Какво представлява амбулаторното лечение на депресия?

Амбулаторното лечение на депресия включва получаване на лечение за депресия – като терапия – без пренощуване в заведение за психично здраве.

Амбулаторното лечение на депресия е, когато някой с депресия се лекува, без да остане в психиатрично заведение, като болница, клиника или програма за настаняване. С други думи, амбулаторното лечение включва живот у дома и редовно посещение на специалист по психично здраве – като терапевт – за лечение на вашата депресия.

Въпреки че е по-малко интензивна от стационарната терапия, амбулаторната терапия може да бъде много ефективна.

Амбулаторната терапия ви позволява да определите своя собствен график, да останете в собствения си дом и да продължите с работата си както обикновено, което позволява на вашите терапевтични сесии да се впишат в останалата част от рутината ви.

Какво представлява амбулаторната терапия за депресия?

Амбулаторната терапия за депресия е мястото, където получавате лечение за психично здраве от професионалисти, без да оставате през нощта в заведение за психично здраве.

Амбулаторното лечение на депресия може да включва индивидуално, семейно или групово консултиране с терапевт. Това се нарича терапия с разговори или психотерапия. В наши дни амбулаторната терапия може да се провежда онлайн. Онлайн терапията често се нарича виртуална терапия или телетерапия.

Когато е необходимо, амбулаторното лечение на депресия може да включва и сесии с психиатър. Лекарства с рецепта, като антидепресанти, може да са част от вашето лечение.

С амбулаторно лечение на депресия можете да следвате обичайния си график, който може да включва работа, училище, хобита и общуване с близки.

Какво представлява интензивната амбулаторна терапия за депресия?

Интензивната амбулаторна терапия за депресия включва често посещение на специалист по психично здраве (обикновено няколко пъти седмично). Програмите за интензивно амбулаторно лечение се различават в зависимост от лечебното заведение, но често включват индивидуални и групови сесии.

Интензивното амбулаторно лечение може да включва и „дневна програма“, при която участниците прекарват деня в съоръжение и се връщат у дома вечер. Дневната програма може да включва индивидуални и групови сесии, дейности за внимателност, семинари за изграждане на умения и др.

Каква е разликата между амбулаторното и болничното лечение на депресия?

Основната разлика между болничното и извънболничното лечение на депресия е къде живеете.

Амбулаторното лечение е мястото, където получавате терапия, докато живеете извън психиатрично заведение (обикновено в собствения си дом).

Стационарното лечение включва пренощуване в заведение за психично здраве, обикновено за няколко дни или седмици. Обикновено имате структуриран или полуструктуриран график, който включва терапевтични сесии, време за хранене и други дейности.

Това води до някои ключови разлики между болничното и извънболничното лечение:

 • Интензивност: Стационарното лечение може да включва множество терапевтични сесии на седмица или дори на ден, което може да бъде полезно, ако в момента сте в криза.
 • Безопасност и мониторинг: Тъй като стационарното лечение включва денонощна поддръжка, може да е по-подходящо, ако смятате, че може да представлявате опасност за себе си.
 • Други дейности: Извънболничното лечение обикновено ви позволява да продължите обичайните си дейности, като работа, училище и хобита.
 • Цена: Стационарното лечение почти винаги е по-скъпо от амбулаторното лечение, въпреки че цената ще зависи от лечебното заведение, кои специалисти посещавате и колко често имате срещи с тях.

Като цяло стационарното лечение обикновено е по-подходящо за хора, които се нуждаят от повече подкрепа.

Ако не сте сигурни дали да изберете програма за стационарно лечение или амбулаторна терапия, помислете дали да говорите с терапевт или да се свържете директно със заведение за психично здраве.

Как работи амбулаторното лечение на депресия?

Амбулаторното лечение на депресия може да работи по много различни начини. Няма определена техника или програма за амбулаторна терапия, така че тя може да се различава от един човек на друг.

Обикновено амбулаторното лечение на депресия се състои от редовна терапия за разговор с лицензиран терапевт. Това може да бъде индивидуално консултиране, групова, семейна или двойка терапия.

Извънболничното лечение на депресия може също да включва сесии с други специалисти по психично здраве вместо или в допълнение към посещението на терапевт. Например, можете да говорите с психиатър или религиозен съветник.

Лечението на депресия може също да включва лекарства, отпускани с рецепта, като антидепресанти. Те обикновено се предписват от психиатър.

Други лечения на депресия могат да включват:

 • Светлинна терапия: Това включва излагане на дози бяла светлина.
 • Електроконвулсивна терапия (ЕКТ): ECT обикновено се използва при хора с резистентна на лечение депресия.
 • Психеделична асистирана терапия: Този тип терапия включва психеделични лекарства, като кетамин, MDMA или псилоцибин. Те се използват в поддържаща клинична среда.
 • Транскраниална магнитна стимулация (TMS): TMS е неинвазивен тип терапия за мозъчна стимулация.

Ако не сте сигурни откъде да започнете с амбулаторно лечение на депресия, разговорът с терапевт може да бъде добра първа стъпка.

За кого е най-подходящо извънболничното лечение на депресия?

Амбулаторното и стационарното лечение имат своите плюсове и минуси. Въпреки че и двете могат да се използват за подпомагане на хора с депресия, стационарното лечение може да предложи допълнителна подкрепа на тези, които се нуждаят от нея.

Амбулаторното лечение на депресия може да бъде най-добро, ако:

 • не се нуждаят от постоянна или ежедневна подкрепа
 • се чувстват способни да се справят, докато живеят у дома
 • искате да продължите с работа, училище и други дейности

Освен това много хора избират амбулаторно лечение пред стационарно, защото е по-достъпно. Стационарното лечение обаче може да е по-подходящо, ако:

 • в момента са в криза
 • имат суицидни мисли
 • имате нужда от почивка от настоящата ви среда или рутина
 • се нуждаят от лечение за употреба на вещества, както и за депресия
 • биха се възползвали от допълнителна подкрепа
 • трябва да бъдат наблюдавани за вашата собствена безопасност

След стационарно лечение на депресия много хора продължават да получават амбулаторна терапия, за да надграждат и поддържат ежедневното си функциониране.

Помощта е там

Ако вие или някой, когото познавате, е в криза и обмисля самоубийство или самонараняване, моля, потърсете подкрепа:

 • Обадете се на линията за самоубийства и кризи 988 на 988.
 • Изпратете съобщение HOME до кризисната текстова линия на 741741.
 • Не сте в Съединените щати? Намерете линия за помощ във вашата страна с Befrienders Worldwide.
 • Обадете се на 911 или на номера на местната служба за спешна помощ, ако се чувствате в безопасност.

Ако се обаждате от името на някой друг, останете с него, докато пристигне помощ. Можете да премахнете оръжия или вещества, които могат да причинят вреда, ако можете да го направите безопасно.

Ако не сте в едно домакинство, останете на телефона с тях, докато пристигне помощ.

Беше ли Ви полезно?

Ефективно ли е извънболничното лечение на депресия?

да Амбулаторното лечение на депресия може да бъде ефективно.

Многобройни проучвания са открили, че терапията с говорене може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия. Разговорната терапия се счита за „лечение от първа линия“ за депресия, тъй като е много ефективна.

Амбулаторното лечение на депресия може също да включва лекарства, отпускани с рецепта, като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs) и инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин (SNRIs). Доказано е, че тези лекарства са ефективни при лечение на депресия.

Лечението на депресия се различава от човек на човек и не всеки ще има еднакъв отговор на лечението. Може да отнеме време, за да разберете кои лечения работят за вас и по същия начин може да отнеме време, преди да започнете да се чувствате по-добре.

Но не се обезсърчавайте: амбулаторното лечение на депресия е работило при много хора и с правилната комбинация от лечения може да работи и при вас.

Каква терапия е най-ефективна при лечение на депресия?

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) се разглежда високо ефективен при лечение на депресия и други състояния на психичното здраве. Това е една от най-разпространените и добре проучени форми на разговорна терапия.

Въпреки че има много доказателства, че CBT е ефективна, тя не е непременно по-добра от всички други видове терапия.

Скорошно преглед на изследванията — което обхваща 409 проучвания с 52 702 пациенти — стига до заключението, че CBT е ефективен при лечение на депресия, но не непременно превъзхожда други видове терапия с разговори.

CBT често се препоръчва като лечение от първа линия за депресия. Но ако CBT не работи за вас, това не означава, че вашата депресия е нелечима. Различен тип терапия може да е по-подходящ за вас.

Други базирани на доказателства терапии за депресия включват:

 • терапия на приемане и обвързване (ACT)
 • диалектическа поведенческа терапия (DBT)
 • хуманистична терапия
 • междуличностна терапия
 • когнитивна терапия, базирана на вниманието (MBCT)
 • психодинамична терапия
 • рационална емоционална поведенческа терапия (REBT)

Много терапевти използват еклектичен подход, което означава, че използват принципи и техники от редица видове терапия.

За вкъщи

Амбулаторното лечение на депресия е мястото, където получавате лечение на депресия, без да оставате през нощта в заведение. Обикновено включва редовни терапевтични сесии.

Когато е необходимо, амбулаторното лечение може да включва лекарства с рецепта и други основани на доказателства лечения. Сеансите с психиатър или друг специалист по психично здраве също могат да бъдат част от вашето лечение.

Въпреки че стационарната терапия може да бъде подходяща за хора с депресия, които се нуждаят от допълнителна подкрепа, амбулаторното лечение на депресия също може да бъде много ефективно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss