Какво да правим с наддаването на тегло от гестационен диабет?

Същите промени в начина на живот, които лекарите препоръчват за подпомагане на контролирането на нивата на кръвната захар, могат да помогнат на много жени с гестационен диабет да предотвратят значително наддаване на тегло.

Всяка година в Съединените щати, някъде между 2–10% от бременностите са засегнати от гестационен диабет. Въпреки че това състояние е доста често срещано, ако не се лекува, могат да се развият сериозни здравословни усложнения за майката и бебето.

Диабетът може да повиши вероятността да натрупате допълнително тегло.

Честите упражнения и диетични корекции, които лекарите препоръчват за управление на нивата на кръвната ви захар, могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло през цялата бременност.

Тази статия ще предложи повече информация за гестационния диабет, как се отразява на теглото ви по време на бременност и какво можете да обсъдите с вашия здравен екип, за да разрешите този здравен проблем.

Можете ли да наддадете на тегло с диабет по време на бременност?

Здравословната бременност обикновено включва наддаване на около 25 килограма. Но точното количество зависи от вашия индекс на телесна маса (ИТМ) и колко бебета носите.

Жените с всякакъв тип диабет са по-вероятно да имате по-голямо наддаване на тегло, тъй като допълнителната кръвна захар и инсулин в кръвния поток могат да накарат тялото да складира захар като мазнини.

Прекомерното наддаване на тегло след диагностициране на гестационен диабет може да бъде опасно за вашето здраве и бременност, вероятно водещо до лоши резултати от бременността.

Езикът има значение

В тази статия Healthline използва термини като „пол“ и „жени“ за обозначаване на тези, които са родени жени по рождение.

Беше ли Ви полезно?

Може ли да имате гестационен диабет и все още да сте слаби?

Тъй като жените с гестационен диабет често избягват сладки храни и спортуват често в опит да контролират нивата на кръвната си захар, те могат да поддържат сегашното си тегло или дори да отслабнат.

Тъй като известно наддаване на тегло е обичайно по време на бременност, важно е да говорите с Вашия лекар, ако губите тегло или не наддавате очакваните количества тегло по време на бременността.

По-трудно ли е да отслабнете след гестационен диабет?

Едно проучване установи, че жените с гестационен диабет са запазили същото тегло след раждането като тези, които не са имали гестационен диабет.

The причини защо за жените може да е трудно да отслабнат по време на следродилния период след гестационен диабет са сложни и не винаги са свързани с наличието на гестационен диабет. Те могат да включват:

  • изискване за по-заседнал начин на живот (напр. люлеене на бебе или кърмене или кърмене на гърдите)
  • по-малко възможности за физическа активност по време на възстановяване от раждането
  • липса на време и финанси, необходими за здравословен начин на живот

Изследванията показват, че жените между 18 и 40 години са на ниво по-висок риск за наддаване на тегло в сравнение с по-възрастните жени, което също може да затрудни отслабването.

Ще изчезне ли наддаването на тегло от гестационния диабет след бременност?

В повечето случаи гестационният диабет преминава от само себе си малко след раждането. Ще трябва да продължите да поддържате навици за здравословен начин на живот дори след това, ако искате да отслабнете повече или да поддържате препоръчаното тегло.

Дори малките загуби на тегло след раждането могат да имат голямо значение. За всеки 1 кг загуба шансът за развитие на диабет може да намалее с 16%. Това е важно, тъй като около 50% от жените, които имат гестационен диабет, развиват диабет тип 2.

Жените с анамнеза за гестационен диабет също са по-склонни да получат хипертония и исхемична болест на сърцето.

Според а Проучване от 2019 гзагубата на повече от 2 кг може да доведе до подобряване на инсулиновата резистентност и нивата на холестерола, което намалява шансовете за това.

Начини за подпомагане на отслабването, свързани с гестационния диабет

Редовните упражнения и модифицираната диета могат да ви помогнат загуба на тегло, свързана с гестационен диабет.

Също така е важно да следвате съветите на Вашия лекар за регулиране на нивата на кръвната Ви захар. Това може да включва често проследяване на кръвната захар и употребата на инсулин.

Не забравяйте, че известно наддаване на тегло е типично по време на бременност, така че е важно да говорите с Вашия лекар, преди да промените начина си на живот, специално за да отслабнете.

Също така е важно да се изследвате за диабет 6–12 седмици след раждането (и на всеки 1-3 години след това). Ако нивата на кръвната захар останат високи, това става известно като диабет тип 2. Можете да работите с Вашия лекар, за да управлявате всеки продължаващ диабет, за да предотвратите наддаване на тегло и други сериозни здравословни усложнения.

Тялото ще складира допълнителна захар като мазнина, когато в кръвта има високи нива на глюкоза и инсулин, така че жените с гестационен диабет може да напълнеят.

Много жени с гестационен диабет откриват, че диетичните промени и честите упражнения, които помагат за контролиране на нивата на кръвната им захар, също са полезни за управление на наддаването на тегло. Важно е да говорите с Вашия лекар, преди да опитате да отслабнете по време на бременност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss