Реконструкция на гърдите: капак DIEP

Какво е реконструкция на капака на DIEP?

Дълбоко долната част на пергатора на епигастралната артерия (DIEP) е процедура, направена за хирургическа реконструкция на гърдата с помощта на собствена тъкан след мастектомия. Мастектомията е операция за отстраняване на гърдата, обикновено се извършва като част от лечението на рак на гърдата. Хирургът може да извърши операция по реконструкция по време или след мастектомия.

Има два начина за извършване на реконструкция на гърдата. Един от начините е да използвате естествена тъкан, взета от друга част на тялото. Това е известно като автоложна реконструкция. Друг начин е да използвате гръдни импланти.

Има два основни вида автоложна реконструктивна хирургия на гърдата. Те се наричат ​​клапи DIEP и TRAM клапи. Клапата на TRAM използва мускули, кожа и мазнини от долната част на корема, за да изгради нова гърда. Клапата DIEP е по -нова, по -изискана техника, която използва кожата, мазнините и кръвоносните съдове, взети от корема ви. DIEP означава „перфоратор на дълбока долна епигастрална артерия“. За разлика от капака TRAM, капакът DIEP запазва коремните мускули и ви позволява да поддържате сила и мускулна функция в корема. Това също води до по -малко болезнено и по -бързо възстановяване.

Ето какво трябва да знаете за това как работи реконструкцията, нейните ползи и рискове и какво можете да очаквате, ако изберете заслонка за DIEP.

Кой е кандидат за реконструкция на капака на DIEP?

Идеален кандидат за капак на DIEP е някой с достатъчно коремна тъкан, който не е със затлъстяване и не пуши. Ако сте имали предишна коремна операция, може да не сте кандидат за реконструкция на клапи на DIEP.

Тези фактори могат да ви изложат на висок риск от усложнения след реконструкция на DIEP. Вие и Вашият лекар можете да обсъдите възможни алтернативи, ако не сте кандидат за реконструкция на DIEP.

Кога трябва да получа реконструкция на капака на DIEP?

Ако сте кандидат за капак на DIEP, може да имате реконструктивна операция на гърдата по време на мастектомията или месеци до много години по -късно.

Все повече жени избират незабавна реконструктивна операция на гърдата. В някои случаи ще ви е необходим разширител за тъкани, за да освободите място за новата тъкан. Разширител на тъкани е медицинска техника или устройство, което се вмъква за разширяване на околната тъкан, помагайки за подготовката на зоната за по -нататъшна операция. Той ще се разширява постепенно, за да се разтягат мускулите и кожата на гърдите, за да се създаде място за възстановителната тъкан.

Ако трябва да използвате тъканни разширители преди реконструктивна хирургия, фазата на реконструкция ще се забави. Вашият хирург ще постави тъканния разширител по време на мастектомията.

Химиотерапията и радиацията също ще повлияят на времето за реконструкция на гърдата с клапи на DIEP. Ще трябва да изчакате четири до шест седмици след химиотерапията и шест до 12 месеца след облъчването, за да направите реконструкцията на DIEP.

Какво се случва по време на реконструкцията на капака на DIEP?

Реконструкцията на клапи на DIEP е голяма операция, която се извършва под обща анестезия. Вашият хирург ще започне с разрез в долната част на корема. След това те ще разхлабят и ще премахнат капачката от кожа, мазнини и кръвоносни съдове от корема ви.

Хирургът ще прехвърли отстранената клапа на гърдите ви, за да създаде гръдна могила. Ако имате реконструкция само на една гърда, хирургът ще се опита да съобрази максимално размера и формата на другата ви гърда. След това вашият хирург ще свърже кръвоснабдяването на клапата с малките кръвоносни съдове зад гръдната кост или под мишницата. В някои случаи ще бъде желателно да има повдигане или намаляване на гърдите на отсрещната гърда, за да се осигури симетрия на гърдите.

След като вашият хирург оформи тъканта в нова гърда и я свърже с кръвоснабдяването, те ще затворят разрезите в новата ви гърда и корема с шевове. Реконструкцията на капака на DIEP може да отнеме осем до 12 часа. Продължителността на времето зависи от това дали вашият хирург извършва реконструкцията едновременно с мастектомия или по -късно в отделна операция. Също така зависи от това дали сте на операция на едната гърда или и на двете.

Какви са ползите от реконструкцията на капака на DIEP?

Запазва целостта на мускулите

Други техники за реконструкция на гърдата, които премахват мускулната тъкан от корема ви, като клапанът TRAM, увеличават риска от коремни издутини и херния. Херния е, когато орган изтласква слаба част от мускула или тъкан, която трябва да го задържи на място.

Операцията на клапи на DIEP обаче обикновено не включва мускули. Това може да доведе до по -кратко време за възстановяване и по -малко болка след операцията. Тъй като коремните мускули не се използват, няма да загубите коремна сила и мускулна цялост. Вие също сте с много по -нисък риск от развитие на херния.

Използва вашата собствена тъкан

Вашата реконструирана гърда ще изглежда по -естествена, защото е направена от вашата собствена тъкан. Също така няма да е необходимо да се притеснявате за рисковете, които идват с изкуствените импланти.

Какви са усложненията, свързани с операцията на клапата DIEP?

Всяка операция идва с риск от инфекция, кървене и странични ефекти от анестезията. Реконструкцията на гърдите не прави изключение. Ако обмисляте тази операция, важно е да я направите от хирург, който има богато обучение и опит в микрохирургията.

Бучки: Реконструкцията на гърдите с клапи на DIEP може да доведе до образуване на мастни гърди. Тези бучки са изградени от белези, известни като мастна некроза. Белегната тъкан се развива, ако част от мазнините в гърдите не получават достатъчно кръв. Тези бучки може да са неудобни и може да се наложи да бъдат отстранени хирургично.

Натрупване на течности: Съществува и риск от натрупване на течност или кръв след операция в новата гърда. Ако това се случи, тялото може естествено да абсорбира течността. В други случаи течността ще трябва да се източи.

Загуба на усещане: Новата гърда няма да има нормално усещане. Някои жени може да възвърнат известно усещане с времето, но много от тях не.

Проблеми с кръвоснабдяването: Около 1 на 10 души, които са подложени на реконструкция на клапи по DIEP, ще получат клапи, които имат проблеми с получаването на достатъчно кръв през първите два дни след операцията. Това е спешна медицинска ситуация и ще изисква операция.

Отхвърляне на тъкани: От 100 души, които имат капачка на DIEP, около 3 до 5 души ще развият пълно отхвърляне или тъканна смърт. Това се нарича тъканна некроза и означава, че целият клапан се проваля. В този случай Вашият лекар ще продължи напред с отстраняване на мъртвата тъкан на клапата. Ако това се случи, е възможно да опитате операцията отново след шест до 12 месеца.

Белези: Реконструкцията на капака на DIEP също ще причини белези около гърдите и пъпа. Коремният белег вероятно ще бъде под линията ви на бикини, простиращ се от тазобедрената кост до бедрената кост. Понякога тези белези могат да развият келоиди или обрасли белези.

Какво се случва след реконструкцията на капака на DIEP?

Вероятно ще трябва да прекарате няколко дни в болницата след тази операция. В гърдите ще имате епруветки за източване на течности. Вашият лекар ще отстрани канализацията, когато количеството течност намалее до приемливо ниво, обикновено в рамките на седмица или две. Може да успеете да възобновите нормалните дейности в рамките на шест до дванадесет седмици.

Можете също така да се оперирате, за да добавите зърно или ареола към новата си гърда. Вашият хирург ще иска да остави новата ви гърда да се излекува, преди да възстанови зърното и ареолата. Тази операция не е толкова сложна, колкото реконструкцията на капака на DIEP. Вашият лекар може да създаде зърно и ареола, използвайки вашата собствена телесна тъкан. Друг вариант е да направите татуировка на зърното и ареолата върху новата си гърда. В някои случаи вашият хирург може да направи мастектомия, съхраняваща зърната. В този случай вашето зърно може да бъде запазено.

Хирургията на капака на DIEP може да създаде състояние, наречено контралатерална птоза на гърдата, известна още като увиснала гърда. Първоначално или с течение на времето оригиналната ви гърда може да увисне по начин, който реконструираната гърда не. Това ще придаде на гърдите ви асиметрична форма. Ако това ви притеснява, говорете с Вашия лекар за коригирането му. Това може да се направи едновременно с първоначалната ви реконструкция или по -късно с друга операция на неракови гърди.

Как да решите дали трябва да направите реконструкция на гърдата

Решаването дали да се направи реконструкция на гърдата след мастектомия е много личен избор. Въпреки че не е необходимо от медицинска гледна точка, някои жени установяват, че операцията за възстановяване на гърдата подобрява тяхното психологическо благосъстояние и качество на живот.

Има няколко различни варианта за реконструкция и всеки тип идва със свои собствени ползи и рискове. Различни фактори ще определят най -подходящата за вас операция. Тези фактори включват:

  • лично предпочитание
  • други медицински проблеми
  • Вашето тегло и количество коремна тъкан или мазнини
  • предишни коремни операции
  • общото ви здравословно състояние

Не забравяйте да обсъдите плюсовете и минусите на всички хирургически и нехирургични възможности с вашия медицински екип, преди да вземете каквито и да било решения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss