Изпадах в паника заради натрапчивите си мисли. Ето как се научих да се справям

През лятото на 2016 г. се борех с избухваща тревожност и лошо психично здраве като цяло. Току-що се бях върнал от година в чужбина в Италия и изживявах обратен културен шок, който беше невероятно задействащ. Освен честите пристъпи на паника, които получавах, имах работа с нещо друго, което беше също толкова плашещо: натрапчиви мисли.

С по-голяма редовност се усетих, че си мисля за неща като: „Какво би било да бъдеш намушкан с този нож в момента?“ или „Какво ще се случи, ако ме блъсне кола?“ Винаги съм бил любопитен към нещата, но тези мисли се чувстваха далеч отвъд обичайните болезнени любопитства. Бях напълно ужасена и объркана.

От една страна, колкото и ужасно да се чувствах психически, знаех, че не искам да умра. От друга страна, аз се питах какво би било да изпитваш болка или да си достатъчно застрашен, за да умреш.

Тези ужасно тревожни мисли бяха голяма част от причината най-накрая да отида при психолог. Въпреки това изчаках, докато лятото свърши и се върнах да завършвам последната си година в колежа, уплашена да призная, че имам нужда от помощ.

Когато се срещнахме, тя, за щастие, се съгласи да ходя на лекарство против тревожност и да я виждам редовно. Почувствах се толкова облекчен, че тя ми предложи точно това, което аз също смятах, че имам нужда.

Тя веднага ме насочи към психиатър, тъй като психиатрите могат да диагностицират и предписват лекарства, който идваше в кампуса ми, за да вижда студенти два пъти месечно. Трябваше да чакам около месец за среща и дните тиктакаха бавно, докато плашещите мисли продължаваха да се въртят в главата ми.

Натрапчивите мисли не се равняват на желани действия

Когато най-накрая дойде денят да посетя психиатъра, избих всичко, което мислех и чувствах. Бях диагностициран с паническо разстройство, психично заболяване, за което никога не бях чувал преди, и ми дадох дневна доза от 10 милиграма Lexapro, антидепресант, който все още приемам и до днес.

След това, когато споменах ужасяващите мисли, които имах, тя ми осигури необходимото облекчение и яснота. Тя ми обясни, че изпитвам натрапчиви мисли, които са напълно нормални.

Всъщност Американската асоциация за тревожност и депресия (ADAA) съобщава, че около 6 милиона американци изпитват натрапчиви мисли.

ADAA дефинира натрапчивите мисли като „заседнали мисли, които причиняват голямо страдание“. Тези мисли могат да бъдат насилствени, социално неприемливи или просто нехарактерни.

Разликата в моя случай беше, че поради моето паническо разстройство се фокусирах върху тези мисли, докато други можеха да кажат „О, това беше странно“ и да ги отхвърли. Не е изненада, като се има предвид, че самото ми паническо разстройство се състои от тревожност, паника, нискостепенни депресивни епизоди и обсесивни тенденции. Когато сте обсебени от натрапчиви мисли, това може да бъде изтощително.

В Диагностично и статистическо ръководство за психични разстройства на Американската психологическа асоциация, пето издание (DSM-5) дефинира „обсесиите“ като „повтарящи се и постоянни мисли, пориви или образи, които се преживяват в даден момент по време на смущението като натрапчиви и неподходящи и които причиняват подчертано безпокойство и дистрес“.

Революционното нещо, което моят психиатър ми каза, е, че тревожните ми мисли не се равняват на желани действия. Можех да мисля нещо отново и отново, но това не означаваше, че искам да действам съзнателно или несъзнателно. Вместо това натрапчивите ми мисли бяха по-скоро любопитни. По-важното е, че не можех да контролирам кога и дали те изникнат в главата ми.

Д-р Джули Фрага, лицензиран психолог със седалище в Сан Франциско, работи с много пациенти, които изпитват натрапчиви мисли. (Забележка: Тя никога не ме е третирала като пациент.)

„Най-често се опитвам да им помогна да разберат естеството на мисълта и чувството, което може да представлява. Също така се опитвам да използвам изявления за „заземяване“, за да видя дали притеснението се успокоява. Ако не стане, това е потенциален признак на тревожност“, казва тя пред Healthline.

Да се ​​освободим от срама и вината

Въпреки това, някои хора все още могат да се обвиняват или критикуват за натрапчиви мисли, мислейки, че това означава, че нещо дълбоко не е наред с тях. Това може да предизвика още повече безпокойство.

Това е често срещан проблем за жените след раждане. Разбираемо изтощени, много жени ще имат натрапчиви мисли като: „Ами ако просто хвърля бебето си през прозореца?“

Ужасени да помислят нещо толкова ужасно за детето си, тези жени може да се страхуват да останат сами с децата си или да изпитват изключителна вина.

В действителност Psychology Today съобщава, че новите майки често имат тези страшни мисли, защото родителите са насочени да се грижат за заплахи за детето си. Но очевидно за новите майки това може да бъде смущаващо и изолиращо.

Фрага обяснява най-често срещаното погрешно схващане за тези мисли: „че мисълта, особено ако е тревожна за нараняване на себе си или някой друг, те прави „лош“ човек.“ Това, че имате тези мисли, също не означава, че имате психично здраве.

Докато някои жени могат незабавно да отхвърлят тези мисли и да продължат напред, други ще се фокусират върху тях, точно както правя аз. Понякога това е признак на следродилна депресия, която засяга милиони жени всяка година.

Така или иначе, жените след раждане трябва да помнят, че съществуването на тези тревожни мисли не е доказателство, че искате да нараните детето си. Въпреки това, трябва да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, ако се притеснявате.

Въпреки че не винаги можете да контролирате кога или дали натрапчиви мисли се появяват в главата ви, вие мога контролирайте как реагирате на тях. За мен, знаейки, че натрапчивите ми мисли не са неща, върху които искам да действам, наистина ми помогна да се справя.

Сега, когато мозъкът ми произведе тревожна, тревожна мисъл, по-често ще си я записвам и ще измисля план какво да правя.

Често се улавям, че сядам и наистина заземявам краката си на пода и ръцете си върху раменете на стола или на краката си. Усещането на тежестта на тялото си в стола ми позволява да се центрирам и да наблюдавам как мисълта се отдалечава.

Освен това, когато медитирам и спортувам редовно, натрапчивите мисли са склонни да се появяват по-рядко.

Можете да опитате да използвате различни техники, насочени към промяна на начина, по който реагирате на натрапчиви мисли и да се справите по-добре. AADA предлага да гледате на тези мисли сякаш са облаци. Колкото бързо дойде един, той също ще отплува.

Друга стратегия е да приемете и да позволите на мисълта да присъства, докато се опитвате да продължите каквото и да сте правили преди. Признайте мисълта като натрапчива и като нещо, което може да се върне. Самата мисъл не може да ви навреди.

В същото време избягвайте навиците, които могат да подхранват мисълта. ADAA обяснява, че ангажирането с мисълта и опитите да разберете какво означава тя, или опитът да изтласкате мисълта от ума ви, вероятно ще има отрицателен ефект. Наблюдаването на мисълта, докато минава, без да я ангажирате, е ключово тук.

Последни мисли

Въпреки че натрапчивите мисли сами по себе си не са опасни, ако смятате, че изпитвате нещо повече, като например следродилна депресия или мисли за самоубийство, и може да представляват опасност за вас или другите, незабавно потърсете помощ.

Фрага обяснява, че една мисъл пресича границата: „Когато някой не може да различи между „мисъл“ и „действие“ и когато мислите пречат на способността му да функционира у дома, на работа и в личните взаимоотношения.“

Дори ако не се чувствате така, но искате да обсъдите как ви влияят натрапчивите мисли, говорете с психолог или психиатър.

Що се отнася до мен, все още забелязвам, че понякога имам натрапчиви мисли. Въпреки това, знаейки, че няма какво да се притеснявате, ги прави, за щастие, много по-лесни за премахване. Ако имам почивен ден, в който паническото ми разстройство избухва, може да е по-трудно, но този страх не е толкова силен, колкото беше преди.

Ежедневното приемане на моето лекарство против тревожност и принуждаването ми да присъствам и да съм заземен в момента направиха голяма разлика при справянето с натрапчивите мисли. Завинаги съм благодарен, че намерих сили да се изправя, да призная, че имам нужда от помощ и да последвам промените, които трябваше да направя. Въпреки че беше невероятно трудно да се направи, това наистина направи всичко различно.


Сара Филдинг е писателка от Ню Йорк. Писанията й се появяват в Bustle, Insider, Men’s Health, HuffPost, Nylon и OZY, където тя обхваща социалната справедливост, психичното здраве, здравето, пътуванията, взаимоотношенията, забавленията, модата и храната.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss