Какво да очаквате след хистеректомия за рак на матката

Хистеректомията е основно лечение за рак на матката и периодът на възстановяване може да продължи до 8 седмици.

Ракът на матката или ендометриума е най-честата форма на гинекологичен рак. Той започва в лигавицата на матката, известна като ендометриума, и може да се разпространи в други части на тялото ви, ако не бъде открит и лекуван навреме.

В случаите, когато ракът е само в матката, хистеректомията обикновено е лечението от първа линия. Това е хирургична процедура за отстраняване на матката или утробата. Хирургията може също така да включва отстраняване на други репродуктивни органи, като шийката на матката, яйчниците и фалопиевите тръби.

Колко успешна е хистеректомията при рак на матката?

Хистеректомията е основна възможност за лечение на рак на матката. По време на процедурата хирургът може да отстрани матката и околните тъкани, включително шийката на матката, за да елиминира раковите клетки и да предотврати по-нататъшното разпространение на болестта.

Вашият хирург може да използва различни техники, включително абдоминални, вагинални или лапароскопски подходи, в зависимост от вашите специфични обстоятелства и нужди.

Хистеректомията е ефективна възможност за лечение на рак на матката, особено в ранните стадии. Често е част от цялостен план за лечение, който може да включва също лъчева терапия, химиотерапия или хормонална терапия.

Може ли ракът на матката да бъде излекуван след хистеректомия?

В много случаи хистеректомията ще излекува ефективно рака на матката. Премахването на раковата матка елиминира болестта от тялото и значително намалява риска от рецидив на рака.

Успехът на лечението зависи от няколко фактора, включително стадия и вида на рака на матката и дали се е разпространил в близките лимфни възли или други органи.

Има ли рискове от хистеректомия?

Лапароскопската мощна морцелация е хирургична техника, която използва медицинско устройство за разделяне на матката или фиброидите на по-малки фрагменти за отстраняване чрез малки разрези.

Проучване предполага, че тази техника може да увеличи риска от разпространение на неоткрити ракови клетки в случаите, когато е налице неподозирано злокачествено заболяване.

През 2014 г., Администрация по храните и лекарствата (FDA) издаде предупреждение относно използването на лапароскопска мощна морцелация за хистеректомия или миомектомия, процедура, която премахва само фиброиди. Те предупредиха, че тази техника, която не е стандартната практика при хирургия на рак на матката, може да се разпространи и да влоши рака на матката.

Какви са различните видове хистеректомии?

Има няколко вида хистеректомия, включително:

 • Пълна хистеректомия: Това е отстраняване на цялата матка, включително шийката на матката.
 • Частична хистеректомия (субтотална или супрацервикална хистеректомия): Тази процедура премахва горната част на матката, но не и шийката на матката.
 • Радикална хистеректомия: Тази операция премахва матката, шийката на матката, горната част на влагалището, поддържащите връзки и близките лимфни възли.
 • Тотална хистеректомия с двустранна салпингоофоректомия: Тази операция премахва фалопиевите тръби и яйчниците в допълнение към матката.
 • Лапароскопска или робот-асистирана хистеректомия: Тези минимално инвазивни процедури използват малки разрези и специализирани инструменти за отстраняване на матката.
 • Вагинална хистеректомия: Това включва отстраняване на матката ви чрез разрез, направен във вагината ви, без коремни разрези.

Типът хистеректомия за рак на матката обикновено зависи от степента на заболяването. Най-честата операция е тоталната хистеректомия с двустранна салпингооофоректомия. В по-напреднали случаи или когато ракът се е разпространил извън матката, може да се нуждаете от радикална хистеректомия.

Процес на възстановяване след хистеректомия

Веднага след хистеректомия можете да очаквате да изпитате известна болка, умора и дискомфорт. Възстановяването след абдоминална хистеректомия може да отнеме до 8 седмици, докато вагиналната или лапароскопската хистеректомия може да има по-кратко време за възстановяване.

Дългосрочните странични ефекти могат да включват хормонални промени, симптоми на менопауза и потенциален ефект върху сексуалната функция. Редовните последващи прегледи с Вашия лекар са важни за проследяване на евентуални усложнения и за справяне с всички притеснения, които може да имате.

Също така е важно да ставате и да се движите по време на периода на възстановяване, за да намалите риска от усложнения като кръвни съсиреци.

Може ли ракът на матката да се разпространи след хистеректомия?

Ракът на матката все още може да се разпространи след хистеректомия. Това се нарича метастази. Най-често срещаните места на метастази включват близките лимфни възли, вагината и лигавицата на коремната кухина, известна още като тазовия перитонеум.

В напреднали случаи ракът на матката може да се разпространи и в отдалечени органи като белите дробове, черния дроб и костите.

Признаци, че ракът на матката се е разпространил

Признаците, че ракът на матката се е разпространил, могат да включват:

 • болка в таза или корема
 • необичайно вагинално кървене
 • загуба на тегло и загуба на апетит
 • често или болезнено уриниране
 • болка в костите
 • увеличени лимфни възли

Възможности за лечение на рак на матката по етап

Възможностите за лечение на рак на матката варират в зависимост от стадия на заболяването.

 • Етап I: Хирургията е основното лечение. Може да включва хистеректомия и отстраняване на близките лимфни възли. В някои случаи може да се препоръча и лъчева терапия.
 • Етап II: Хирургията е основното лечение, включително отстраняване на матката и близките тъкани. Може да се използва и лъчева терапия.
 • Етап III: Лечението обикновено включва комбинация от операция, лъчева терапия и химиотерапия. Може да се извърши отстраняване на лимфни възли и други процедури.
 • Етап IV: Лечението може да включва комбинация от операция, лъчева терапия, химиотерапия и таргетна терапия. Палиативните грижи също са важен аспект за справяне със симптомите и подобряване на качеството на живот.

Процент на преживяемост при рак на матката

Ето коефициентите на преживяемост, свързани със стадия, при жени с рак на матката, според Службата за национална статистика на Обединеното кралство.

 • Етап 1: Повече от 90% оцеляват при рак пет или повече години след диагностицирането.
 • Етап 2: Около 75% оцеляват пет или повече години след диагностицирането.
 • Етап 3: Почти 50% оцеляват пет или повече години след поставяне на диагнозата.
 • Етап 4: Около 15% ще преживеят рака си пет или повече години след диагностицирането.

Прогноза за рецидивиращ рак на матката

Понякога ракът на матката се появява отново след лечение. някои по-стари изследвания предполага, че жените с рецидивиращ рак на матката имат 50% шанс да оцелеят повече от 12 месеца след поставяне на диагнозата.

Някои повтарящи се ракови заболявания на матката могат да бъдат лечими с допълнителна операция, лъчева терапия, химиотерапия или таргетна терапия. Те могат да помогнат за справяне с болестта и да удължат живота на човек.

За вкъщи

Хистеректомията е типично лечение на рак на матката, най-честият тип гинекологичен рак. Чрез отстраняване на матката – и в някои случаи на шийката на матката, яйчниците и фалопиевите тръби – процедурата има за цел да елиминира раковите клетки и да предотврати разпространението на болестта.

Да се ​​сблъскаш с рак на матката и да се подложиш на хистеректомия може да бъде предизвикателство, но не си сам. С подкрепата на медицински специалисти и близки, много жени успешно преодоляват рака на матката и очакват по-здраво бъдеще.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss