Разбиране на магнезия като лечение на тинитус

Науката все още е неубедителна, но много хора съобщават, че магнезиевата добавка е намалила техните симптоми на шум в ушите. Понастоящем обаче не е посочен като лечение за това състояние.

Всеки, който някога се е сблъсквал с шум в ушите, знае, че това състояние на ухото може да бъде разочароващо и в някои случаи дезориентиращо.

Шум в ушите е, когато ушите възприемат шум, дори когато такъв не съществува. По-специално, състоянието се характеризира със звънене в ушите. Хората обаче съобщават, че са изпитвали други звуци като бръмчене, щракане, свирене, съскане и рев.

Понякога звуците, които тинитусът може да причини, се наричат ​​фантомни шумове, тъй като се появяват без наличието на външни слухови стимули. По-важното е, че състоянието може да бъде невероятно досадно, тъй като може да засегне едното или двете уши и също така да попречи на ежедневния живот.

Разбираемо е, че хората често търсят лекарства, въпреки че към днешна дата няма известен лек за шум в ушите. Много хора разчитат на лекарства или добавки като магнезий, за да контролират симптомите. Продължете да четете, за да научите защо и колко добре работят тези добавки.

Действат ли магнезиевите добавки при шум в ушите?

Въпреки че има няколко потвърдени лечения за справяне със симптомите на шум в ушите, доказателствата за магнезиеви добавки все още са рано. Не знаем със сигурност дали помага за облекчаване на симптомите на шум в ушите.

Магнезият се счита за полезен минерал, от който тялото се нуждае, но пряката връзка с подобряването на шума в ушите все още е ограниченаи в много отношения неубедителен. Фактори като тежестта на състоянието на дадено лице, както и колко магнезий е предписан, могат да повлияят на ефикасността на добавките.

Какво казва науката?

А 2016 проучване разгледахме преглед на най-често използваните хранителни добавки за лечение на симптомите на шум в ушите. Заедно с магнезий, изследователите също така проследиха група от 1788 пациенти с шум в ушите от 53 различни страни, които консумираха мелатонин, гинко билоба, липо-флавоноиди, витамин В12 и цинк.

Установено е, че мелатонинът помага за съня, докато Гинко билоба поддържа слуха и концентрацията. Останалите – включително магнезий – или не са дали измерими резултати, или са довели до неблагоприятни странични ефекти.

Друго проучване от 2016 г. установи, че магнезият може да бъде полезен при лечението на симптомите на шум в ушите. Изследователите прегледаха 76 пациенти, диагностицирани с тежки или катастрофални форми на заболяването, както и 86 участници без симптоми на шум в ушите и им дадоха магнезиев серум в различни концентрации.

Въпреки че количеството серум, дадено на изследваната група, е по-ниско от контролната група, участниците с шум в ушите забелязват подобрения. Изследователите заключават, че са необходими по-големи проучвателни групи, но лечението е обещаващо.

Проучване от 2017 г. искаше да определи дали приемането на магнезиеви добавки може да възстанови слуховата функция след излагане на силни шумове – често срещана причина за шум в ушите. Въпреки че резултатите са обещаващи, изследването е проведено върху животни.

Друго алтернативно лечение на шум в ушите

Ако се интересувате от алтернативни лечения за шум в ушите, доказано е, че медитацията води до резултати при много хора.

Беше ли Ви полезно?

Каква доза магнезий се използва за лечение на шум в ушите?

Официално медицинската общност не одобрява магнезиевите добавки за справяне със симптомите на шум в ушите. Дори Американската асоциация за шум в ушите (ATA) не препоръчва приема на хранителни добавки – включително магнезий – като цялостно решение за симптомите на шум в ушите.

Въпреки че организацията отбелязва, че някои предварителни проучвания сочат връзката между магнезия и подобрената функция на ушите, те спират да одобряват добавката. Освен това имайте предвид, че хранителните добавки не се регулират толкова строго от Администрация по храните и лекарствата (FDA) като лекарства без рецепта (OTC) или лекарства с рецепта.

Поради това е лесно случайно да консумирате твърде много магнезий или да изберете добавка със съмнителен произход или качество. По същия начин, ако имате други предшестващи заболявания, консумацията на магнезий може да влоши други симптоми или да създаде нови здравословни проблеми.

Тялото обаче се нуждае от магнезий, за да функционира правилно. Така че да се стремите да допълвате този минерал, ако ежедневната ви диета е недостатъчна, е добра идея. The Национални институти по здравеопазване (NIH) препоръчва възрастните да приемат между 310 до 420 милиграма (mg) на ден. Помислете за включване на богати на магнезий храни като спанак, тиква, черен боб, тиквени семки, ленено семе или киноа.

Може ли магнезият да влоши шума в ушите?

Тъй като изследванията за ефектите на магнезия върху симптомите на шум в ушите са ограничени, трудно е да се каже категорично, че минералът може да влоши състоянието. Анекдотично някои хора споменават, че консумацията на магнезий не е довела до подобрение или до леко влошаване на симптомите.

Когато започвате добавка с магнезий, не забравяйте да започнете с най-ниската възможна доза и наблюдавайте всяка промяна в симптомите – за добро или лошо.

Беше ли Ви полезно?

Какви са възможните усложнения от приема на магнезий?

За средностатистическия здрав индивид усложненията с магнезий са малко вероятни, ако получавате приема си чрез храни. Дори ако ядете твърде много богати на магнезий храни наведнъж, бъбреците са в състояние да премахнат излишния магнезий, консумиран чрез храните, и да предотвратят странични ефекти.

Магнезий и взаимодействия с рецепта

Въпреки това, консумацията на твърде много магнезий от добавки може да доведе до странични ефекти, ако приемате и лекарства за лечение на други състояния.

  • Ако приемате бифосфонати, богатите на магнезий добавки могат да намалят тяхната ефикасност. Избягвайте този риск, като отделяте с 2 часа, когато приемате лекарствата си спрямо добавките.
  • Магнезият може да направи антибиотиците неразтворими. Или вземете антибиотиците поне 2 часа преди или 4-6 часа след приема на магнезиева добавка.
  • Добавянето на магнезий може да стане неефективно, ако приемате и бримкови или тиазидни диуретици. Тези специфични лекарства увеличават загубата на магнезий чрез урината. Ако трябва да се приемат магнезиеви добавки, помислете за разговор с Вашия лекар за преминаване към калий-съхраняващи диуретици, които намаляват секрецията на магнезий.

Не забравяйте!

За най-добро усвояване и избягване на лекарствени взаимодействия, не забравяйте да разпределите приема на магнезий с други лекарства или добавки с фибри. Винаги говорете с Вашия лекар преди започване на нова добавка.

Беше ли Ви полезно?

Странични ефекти от добавките

Дори ако нямате други основни състояния, които изискват лекарства, приемането на високи дози добавки не е без риск.

Най-честите нежелани реакции са диария, гадене и спазми – обикновено от консумация на твърде много магнезиев карбонат, глюконат, оксид или хлорид.

За вкъщи

Шумът в ушите е разочароващо и понякога инвалидизиращо състояние, което е известно с това, че създава шум в ушите, дори когато няма външни стимули. Докато някои форми на заболяването могат да се разрешат сами или да намалят симптомите с времето, други хора може да се нуждаят от лекарства за контролиране на симптомите.

Въпреки че магнезият е критичен минерал, от който тялото се нуждае за слуховата функция, хранителното вещество не е напълно проучено, за да се потвърди дали добавките с магнезий могат постоянно да контролират симптомите на шум в ушите. Преди да се опитате да вземете някаква добавка, винаги се консултирайте с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss