Какво причинява болки в ставите на краката ми?

Болката в ставите на крака често се дължи на възпаление на ставите (артрит). Това може да е от основно заболяване, нараняване или инфекция в крака ви или другаде. Но невъзпалителните състояния също могат да бъдат причина.

Много хора прекарват голяма част от деня си на крака. Това може да окаже голям натиск върху 33-те стави на крака ви, от голямата глезенна става до малката дистална фалангова става на върха на пръста ви. Така че вероятно не е изненадващо, че до 36% хора изпитват болка в краката, според голямо международно проучване.

Понякога болката в ставите (артралгия) в крака ви се дължи на краткотрайна причина, като нараняване или инфекция. Но дълготрайната болка в ставите обикновено се дължи на състояние, което причинява възпаление в ставите, известно още като артрит.

Артритът може да се чувства и изглежда различно от другите видове болки в ставите. В тази статия ще разгледаме възможните причини за болки в ставите на крака и ще прегледаме как да различим артрит от други причини за болка. Ще обсъдим също как да се справите с болките в ставите на крака и кога да отидете на лекар.

Артрит срещу артралгия

Артралгията е медицинският термин за болка в ставите.

Артритът е терминът за възпаление в ставите, което причинява болка. Медицински термини, които завършват на „-itis“, обикновено се отнасят за вид възпаление.

Въпреки че хората често използват термините взаимозаменяемо, те не са еднакви. Артритът е често срещан източник на артралгия. Но можете да имате артралгия без възпаление.

Какво може да причини болки в ставите на крака?

Болката в ставите на краката може да бъде резултат от някое от следните:

 • травма (нараняване)
 • инфекция
 • структурни проблеми
 • възпаление

Нека да разгледаме някои от по-често срещаните състояния, които допринасят за болки в ставите, със или без възпаление.

Остеоартрит

Остеоартритът е вид артрит, който се появява с течение на времето. Някои хора го наричат ​​артрит на „износване и разкъсване“, тъй като хрущялът вътре в ставата се уврежда от стрес и употреба. Хрущялът става по-тънък и костите се трият една в друга.

Можете да получите остеоартрит във всяка става на крака си. Но най-често срещаните места са големият пръст, глезена и средната част на стъпалото.

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит (RA) е автоимунно заболяване. Вашата имунна система се насочва към здравите части на тялото ви, включително ставите, причинявайки болка и възпаление. Генетиката и тютюнопушенето могат да увеличат риска от RA.

Повече от 90% от хората с RA изпитват болки в ставите на краката. Най-често засяга малките предни стави на ходилото в основата на пръстите и ставата над петата. RA може също да причини бурсит на топката на стъпалото.

Псориатичен артрит

Псориатичният артрит (PsA) може да причини пръстите на краката да придобият вид на наденица (дактилит) поради подуване на малките стави. Те могат да се чувстват нежни и топли. Най-вероятно е да получите дактилит в малките пръсти на крака.

PsA обикновено се появява при хора, които вече имат псориазис. Експертите не са сигурни защо някои хора развиват PsA, но инфекция, травма на ставите или стрес могат да предизвикат появата на симптоми.

подагра

Подаграта е вид артрит, който се появява внезапно и продължава от 3 до 10 дни. Това е от натрупване на пикочна киселина, която може да се превърне в кристали в и близо до ставата. Най-често се среща в големия пръст на крака.

Подаграта може да бъде изключително болезнена. Ставата може да е доста подута и да се чувства гореща и много чувствителна. Кожата около ставата може да изглежда лъскава.

Рисковите фактори за подагра включват диабет, проблеми с бъбреците или диета, която причинява натрупване на пикочна киселина. Примери за храни, които могат да доведат до подагра, са червеното месо и органичното месо.

бунион

Бунионът се появява като издатина в основата на големия пръст на крака. Подутината всъщност е причинена от неправилно подравняване, което избутва големия ви пръст към другите пръсти. Бунионът може да причини подуване, скованост и болка в ставата на палеца на крака, което затруднява движението. Пръстът на крака също може да е нежен на допир.

Някои хора са по-склонни да получат буниони поради естествената форма на краката си. Бунионът се развива с течение на времето и може да се влоши, ако носите тесни обувки.

бурсит

Бурситът е възпаление на бурсите около ставите. Бурсите са торбички с течност, които помагат за омекотяване на областите около ставите, сухожилията и костите. Възпалението може да е резултат от повтарящи се движения или дразнене, като например от упражнения или обувки.

При бурсит може да получите подуване и промени в цвета на кожата, като зачервяване.

капсулит

Капсулитът е, когато връзките на ставите в основата на втория, третия или четвъртия пръст на крака се възпалят. Симптомите на капсулит включват болка в топката на стъпалото и усещане, че има камък или мрамор под пръста ви. Може да имате подуване или болка, докато ходите боси.

Вие сте изложени на по-висок риск от капсулит, ако имате бунион или високи сводове на краката.

Почивката, разтягането на стегнатите мускули на прасеца и нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) могат да помогнат за облекчаване на симптомите на капсулит.

Тендинит

Тендинитът е възпаление на сухожилията, тъканите, които свързват костите ви с мускулите. Въпреки че тендинитът не засяга ставите ви директно, той може да причини болка и чувствителност около ставите ви. Често срещаните места по краката включват глезена и петата.

Тендинитът е най-вероятно да се развие поради тесни обувки или прекомерно натоварване на крака.

Инфекция

Инфекция в ставите ви може да причини болка и подуване. Инфекциозният (или септичен) артрит понякога започва с инфекция другаде в тялото ви, която по-късно се разпространява в ставите ви. Например инфекция с гонорея може да доведе до болка в глезена.

По същия начин, реактивният артрит се появява, когато инфекция предизвика отговор на имунната система, който засяга вашите стави. Това е най-често с инфекции на стомашно-чревния тракт, пикочните пътища или гениталиите.

Какви са симптомите на артрит на краката ви?

Болката в ставите не означава непременно артрит. Артритът означава, че вашите стави са възпалени.

Болката от артрит на краката може да се развие с течение на времето или да се появи внезапно. Симптомите на артрит на краката включват:

 • болка при движение на ставата
 • болка след активност
 • подуване
 • топли стави
 • зачервяване или промени в цвета
 • увеличаване на болката след почивка
 • болка или подуване сутрин

Кога да се свържете с лекар

Особено важно е да посетите лекар, ако имате симптоми на артрит, които продължават 3 дни или повече, или имате чести ставни симптоми в продължение на 30 дни.

Как мога да се справя с болката в ставите на краката си?

Ако не знаете причината за болката в ставите си, може да искате да посетите лекар. Някои видове артрит могат да причинят трайно увреждане на ставите без лечение.

За справяне с болката в ставите Американската академия по ортопедични хирурзи препоръчва следното:

 • Намалете активността, за да избегнете влошаване на ставите.
 • Преминете към упражнения с ниско въздействие като плуване или колоездене.
 • Поддържайте умерено тегло.
 • Носете скоба за крака или обвивка.
 • Вземете НСПВС като ибупрофен или напроксен.

Можете също да помислите за следната помощ от медицински специалисти:

 • Посещавайте физическа терапия.
 • Получавайте кортикостероидни инжекции за временно облекчаване на болката.
 • Говорете с лекар за операция, ако нехирургичното лечение не работи.

Безопасни ли са упражненията, ако имам болки в ставите на краката?

Упражнението може да ви помогне да запазите и възстановите силата и подвижността на краката си. Упражненията за крака могат да помогнат за излекуване на ставата и намаляване на симптомите.

Ако чувствате твърде силна болка по време на тренировка, помислете за намаляване на продължителността на тренировъчната сесия и увеличаване на периодите на почивка.

Ако имате артрит, помислете за преминаване от упражнения с голямо натоварване, като бягане и спортове с ракети, към упражнения с ниско въздействие, като плуване или колоездене. Може да почувствате по-малко болка и това може да помогне за забавяне на прогресията на състоянието.

Добре ли е ходенето при артрит на краката?

Ходенето обикновено е упражнение с ниско въздействие, което ви позволява да контролирате степента на натоварване на краката си. Също така може да ви помогне да поддържате умерено тегло, намалявайки натиска върху ставите.

Скоба за крака, стелки или ортези могат да увеличат комфорта ви при ходене.

Болката в ставите на крака често се дължи на някаква форма на артрит, но не винаги. Артритът означава, че ставите ви са възпалени. Освен че причинява болка, това също често причинява ставите ви да бъдат подути, сковани и обезцветени.

Независимо от източника на болката в ставите на краката ви, може да се наложи да обмислите някои промени в начина на живот или лекарства, за да облекчите симптомите. Обмислете промяна на рутинните си упражнения, почивка или прием на НСПВС, за да намалите болката.

Добра идея е да говорите с лекар, за да получите диагноза и медицинско лечение, ако е необходимо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss