Какво представлява тоничният припадък?

Тоничните гърчове причиняват внезапна скованост и ригидност в мускулите. Обикновено продължават по-малко от 1 минута.

Някой защитава главата на момиче по време на тонизиращ припадък.
Кредитно изображение: Madrolly/Getty Images Madrolly/Getty Images

Припадъците са бързи изблици на електрическа активност в мозъка ви, които могат да причинят неволно движение и загуба на осъзнатост или съзнание. Има различни класификации на пристъпите. Те зависят от фактори като частта от мозъка ви, която е засегната, и симптомите, причинени от припадъка.

Тоничните гърчове се характеризират с внезапна мускулна скованост в крайниците или торса. Те могат да се появят, когато сте будни или спите и обикновено продължават по-малко от минута.

Всеки може да получи гърч, но повечето хора с повтарящи се гърчове имат неврологично състояние, известно като епилепсия. Епилепсията съществува в спектър. Това означава, че видът, честотата и тежестта на гърчовете варират значително между отделните индивиди.

относно 11% от хората в Съединените щати получават припадък през живота си.

Прочетете, за да научите повече за тоничните гърчове, включително какво ги причинява и как се различават от другите видове гърчове.

Какво представляват тоничните гърчове?

Вашата нервна система (която включва мозъка ви) използва електрически импулси, за да изпраща и получава съобщения в цялото ви тяло. Припадъците са необичайни изблици на електрическа активност, които пречат на тази система, причинявайки смущения, които могат да доведат до много различни симптоми.

Тоничните гърчове причиняват внезапна, временна скованост в крайниците и торса. Името „тоник“ идва от „мускулен тонус“. Вашият мускулен тонус е сковаността на мускулите ви в покой.

По време на тоничен припадък мускулите ви стават сковани и сковани. Ако стоите прав, може да паднете на пода. Тези припадъци често са кратки и се появяват по време на сън.

Тоничните гърчове могат да бъдат фокални или генерализирани.

 • Фокални припадъци: Те са причинени от необичайна електрическа активност, която започва в една област на мозъка ви.
 • Генерализирани припадъци: Те са причинени от необичайна електрическа активност в двете страни на мозъка ви.
 • Фокални тонични припадъци: Те причиняват симптоми в една част от тялото ви.
 • Генерализирани тонични припадъци: Те причиняват симптоми в цялото ви тяло.

Фокалните тонични гърчове могат да се разпространят и да станат генерализирани. Когато това се случи, те се наричат ​​фокални до двустранни тонични припадъци.

Тоничен срещу тонично-клоничен припадък

Тонично-клоничните гърчове се наричаха grand mal гърчове. Те са типът припадък, за който много хора се сещат, когато мислят за епилепсия. Тонично-клоничният припадък има характеристики както на тонични, така и на клонични припадъци.

Тонично-клоничните припадъци започват с тоничната фаза, при която мускулите ви внезапно се втвърдяват и потрепват. След това навлиза в клоничния стадий, където може да загубите съзнание или осъзнаване на заобикалящата ви среда.

Симптоми на гърчове Тоник Клонични Тонично-клонични
Мускулна скованост да не да
Мускулни потрепвания и потрепвания не да да
Осъзнатост нормално или леко променено съзнание нормално или леко променено съзнание загуба на съзнание

Как изглежда тоничният пристъп?

Ако станете свидетел на някой, който получава тоничен припадък, може да забележите, че ръцете или краката му стават сковани като дъска. Горната част на тялото им също може да се изправи и да стане твърда. Ако стоят, може да паднат на пода и да продължат да изглеждат сковани в една или повече части от тялото си.

Тоничните гърчове обикновено са кратки. През 2023 г проучване, изследователите установиха, че 95% от генерализираните тонични пристъпи продължават от 3 до 36 секунди. Те също така установиха, че 95% от фокалните тонични пристъпи продължават от 2 до 148 секунди.

Половината от генерализираните тонични гърчове са продължили по-малко от 8,5 секунди, а половината от фокалните тонични гърчове са продължили по-малко от 16,5 секунди.

Как да помогнем на някой, който има тонизиращ припадък

Повечето припадъци не изискват спешна медицинска помощ. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)най-добрият начин да помогнете на някого, който има някакъв вид припадък, е:

 • Останете с тях, докато се събудят напълно.
 • Успокойте ги и говорете спокойно.
 • Проверете дали имат медицинска гривна с информация за спешни случаи.
 • Пазете себе си и другите около вас спокойни.
 • Помогнете им да седнат на безопасно място, когато пристъпът приключи, и обяснете какво се е случило.
 • Предложете да помогнете на човека да се прибере у дома.
Беше ли Ви полезно?

Какво се случва след тонизиращ гърч?

Периодът след припадъка се нарича постиктална фаза. Обикновено продължава между 5 и 30 минути. По време на тази фаза лицето може:

 • бъди объркан
 • бъди сънлив
 • имате високо кръвно налягане
 • имам главоболие
 • да ти се гади

През повечето време не е необходимо да получавате медицинска помощ. Но е важно да обадете се на 911 или на местните служби за спешна помощ ако някой, с когото си:

 • има гърч, който продължава повече от 5 минути
 • не се връща в пълно съзнание
 • получава първия си пристъп
 • има още един припадък след първия им
 • има проблеми с дишането или ходенето след припадъка
 • има гърч във вода
 • има основно здравословно състояние като бременност, сърдечно заболяване или диабет

Какво причинява тонични гърчове?

Подобно на други видове гърчове, тоничните гърчове се причиняват от необичайни вълни на електрическа информация в мозъка ви. Има много потенциални причини за гърчове. Фокалните тонични гърчове са свързани с активирането на част от мозъка ви, т.нар Област Бродман 6.

Тоничните гърчове са често се вижда при хора, които са преживели хипоксична исхемична енцефалопатия около раждането. Хипоксичните исхемични мозъчни увреждания се случват поради липса на кислород в мозъка ви.

Това може да се случи и при хора с интравентрикуларен кръвоизлив. Интравентрикуларният кръвоизлив е кървене в пространствата, които позволяват на течността да изтича от мозъка ви.

Според Фондацията за епилепсия, тоничните припадъци са често срещани при хора, които имат синдром на Lennox-Gastaut и други видове епилепсия.

Синдромът на Lennox-Gastaut е тежък тип епилепсия, която обикновено се развива преди 4 годишна възраст. Може да бъде причинено от:

 • мозъчни неизправности
 • туберозна склероза
 • липса на кислород около раждането (перинатална асфиксия)
 • тежка травма на главата
 • инфекция на мозъка
 • генетични състояния

През 2019 г казусизследователите съобщават за тонични гърчове, свързани с автоимунна епилепсия.

Как се диагностицират гърчовете?

Припадъците обикновено се диагностицират от вид специалист, наречен невролог.

Донесете писмено описание на това, което се случва по време на вашите пристъпи. Или накарайте някой да заснеме видео и да го донесе, за да го прегледа лекарят. Това е важна част от процеса на диагностика. Неврологът може да използва тази информация, за да стесни кой тип припадък имате.

Неврологът може да проведе различни тестове, за да ви помогне да откриете основната причина за вашите гърчове. Вероятно ще ви направят тест, наречен електроенцефалограма (ЕЕГ). Този тест използва специални сензори, поставени на главата ви, за да открие всяка необичайна електрическа активност в мозъка ви.

Лекарят може също да препоръча сканиране на мозъка, за да търси мозъчни тумори или структурни аномалии в мозъка ви.

Кръвните тестове могат да помогнат на лекаря да изключи генетични заболявания или признаци на инфекция.

Как се лекуват тоничните гърчове?

Най-често срещаното лечение на гърчове са противогърчови лекарства. Тези лекарства помагат за контролиране на гърчовете при около 70% от хората с епилепсия.

Много различни видове лекарства се използват за контролиране на гърчовете. Може да се наложи да опитате няколко различни комбинации от лекарства, преди да намерите едно, което е ефективно.

Научете повече за лекарствата за гърчове.

Други лечения за гърчове могат да включват:

 • стимулация на блуждаещия нерв
 • дълбока мозъчна стимулация
 • диетични промени като следването на кетогенна диета
 • операция

Тоничните гърчове са кратки периоди на внезапна мускулна скованост, причинена от електрически промени в мозъка ви. Те обикновено продължават по-малко от минута и са свързани със синдрома на Lennox-Gastaut и някои други епилептични синдроми.

Тоничните гърчове често се контролират с лекарства. Може да се наложи да приемате няколко вида лекарства, преди да намерите такова, което успешно контролира вашите гърчове.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss