Навяхване и нараняване на страничен колатерален лигамент

Какво е нараняване на страничен колатерален лигамент (LCL)?

Страничният колатерален лигамент (LCL) е лигаментът, разположен в колянната става. Лигаментите са дебели, силни ленти от тъкан, които свързват костта с костта. LCL минава по външната страна на колянната става, от външната страна на долната част на бедрената кост (бедрена кост) до горната част на костта на подбедрицата (фибула). LCL помага да се запази стабилността на колянната става, особено външната част на ставата.

Нараняването на LCL може да включва напрежение, изкълчване и частично или пълно разкъсване на която и да е част от този лигамент. Според Orthogate, LCL е един от най-често увредените връзки в коляното. Поради местоположението на LCL е обичайно да се нарани LCL заедно с други връзки в коляното.

Какво причинява нараняване на LCL?

Основната причина за наранявания на LCL е травма с директна сила във вътрешната част на коляното. Това оказва натиск върху външната страна на коляното и кара LCL да се разтяга или разкъсва.

Какви са симптомите на нараняване на LCL?

Симптомите на нараняване на LCL могат да бъдат леки или тежки, в зависимост от тежестта на навяхването или ако е разкъсано. Ако лигаментът е леко изкълчен, може да нямате никакви симптоми. За частично разкъсване или пълно разкъсване на лигамента, вашите симптоми могат да включват:

 • подуване на коляното (особено външната страна)
 • скованост на колянната става, която може да причини заключване на коляното

 • болка или болезненост от външната страна на коляното

 • нестабилност на колянната става (усещане, че ще се раздаде)

Как се диагностицира нараняване на LCL?

За да диагностицира нараняване на LCL, Вашият лекар ще прегледа коляното Ви и ще търси подуване. Те също така ще преместят коляното ви в различни посоки, за да определят къде е болката ви и колко тежки са симптомите ви.

Ако Вашият лекар смята, че може да имате скъсан лигамент, може да се подложите на тестове за изображения като рентгенови лъчи или ЯМР сканиране. Тези тестове ще позволят на Вашия лекар да види меките тъкани вътре в коляното.

Какви са леченията за наранявания на LCL?

Възможностите за лечение на наранявания на LCL ще зависят от тежестта на нараняването и начина ви на живот.

При леки наранявания лечението може да включва:

 • шиниране
 • нанасяне на лед
 • повдигане на коляното над сърцето
 • приемане на болкоуспокояващо
 • ограничаване на физическата активност, докато болката и подуването изчезнат
 • използване на скоба (имобилайзер за коляно) или патерици за защита на коляното
 • физическа терапия или рехабилитация за укрепване и възстановяване на обхвата на движение

При по-тежки наранявания лечението може да включва и физиотерапия, рехабилитация или операция. Физическата терапия укрепва и ви помага да възстановите обхвата на движение. Хирургията може да включва възстановяване или реконструкция на лигаменти.

Хирургията обикновено не лекува наранявания само на LCL. Въпреки това, LCL често се наранява заедно с други връзки в коляното. В тези случаи вероятно е необходима операция.

Пазарувайте скоби за коляно.

Как мога да предотвратя нараняване на LCL?

Трудно е да се предотвратят наранявания на връзките на коляното, защото те често са резултат от злополука или непредвидени обстоятелства. Въпреки това, няколко превантивни мерки могат да помогнат за минимизиране на риска от нараняване на връзките на коляното, включително:

 • използване на правилна техника и подравняване при извършване на физически дейности, включително ходене
 • редовно разтягане, за да поддържате добър обхват на движение в тялото
 • укрепване на мускулите на горната и долната част на краката за стабилизиране на ставата
 • като внимавате, когато играете спортове, при които нараняванията на коляното са чести, като футбол и футбол

Каква е дългосрочната перспектива?

При леки наранявания лигаментът може да заздравее без проблем. Важно е обаче да се отбележи, че ако лигаментът се разтегне силно, той може никога да не възвърне предишната си стабилност. Това означава, че е по-вероятно коляното да е малко нестабилно и лесно можете да го нараните отново. Ставата може да стане подута и възпалена просто от физическа активност или леко нараняване.

За тези с голямо нараняване, които нямат операция, ставата най-вероятно ще остане нестабилна и лесно се наранява. Може да не сте в състояние да извършвате физически дейности, които изискват повтаряща се употреба на коляното, включително бягане, катерене или колоездене. Болката може да бъде резултат от незначителни дейности като ходене или стоене за продължителни периоди. Може да се наложи да носите скоба, за да предпазите ставата по време на физическа активност.

За тези, които имат операция, перспективата ще зависи от тежестта на първоначалното нараняване и хирургичната процедура. Като цяло ще имате подобрена мобилност и стабилност след пълното излекуване на ставата. Може да се наложи да носите скоба или да ограничите физическите дейности в бъдеще, за да предотвратите повторно нараняване на коляното.

При наранявания на коляното, включващи повече от LCL, лечението и перспективата може да са различни, тъй като тези наранявания могат да бъдат по-тежки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss