Може ли стресът да обърка цикъла ви?

Разбирането как стресът може да повлияе на вашия цикъл може да ви помогне да изключите потенциални причини за нередовен менструален цикъл.

За стреса често се говори негативно, но той по своята същност не е лош за вас. Това е естественото преживяване да бъдеш изправен пред умствени или физически предизвикателства. В отговор на стреса тялото ви инициира редица процеси, всички предназначени да увеличат способността ви да преодолявате несгодите, пред които сте изправени.

Хормоналните колебания са един от многото компоненти на реакцията на тялото на стрес, но когато вашите хормони останат небалансирани за достатъчно дълго време, често се засягат функции, управлявани от хормони, като възпроизводството.

Влияе ли стресът на менструалния цикъл?

Стресът може да повлияе на менструалния цикъл по много начини. Не само променя нивата на хормоните ви, но може да намали енергията, която имате на разположение за менструация.

Причината, поради която стресът може да обърка цикъла ви, се дължи основно на това как стресът засяга вашата хипоталамо-хипофизо-гонадна (HPG) ос (вашата репродуктивна ос) и вашата хипоталамус-хипофиза-надбъбречна (HPA) ос.

Оста HPA е отговорен за регулиране на баланса на хормоните в отговор на стрес. По време на реакция на стрес, част от мозъка ви, известна като хипоталамус, освобождава кортикотропин-освобождаващ хормон (CRH).

Производството на CRH след това задейства вашата реакция на стрес по оста HPA, което води до производството на хормона на стреса кортизол.

Тъй като стресът променя активността на оста HPA, той неволно променя активността на оста HPG, тъй като двете системи споделят хипоталамуса и хипофизната жлеза. Ето защо, когато се отделят CRH и кортизол, това засяга освобождаването на други хормони, които са от съществено значение за стимулацията на яйчниците, което може да обърка менструацията ви.

Въпреки това, тъй като стресът може да варира, да бъде остър или хроничен, промяната на хормоналните нива може да доведе до различни менструални промени.

Наличието на енергия също може да играе роля за това как стресът може да провали менструацията ви.

Кортизолът играе важна роля във вашата реакция на стрес, когато става въпрос за консумация на енергия. Когато сте стресирани или изправени пред предизвикателство, тялото ви иска да има готов запас от енергия.

Повишените нива на кортизол от вашата реакция на стрес увеличават наличността на кръвна глюкоза в мозъка и тялото ви дава приоритет на енергията за жизнените функции пред други процеси, като менструация.

Въпреки това и многото начини стрес мога повлияе на вашия цикъл, не всички хора изпитват менструални промени, когато са подложени на стрес.

Често срещани начини, по които стресът може да повлияе на вашия цикъл

Вашите естествени хормонални нива варират в зависимост от това къде се намирате в менструалния си цикъл. Начинът, по който стресът влияе върху менструацията ви, може да зависи от това кога се активира реакцията на стрес във вашия цикъл и колко дълго изпитвате стрес.

Често срещаните начини, по които стресът може да повлияе на вашия период, включват:

 • зацапване
 • необичаен поток
 • продължителни времена между менструациите
 • непредвидими менструални цикли
 • липсващ период

Може ли стресът да удължи цикъла ви?

Стресът може дори да удължи менструацията ви. Кортизолът е само един от хормоните, участващи в реакцията на тялото на стрес. Прогестеронът също е от решаващо значение, защото е необходим за производството на кортизол.

Прогестеронът също е съществена част от лутеалната фаза на вашия менструален цикъл. Той подтиква лигавицата на матката да се удебели и ако няма ембрионална имплантация, спадането на нивата на прогестерон води до отделянето на лигавицата на матката.

Когато сте подложени на стрес, нивата на прогестерон в тялото ви може да варират, което може да доведе до промяна в лутеалната фаза на вашия менструален цикъл.

Свързаното със стреса забавяне на овулацията от пресичането на оста HPA и HPG може също да допринесе за удължен период, тъй като лутеалната фаза и други фази на менструалния цикъл се влияят от функцията на яйчниците в допълнение към нивата на хормоните.

Как да разберете дали стресът влияе на цикъла ви?

Единственият начин да разберете със сигурност дали стресът е причината за нередовния цикъл е да говорите с вашия гинеколог.

Много други проблеми, свързани с репродуктивното здраве, могат да се проявят като промени във вашия цикъл или период. Някои могат да предизвикат сериозни здравословни усложнения.

Ненормалното вагинално кървене е най-често — и понякога само — симптом на рак на ендометриума, например.

Разговорът с вашия гинеколог може да ви помогне да изключите други потенциални причини, включително промени в теглото, нарушено хранене, ендометриоза или синдром на поликистозни яйчници (PCOS).

Кога да посетите лекар за закъснял период

Никога няма грешно време да говорите с вашия гинеколог относно промяна в менструалния ви цикъл.

Понякога се очаква забавяне на цикъла, като при нова бременност. Необичайните забавяния на цикъла ви обаче могат да бъдат признаци на основни здравословни проблеми.

Говоренето с Вашия лекар веднага щом пропуснете цикъл може да му помогне да открие определени състояния възможно най-рано, което може да подобри резултатите от лечението.

Начини за поддържане на редовен менструален цикъл

Въпреки че не винаги можете да контролирате реакцията си на стрес или хормоните си, можете да дадете на репродуктивната си система най-добрия шанс за редовност, като:

 • поддържане на здравословно тегло
 • хранене на балансирана диета
 • пиене на много вода
 • практикуване на техники за релаксация
 • получаване на качествен сън
 • проследявайте и наблюдавайте вашите цикли, за да помогнете за идентифициране на модели
 • практикуване на менструална хигиена
 • поддържане на актуална информация за посещенията при вашия гинеколог

Съвети за управление на стреса

Тъй като стресът може да повлияе на менструацията ви, научаването как да се справяте със стреса може да има положителен ефект върху менструалното здраве.

Стратегиите за управление на стреса включват:

 • изкуства ум-тяло, като йога или тай чи
 • редовни упражнения
 • медитация
 • внимателност
 • дихателни упражнения
 • прогресивна мускулна релаксация
 • занимавайки се с хобита
 • заспиване
 • хранене на балансирана диета
 • прекарване на време с любимите хора
 • присъединяване към групи за подкрепа
 • избягване на постоянно излагане на негативни истории в новините или социалните медии

За вкъщи

Хормоналните промени са в основата на връзката между вашия репродуктивен цикъл и стреса.

Когато сте под стрес, хормоналните промени, предназначени да ви помогнат да реагирате на бедствие, могат да променят хормоналните процеси, свързани с вашия менструален цикъл.

Но да знаете как стресът може да провали цикъла ви, не означава, че трябва да пропуснете посещението при гинеколога, когато цикълът ви е нередовен. Може да сте стресирани, но също така може да изпитвате основно медицинско състояние като ендометриоза, рак на ендометриума или PCOS.

Гинеколог може да ви помогне да определите дали стресът е причината за нередовния цикъл или нещо друго се случва.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss