Защо трябва да лекувам хепатит С?

Нелекуваният хепатит С може да причини увреждане на черния дроб и други сериозни усложнения. Лечението с антивирусни лекарства обикновено може да излекува инфекцията.

Хепатит C (hep C) е вирусна инфекция, която засяга черния дроб. Може да доведе до остро (краткотрайно) или хронично (дългосрочно) заболяване.

Причините за лечение на хепатит С са ясни. Без лечение хроничната инфекция с вируса на хепатит С (HCV) може да доведе до сериозни усложнения като цироза и рак на черния дроб.

Според Световната здравна организация хепатит С причинява около 290 000 смъртни случаи през 2019 г., най-вече поради заболявания, свързани с черния дроб. Хепатит С се свързва и с други здравословни състояния, като диабет тип 2 и бъбречно заболяване.

В Съединените щати повече от 2 милиона възрастните имат HCV инфекция. Но с антивирусна терапия повечето хора могат да очакват благоприятна перспектива. Лечението на хепатит С е свързани с намален риск от смърт от чернодробни причини и от всички причини.

Научете за 5 важни причини да лекувате хепатит С възможно най-рано.

1. Ефективност на лечението и висока степен на излекуване

Целта на лечението е да се предотврати дълготрайно увреждане на черния дроб и да се излекува инфекцията. В повечето случаи режимът на антивирусно лечение с директно действие може да направи това. Тези лекарства обикновено се понасят добре и са много ефективни, със степен на излекуване от около 95%.

HCV инфекцията се счита за излекувана, когато имате устойчив вирусологичен отговор (SVR) след 3 месеца лечение. Това означава, че тестовете не могат да открият вируса в кръвта ви. Да се ​​отървете от вируса е свързани с намаляване на заболеваемостта и смъртността. Типичната продължителност на живота е възможна дори ако имате напреднало чернодробно увреждане.

2. Намален риск от чернодробна недостатъчност

Хепатит С атакува черния ви дроб. Това може да се случи дори и да нямате симптоми. Без лечение, хепатит С може да причини цироза, състояние, при което белегът блокира кръвния поток в черния дроб. И ако имате цироза, вашият черен дроб – който обработва кръвта и филтрира токсините – не може да работи както трябва.

С течение на времето хроничното възпаление и натрупването на белег може да доведе до чернодробна недостатъчност (известна също като краен стадий на чернодробно заболяване). Това означава, че вашият черен дроб е загубил по-голямата част или цялата си способност да функционира. В един момент чернодробната трансплантация е единственото лекарство.

Според Американската чернодробна фондация хроничният хепатит С е най-честата причина за чернодробна трансплантация. В допълнение, хепатит С повишава риска от развитие на рак на черния дроб.

След като антивирусното лечение ви доведе до SVR, вашите чернодробни ензими обикновено ще се върнат на мястото, където са били преди заразяването с хепатит С и чернодробната ви функция трябва да започне да се подобрява. Ако имате леко увреждане на черния дроб, то може да се излекува, но по-тежкото увреждане може да не се случи.

Ранната диагностика и лечение могат да помогнат за предотвратяване на тези и други усложнения.

3. Подобрени екстрахепатални прояви на хепатит С

Хепатит С засяга повече от черния дроб. относно 75% на хората с хепатит С развиват проблеми, които не са свързани с черния дроб (екстрахепатални прояви). Тези могат включват:

 • инсулинова резистентност
 • диабет тип 2
 • неходжкинов лимфом
 • сърдечно-съдови заболявания
 • хронично бъбречно заболяване

Хроничната хепатит С инфекция може също да играе роля в рядко заболяване, наречено смесена криоглобулинемия. Това е дисфункция на имунната система, която включва анормални протеини в кръвта ви.

Освен това около 50% хора с хепатит С развиват симптоми като:

 • умора
 • депресия
 • нарушения, които засягат способността за мислене

Според а Преглед на изследването за 2019 глечението на хепатит C може да подобри или дори да разреши някои от тези проблеми, намалявайки риска от заболяване и смърт.

4. По-нисък риск от предаване

По-малко от 1% от хората, достигнали SVR, изпитват рецидив. Ето защо Вашият лекар може да пожелае да провери кръвта Ви отново през следващата година. Достигането до SVR означава, че няма вирус в кръвта ви, така че не можете да го предадете.

Но е важно да запомните, че SVR не ви предпазва от повторно заразяване. Можеш отново да получиш хепатит С.

Hep C е кръвен вирус. Преминава от един човек на друг чрез кръв и кръвни продукти. Възможно е да се заразите с вируса чрез използване на общо оборудване за наркотици или неправилно стерилизирано медицинско оборудване или оборудване за татуиране.

Дори докато сте подложени на лечение, ако все още не сте достигнали SVR, все още можете да предадете вируса. Следвайте препоръките на Вашия лекар, за да избегнете това.

Понастоящем няма ваксина за защита срещу хепатит С. Но може да помислите за ваксиниране срещу хепатит А и В.

5. Подобрено качество на живот и психично здраве

Антивирусната терапия е безопасна и повечето хора я понасят добре. А Преглед на изследването за 2019 г предполага, че премахването на вируса е свързано с по-добро качество на живот.

някои проучвания предполагат, че лечението с антивирусна терапия спомага за подобряване на:

 • безпокойство
 • депресия
 • алекситимия (затруднено разпознаване на емоции)
 • емоционално състояние, физическо функциониране и общо благосъстояние

В един 2018 проучване, хората, които са приемали антивирусни лекарства за хепатит С, са имали подобрения в тревожността, депресията и цялостното качество на живот. Участниците в проучването отбелязват, че подобренията започват малко след като са започнали терапията и се увеличават, след като достигнат SVR.

Хепатит С е сериозно здравословно състояние, което може да стане хронично и животозастрашаващо. Но лечението може да помогне за предотвратяване на увреждане на черния дроб и други здравословни усложнения. Известно е също, че антивирусното лечение подобрява психическото благополучие и цялостното качество на живот.

При повечето хора, завършили антивирусно лечение, вирусът е излекуван и е възможна типична продължителност на живота.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss