По-вредно ли е вейпингът от пушенето на цигари?

Някои експерти смятат, че цигарата е по-малко вредна от пушенето, но все още има какво да научите за дългосрочните му ефекти. Настоящите изследвания показват, че вейпингът все още крие много от същите рискове като пушенето.

Сравнението на риска от електронни цигари и устройства за изпаряване е тема на дебат сред здравните експерти от години.

За разлика от запалимите цигари, вейпинг устройствата не съдържат тютюн или отделят катран, което допринася за идеята, че вейпингът е по-безопасен от пушенето. Но през 2019 г. значително нарастване на белодробните наранявания, свързани с вейпинга, накара някои хора да се чудят дали вейпингът всъщност е повечевреден от пушенето.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), някои експерти все още смятат цигарата за по-малко вредно от пушенето на цигари, но това не означава, че цигарата не е вредна. Също така си струва да се отбележи, че електронните цигари са сравнително нови, така че дългосрочните ефекти от вейпинга все още не са ясни.

Сравняване на рисковете

Изпаряването и пушенето споделят много от същите рискове за здравето. Но има някои разлики в тежестта на тези рискове.

Ето как се сравняват някои от най-големите рискове за здравето между двете:

Респираторни състояния

Както пушенето, така и вейпингът дразнят дихателните пътища и белите дробове, което може да допринесе за няколко здравословни състояния, засягащи белите дробове, включително:

  • астма
  • хроничен бронхит
  • емфизем

Много хора може би знаят, че пушенето увеличава риска от хронична обструктивна белодробна болест, която включва хроничен бронхит и емфизем.

Експертите не са толкова сигурни относно дългосрочните ефекти от изпаряването. Но проучване от 2020 г. предполага, че настоящите потребители на електронни цигари имат около a 40% по-голям шанс за развитие на респираторно заболяване в сравнение с тези, които не използват електронни цигари или не пушат.

А Проучване от 2019 г повтори тази връзка и добави, че хората, които използват електронни цигари и горими цигари, са изложени на по-голям риск от респираторни заболявания, отколкото тези, които използват само едното или другото.

Някои продукти за вейп може да съдържат диацетил, химикал, който производителите използват, за да добавят маслен вкус към някои „сокове“. Диацетилът се свързва с развитието на бял дроб на пуканки, състояние, включващо трайни белези на дихателните пътища.

Сърдечно заболяване

Връзки за пушене към високо кръвно налягане, сърдечна честотаи общо влошаване на сърдечно-съдовата функция. Тези фактори и хиляди вредни химикали в цигарите, може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Кратко съобщение на Световната здравна организация за 2020 г. отбелязва това 20% смъртните случаи, свързани със сърдечни заболявания, са свързани с тютюнопушенето.

Ефектите от вейпинга върху здравето на сърцето са по-малко ясни, но изследвания го свързва с подобно повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота.

А Проучване от 2022 г сравнява резултатите от стрес теста за упражнения сред хора, които цигарят, пушат, и тези, които нито цигарят, нито пушат. Хората в групата на цигарите постоянно се представят по-зле от тези в контролната група, но малко по-добре от тези в групата на пушачите.

Рак

CDC отбелязва, че хората, които пушат, са до 30 пъти по-вероятно да развият и умрат от рак на белия дроб, отколкото тези, които не пушат. Изследванията също така свързват пушенето на цигари с повишен риск от дебело червогърлото и гърди рак, наред с други видове рак.

Електронните цигари не съществуват достатъчно дълго, за да могат експертите да разберат напълно връзката между употребата им и риска от рак. Но много продукти съдържат някои от същите канцерогени като цигарите, включително:

  • формалдехид
  • ацеталдехид
  • нитрозамини

Електронните цигари обикновено съдържат по-ниски нива на вредни химикали. Ако в момента пушите цигари, изпаряването може да намали излагането ви на тези химикали и потенциално да намали риска от рак. Но ако в момента не употребявате вейп или не пушите, използването на електронни цигари може да увеличи риска от рак.

Научете повече за връзката между вейпинга и рака.

Какво ще кажете за превключването между двете?

Тъй като електронните цигари са малко по-малко вредни от цигарите, някои хора използват вейпинг, за да намалят броя на цигарите, които пушат.

Изследванията на тази така наречена „двойна употреба“ са ограничени. Въпреки това, а 2022 преглед предполагат, че пушенето и вейпингът са толкова вредни, колкото са вредни или вероятно по-вредни от простото пушене.

Какво ще кажете за vaping, за да откажете пушенето?

Първоначално производителите са предназначени за електронни цигари, за да помогнат на хората да спрат да пушат. Някои експерти обикновено смятат вейпинга за по-малко вредно от пушенето, но не е толкова ясно дали вейпингът наистина може да помогне на хората да спрат да пушат.

Друг преглед от 2022 г. предполага, че електронните цигари могат да помогнат на хората да спрат да пушат, вероятно дори повече от никотиновата заместителна терапия. Въпреки това авторите отбелязват, че се нуждаят от повече висококачествени проучвания, за да потвърдят ефективността на електронните цигари като инструмент за отказване от тютюнопушенето.

Долния ред

Въпреки че не е без рискове, вейпингът като цяло е по-малко вреден от пушенето. Въпреки това има още много да научим за електронните цигари и вейпинга, включително пълния обхват на техните дългосрочни рискове за здравето.

Ако в момента пушите и се опитвате да намалите риска от негативни последици за здравето, отказването е най-ефективният вариант. Но ако не сте готови да спрете напълно употребата на никотин, преминаването към вейпинг може да бъде малко по-безопасна алтернатива.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss