Можете ли да имате катаплексия без нарколепсия?

Не всеки, който изпитва катаплексия, има нарколепсия. Епизодите могат да бъдат причинени от генетични заболявания, инсулти, мозъчни тумори и някои лекарства.

Катаплексията е състояние, което причинява внезапна загуба на мускулен контрол и мускулен тонус. Тези епизоди са кратки и често предизвикани от силни емоции като стрес, гняв или скръб.

Повечето хора, които изпитват епизоди на катаплексия, също имат нарколепсия, хронично състояние, което причинява неконтролируеми епизоди на сън. Но не всеки, който изпитва катаплексия, има нарколепсия. Други причини и състояния също могат да доведат до катаплексия.

Лечението на катаплексията зависи от това колко често се появяват епизодите и от тежестта на епизодите. В тази статия ще говорим повече за катаплексията без нарколепсия, връзката между двете състояния, кого засягат и много повече.

Как са свързани катаплексията и нарколепсията?

Нарколепсията е хронично състояние, което причинява епизоди на непреодолима сънливост през деня и пристъпи на внезапно заспиване. Хората, които имат нарколепсия, имат проблеми да останат будни, независимо какво се случва около тях.

Някои хора с нарколепсия също имат състояние, наречено катаплексия. Това се нарича тип 1 нарколепсия.

Катаплексията се характеризира с епизоди на внезапна загуба на мускулен тонус и контрол. Тези епизоди са кратки и често се предизвикват от стрес или други силни емоции. Те могат да се случват толкова рядко, колкото веднъж годишно или толкова често, колкото няколко пъти на ден.

Понякога епизодите на катаплексия са първият симптом на нарколепсия и могат да помогнат за поставяне на диагноза. Но не всеки с нарколепсия изпитва епизоди на катаплексия и не всеки, който изпитва катаплексия, има нарколепсия.

Какво причинява катаплексия без нарколепсия и кой е изложен на риск?

Повечето хора, които изпитват епизоди на катаплексия, имат нарколепсия. Но има и други причини и рискови фактори. Те включват:

  • Болест на Ниман-Пик тип C (NPC): NPC е генетично заболяване, което причинява неврологични симптоми. Понякога това включва катаплексия.
  • Синдром на Ангелман: Синдромът на Angelman е генетично заболяване, което води до забавяне на развитието и интелектуални затруднения. Това може да причини катаплексия.
  • Синдром на Прадер-Уили: Синдромът на Prader-Willi е генетично заболяване, което може да причини забавен растеж, забавено развитие и предизвикателства при хранене. Някои деца с това състояние също имат катаплексия.
  • Инсулти и мозъчни тумори: Инсултите и мозъчните тумори могат да увредят нервната система и да доведат до катаплексия.
  • Някои лекарства. Катаплексията може да бъде страничен ефект от някои лекарства, но това е рядко.

Какви са симптомите на катаплексията и може ли да бъде объркана с други състояния?

Катаплексията причинява епизоди на мускулна слабост и загуба на мускулен тонус. Това може да доведе до изкривяване на коленете, увисване на лицето, поклащане на главата, треперене на крайниците или дори неконтролируем смях.

Може да паднете, ако стоите, и да загубите мускулен тонус в краката си. Обикновено тези събития се предизвикват от стрес или силни чувства или емоции, включително:

  • гняв
  • вълнение
  • тъга
  • радост

Често катаплексията се бърка с гърчове, като епилепсия или припадък. Но за разлика от припадъците, хората с катаплексия остават будни и осъзнати по време на епизодите си.

Как се лекува катаплексия без нарколепсия?

Лечението на катаплексията зависи от това колко често се случват вашите епизоди и колко тежки са те. Понякога не е необходимо лечение. Например, хората, които имат леки епизоди на катаплексия веднъж или два пъти годишно, може да не се нуждаят от официален план за лечение.

Вместо това техният лекар може да им препоръча да уведомят довереното семейство, приятели и колеги за епизодите. По този начин някой може да следи за епизоди, за да гарантира, че лицето с катаплексия е в безопасност, ако се случи такъв.

Но ако епизодите са чести, може да е необходимо лечение. Няма лек за катаплексия, но лекарствата често са ефективен начин за намаляване на епизодите. Вашият лекар може да се наложи да опита няколко различни лекарства, за да намери това, което работи точно за вас.

Когато се налага лечение, най-честият е антидепресантът не по предназначение. Не по предназначение означава, че лекарствата са предназначени за лечение на симптоми на депресия, но също така е установено, че облекчават симптомите на катаплексия.

Антидепресанти като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) и трициклични антидепресанти са често срещани опции. Ако антидепресантите не работят, натриевият оксибат (Xyrem) често е следващият избор.

Катаплексията е състояние, което причинява внезапни епизоди на загуба на мускулен контрол. Повечето хора, които изпитват епизоди на катаплексия, имат и нарколепсия. Но не всеки, който изпитва катаплексия, има нарколепсия.

Катаплексията може също да бъде симптом на някои генетични заболявания или резултат от инсулт или мозъчен тумор. В някои случаи това може да е страничен ефект на определени лекарства.

Лечението зависи от това колко често се появяват епизоди, но обикновено включва антидепресанти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss