати или мислите, че може да изпитвате разстройство, свързано с употребата на опиати, не сте сами. Ето няколко възможни следващи стъпки:

 • Свържете се с линията за помощ на Администрацията за злоупотреба с вещества и психично здраве (SAMHSA) 24/7 всеки ден от седмицата за поверителна подкрепа и насоки.
 • Намерете възможност за лечение близо до вас от болнично лечение до телемедицина на FindTreatment.gov.
 • Намерете център за лечение на съпътстваща употреба на вещества и други проблеми с психичното здраве с локатора на услуги за лечение на поведенческо здраве на SAMHSA.

Кортни Телоян е писателка, чиито произведения са публикувани в Healthline, Psych Central и Insider. Преди това е работила в редакторските екипи на Psych Central и GoodTherapy. Нейните области на интерес включват холистични подходи към здравето, особено благосъстоянието на жените, и теми, съсредоточени около психичното здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss