Какво е аксиален спондилоартрит?

Аксиалният спондилоартрит (axSpA) е вид артрит, който засяга гръбначния стълб. Болката в кръста е отличителен симптом, но axSpA може да засегне цялото ви тяло. Ранната диагностика и лечение могат да намалят риска от усложнения.

Има повече от 100 вида на артрит, всеки от които е известен с това, че причинява подуване (възпаление) на различни стави в тялото ви. Аксиалният спондилоартрит (axSpA) е тежка форма на артрит, който засяга предимно гръбначния стълб.

В напреднали или нелекувани случаи на axSpA могат да се развият усложнения в други части на тялото.

Продължете да четете, за да научите повече за axSpA, включително неговите симптоми, възможни причини и възможности за лечение.

Какви са симптомите на аксиалния спондилоартрит?

Основният симптом на axSpA е болка в кръста, която може постепенно да се влоши с течение на времето. Болката може в крайна сметка да се разпространи към:

 • обятия
 • ръце
 • крака
 • крака
 • гръден кош
 • рамене

Според а Преглед на изследването за 2018 гжените с axSpA са по-склонни да получат влошаващи се симптоми във врата и средната част на гърба.

Освен болки в ставите на гръбначния стълб, може също да изпитате:

 • скованост на ставите, която може да се влоши през нощта и когато се събудите за първи път сутрин
 • затруднено заспиване през нощта
 • умора
 • загуба на апетит

Както при други възпалителни състояния, симптомите на axSpA могат да се появят и изчезнат. Те са известни като „факли“. Но при някои хора симптомите може да са постоянни.

Възможно е axSpA да започне в детството. Симптомите са малко по-различни в тази възрастова група. Докато възрастните често изпитват болка в гърба като първи признак на този артрит, децата може първо да изпитат болка в таза и долните крайници.

Какво причинява аксиален спондилоартрит?

Точната причина за axSpA не е известна. Въпреки това, този тип артрит може да бъде наследствен.

Поради тази причина лекарят може да проведе генетичен кръвен тест, за да види дали носите известен свързан ген, наречен HLA-B27. Важно е да се отбележи, че не всеки с този ген има axSpA.

Експертите също смятат, че axSpA може да се дължи на комбинация от генетика и излагане на определени задействания, като вируси.

Кой е изложен на риск от аксиален спондилоартрит?

Рисковите фактори за axSpA могат да включват:

 • има други членове на семейството с артрит на гръбначния стълб
 • носител на HLA-B27 гена
 • излагане на фактори на околната среда, като вируси и бактерии
 • имате други възпалителни състояния, като псориатичен артрит

axSpA обикновено се развива в ранна до средна зряла възраст, на възраст около 20-40 години.

Как лекарите диагностицират аксиалния спондилоартрит?

Лекарят може да диагностицира axSpA, като използва комбинация от:

 • физически преглед
 • изследване на кръвта
 • оценка на вашата история на симптомите

Лекарят по първична медицинска помощ може да ви насочи към специалист, наречен ревматолог, за допълнителни изследвания и лечение.

Образните тестове на гръбначния ви стълб също са от решаващо значение за диагностицирането на този тип артрит. Те включват MRI и рентгеново изображение. Такива образни тестове също могат да помогнат на Вашия лекар да определи какъв тип axSpA може да имате: радиографски или нерадиографски.

Наричан още анкилозиращ спондилит (AS), радиографският axSpA означава, че увреждането на ставите в гръбначния стълб и тазовите области се вижда на рентгенова снимка. Въпреки че увреждането все още може да съществува при нерадиографски axSpA, разликата е, че то се открива само чрез ЯМР.

Какво е лечението на аксиалния спондилоартрит?

Както при други видове артрит, лечението с axSpA има за цел да помогне за увеличаване на вашата мобилност, като същевременно забавя прогресията на заболяването. Ранното лечение може също да ви помогне да запазите ставите си и да предотвратите увреждане на вътрешните органи.

Вероятно ще ви е необходима комбинация от лечения и стратегии, включително:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС): НСПВС помагат за облекчаване на болката и възпалението в гръбначния стълб и други засегнати стави. Според а 2018 прегледхората със спондилоартрит са склонни да реагират добре на НСПВС.
 • Болкоуспокояващи без рецепта: Когато е уместно, лекарят може да препоръча закупуване на ацетаминофен, аспирин или ибупрофен, които се предлагат без рецепта.
 • Кортикостероидни инжекции: Стероидните инжекции могат да помогнат за намаляване на възпалението и облекчаване на възпалителни симптоми в засегнатите стави.
 • Антиревматични лекарства, модифициращи заболяването (DMARD): Лекарят може да препоръча DMARDs, ако вашият axSpA не реагира на други лечения. Можете да получавате DMARDs, като биологични лекарства и инхибитори на фактора на туморната некроза, чрез инжектиране.
 • Упражнения за мобилност: Редовните упражнения могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката, като същевременно увеличават силата и функцията на сърцето, мускулите и ставите. Това може да са редовни упражнения сами у дома или под ръководството на физиотерапевт.

Какви са перспективите за хората с аксиален спондилоартрит?

Все още няма лек за axSpA, което прави ранната диагностика и лечение критични.

Без лечение axSpA може да влоши увреждането на ставите в областта на гръбначния стълб и таза. Това може също да доведе до усложнения, като:

 • спинална фузия
 • възпаление на очите (увеит)
 • възпаление в храносмилателния тракт
 • проблеми с дишането
 • сърдечен удар
 • удар

Хирургията рядко е необходима за axSpA. Въпреки това, в тежки случаи, лекарят може да препоръча операция за смяна на ставата, за да помогне за подобряване на мобилността.

Често задавани въпроси

Обмислете следните често задавани въпроси относно axSpA, които може да искате да обсъдите допълнително с лекар.

Каква е разликата между аксиалния спондилоартрит и анкилозиращия спондилит?

AS е подтип на axSpA. При AS вашето състояние може да прогресира до причиняване на гръбначни сраствания, при които гръбначните ви кости растат заедно.

Освен това, за разлика от нерадиографския axSpA, лекарите могат да открият AS на рентгенова снимка.

Как се усеща пристъп на аксиален спондилоартрит?

Болката в кръста е основният симптом на пристъп на axSpA. Може също да почувствате скованост на ставите и обща умора. По-напредналите случаи на axSpA могат да причинят проблеми със ставите, които обхващат ръцете и краката.

Какви състояния са свързани с аксиален спондилоартрит?

Състоянията с връзки към axSpA включват други видове артрит, като реактивен артрит или псориатичен артрит. Свързва се и с други автоимунни състояния, включително възпалително заболяване на червата.

Честите съпътстващи заболявания на axSpA включват остеопороза и сърдечно-съдови заболявания.

AxSpA е вид възпалителен артрит, който засяга гръбначния стълб. Болката в долната част на гърба е един от първите симптоми при мъжете, докато жените могат първо да изпитат симптоми във врата или средната част на гърба. Симптомите могат да прогресират с времето.

Тъй като axSpA може да засегне цялото ви тяло, важно е да се свържете с лекар, ако имате постоянна болка в кръста заедно с други симптоми или рискови фактори. Ранното лечение намалява риска от по-късни усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss