Какво е мукопурулентен конюнктивит?

Някои хора с конюнктивит („розово око“) могат да получат мукопурулентен секрет — смес от слуз и гной. Това обикновено предполага бактериална инфекция, но не винаги. Твърде много отделяне може също да означава тежка инфекция.

Конюнктивитът – по-известен като “розово око” – е инфекция на лигавиците, които покриват очите ви и вътрешността на клепачите ви. Тази мембрана се нарича вашата конюнктива.

Мукопурулентният се отнася до вид течен секрет. „Муко“ се отнася до слуз, а „гноен“ се отнася до гной. Така че мукопурулентният секрет съдържа както слуз, така и гной.

Има много причини за конюнктивит. Може да се дължи на вирус или резултат от алергии, наред с други причини. Независимо от причината, мукопурулентният секрет от очите ви може да бъде симптом на розово око.

Нека да разгледаме как мукопурулентният секрет е свързан с конюнктивита и какво трябва да направите, ако го имате.

Какво е мукопурулен секрет от очите?

Мукопурулен секрет от очите е течност, която се отделя от очите ви. Състои се както от слуз, така и от гной и съдържа смес от:

 • вода
 • мъртви клетки и тъкани
 • протеини
 • липиди (мазнини)
 • микроорганизми като бактерии

Мукопурулентното течение е симптом на много заболявания. Може да засегне места, различни от очите ви, но там ще се появи, ако е симптом на конюнктивит.

Секрецията е белезникаво-жълта на цвят. Обикновено е гъста и донякъде лепкава субстанция.

Често тя ще залепне за миглите ви, ще стане коричка или лепкава и понякога ще ги накара да залепнат. Това е особено вярно след сън, когато очите ви са затворени и миглите са събрани за продължителен период от време.

видове секрети от очите при конюнктивит

Какво причинява мукопурулен секрет от очите?

Очите ви естествено произвеждат слуз като нормална част от тяхното функциониране. Това е вярно, когато очите ви са здрави, така че е логично те да продължат да произвеждат слуз, когато имате конюнктивит.

Част от ролята, която играе очната ви слуз, е да ви помогне да изчистите остатъците от очите си под формата на сълзи. Ако имате конюнктивит, очите ви имат повече отпадъчен материал, с който да се борят. Може да мислите за това като за хрема, когато имате обикновена настинка.

Гнойта е пряк резултат от конюнктивит. Състои се от мъртва тъкан и бели кръвни клетки, които са умрели, борейки се с инфекцията. Тъй като гной се натрупва в очите ви, той се смесва със слузта и се превръща в едно вещество.

Слузно-гноен секрет може да се търкаля от очите ви на мъниста, като сълзи. Може също да се натрупа в ъглите на очите или миглите ви, където изсъхват и стават лепкави или твърди.

Слузно-гноен секрет показва ли причината за конюнктивит?

Преди това експертите смятаха, че мукопурулентното отделяне е показателно за бактериален конюнктивит. Но изследванията дадоха резултати противоречиви резултати дали това издържа.

Възможно е да има бактериален конюнктивит без слузно-гноен секрет, а също така е възможно този секрет да се дължи на вирусен или алергичен конюнктивит.

Какви симптоми обикновено придружават мукопурулен секрет от очите?

Слузно-гноен секрет от очите има тенденция или да стане лепкав, или да се втвърди в кора, след като излезе от очите ви.

Поради това е много често да усещате натрупване на секрет върху миглите след сън. Вашите мигли може да са залепнали една за друга и ще трябва да ги почистите с влажна, хладна и чиста кърпа.

Други симптоми, които може да забележите, докато имате мукопурулен секрет поради конюнктивит, включват:

 • зачервяване на очите
 • възпалени очи
 • подути клепачи
 • болка в очите
 • възпаление на конюнктивата
 • замъглено виждане
 • светлочувствителност

Кога да се свържете с лекар

Конюнктивитът е една от най-честите причини за посещение на лекарски кабинет или спешно отделение.

Често конюнктивитът изчезва за 1 до 2 седмици без тежки усложнения. Но според а 2020 преглед, прекомерното мукопурулентно отделяне може да предполага по-тежка инфекция. Може да поискате да потърсите медицинска помощ, ако забележите много от този тип секрети.

Може също така да се нуждаете от медицинска помощ, ако получите едно или повече от следните:

 • болка в очите
 • светлочувствителност
 • замъглено виждане
 • интензивно зачервяване

Трябва също така да потърсите медицинска помощ, ако имате отслабена имунна система или ако новороденото ви показва признаци на конюнктивит.

Често лекарят предписва антибиотици със или без лабораторно потвърждение на бактериален конюнктивит. Говорете с Вашия лекар, ако симптомите се влошат или не успеят да се подобрят в рамките на една седмица след лечението.

Можете също така да решите да си уговорите още една среща с лекар, ако вашият конюнктивит продължава да се появява.

Какво е лечението на мукопурулентен конюнктивит?

Получаването на подходящо лечение зависи от правилното диагностициране на причината за конюнктивит със слузно-гноен секрет.

Лекарите обикновено лекуват вирусен конюнктивит с поддържащо лечение. Това може да включва студени компреси или изкуствени сълзи за облекчаване на симптомите, докато инфекцията протича.

Ако подозират бактериален конюнктивит, те могат да предпишат антибиотици.

Ако вашето мукопурулентно течение се дължи на алергичен конюнктивит, първо е полезно да избягвате алергена, доколкото е възможно. Тогава лекарствата за алергия и капките за очи могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Мукопурулентният конюнктивит заразен ли е?

Дали вашият мукопурулентен конюнктивит е заразен или не, ще зависи от основната причина за вашия конюнктивит.

Както вирусните, така и бактериалните причини за конюнктивит са чести. И двете са заразни и вашият мукопурулен секрет вероятно съдържа инфекциозни микроорганизми.

От друга страна, алергичният конюнктивит често се дължи на имунен отговор към неща като цветен прашец, трева и животински пърхот. Розово око може да се появи и ако очите ви се раздразнят от контактни лещи, замърсяване или химикали като хлор. Тези видове розови очи не са заразни.

Независимо дали вашият конюнктивит е заразен или не, все пак е добра идея да практикувате превенция на предаването, като избягвате да докосвате очите си и редовно миете ръцете си.

Конюнктивитът или розово око може да причини мукопурулен секрет от очите – секрет на слуз и гной от очите ви. Често се чувства лепкав или бучка и е особено разпространен след сън.

Този тип изпускане обикновено означава, че бактериална инфекция е причината за вашето розово око, но това не винаги е така.

Обилното мукопурулентно отделяне може да подсказва за тежка инфекция. Говорете с лекар, за да установите причината за инфекцията и да научите за възможностите за справяне със симптомите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss