Вашето ръководство за хипертонична церебрална парализа

Церебралната парализа може да причини мускулни спазми и много други хипертонични симптоми. Симптомите могат да бъдат лекувани по различни начини, често започвайки с физиотерапия.

Церебралната парализа (ЦП) е група двигателни състояния, които засягат начина, по който работят мускулите, което води до затруднения с движението, координацията и баланса. „Церебрален“ означава „мозък“, а „парализа“ се отнася до слабост или затруднения с движението.

CP може да варира от човек на човек в зависимост от подтипа (начина, по който състоянието засяга мускулите) и тежестта. Хипертоничният CP е един от най-често срещаните видове. Това включва повишен мускулен тонус, мускулна скованост и неволеви движения.

По-нататък ще проучим всичко, което трябва да знаете за хипертоничния CP, включително възможните причини, симптоми и възможности за лечение.

Причини за хипертонична церебрална парализа

CP може да се развие в резултат на увреждане в областите на мозъка, които са свързани с движението. Понякога това увреждане се случва в утробата, когато мозъкът се развива, но може да се случи и по време на раждане или в ранните години от живота на детето.

Увреждането на областите на мозъка, които са отговорни за мускулния тонус и движение, може да доведе до хипертоничен CP.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), следните фактори могат да увеличат шансовете детето да развие CP:

 • генетични фактори
 • определени здравословни състояния на майката на детето
 • преждевременно раждане
 • многократни раждания
 • ниско тегло при раждане
 • лечения за безплодие
 • усложнения при раждане

Вроденият CP, който се развива поради генетичен компонент, е най-често срещаният тип, като се има предвид 85–90% от всички диагнози.

Симптоми на хипертонична церебрална парализа

CP е група от състояния и подтиповете се категоризират въз основа на това как състоянието засяга мускулния тонус и движение.

Хипертонията е често срещана при CP, както и спастичността (вид хипертония, при която мускулите спазмират в отговор на физическо движение). Всъщност грубо 80% от хората с CP имат спастичен CP.

При хипертоничен CP сковаността и ригидността на мускулите могат да доведат до симптоми като:

 • прекомерен мускулен тонус
 • мускулни спазми или контракции
 • повишена мускулна устойчивост
 • намалена подвижност на ставите
 • изправяне на крайниците
 • спастични движения на тялото
 • движения на краката, подобни на ножици
 • по-бавно движение на мускулите
 • проблеми с баланса
 • промени в походката
 • повишени рефлекси

CP може да варира по тежест от човек на човек. Хората с по-тежка хипертонична CP изпитват по-големи ефекти и по-значително увреждане. Хипертоничният CP може също да се появи заедно с друга форма на CP, като дискинетичен CP, което води до смесени симптоми.

Възможности за лечение на хипертонична церебрална парализа

Хипертоничният CP не може да бъде излекуван, но лечение може да помогне за ежедневното функциониране и предотвратяване на усложнения. Възможностите за лечение на хипертоничен CP могат да включват:

 • Физиотерапия: Физикалната терапия е важна част от лечението на CP, особено в детска възраст, тъй като помага за подобряване на симптомите, свързани с движението, мускулната сила и координацията. Други полезни форми на терапия за CP са развлекателна терапия, трудова терапия и говорна и езикова терапия.
 • Помощни инструменти: CP може сериозно да повлияе на способността на някого да стои, да ходи или да участва в други видове движения – но мобилността и ортопедичните помощни средства като проходилки, инвалидни колички и скоби могат да помогнат. А помощните технологии могат да помогнат за подобряване на способността на човек да изпълнява други ежедневни задачи.
 • Лекарства: Хората с хипертоничен и спастичен CP могат да се възползват от лекарства като мускулни релаксанти, за да помогнат за намаляване на мускулните спазми и болка. Някои често предписвани лекарства са ботулинов токсин тип А (Botox), баклофен (Gablofen, Lioresal), дантролен (Dantrium), диазепам (Valium) и тизанидин (Zanaflex).
 • Хирургия: Хипертоничният CP може да причини нередности на мускулите, костите, сухожилията и нервите, което може да доведе до хронична болка. Хирургичните процедури, които са насочени към тези области на тялото, като селективна дорзална ризотомия, могат да бъдат полезни за лечение на симптоми на CP, които не са се повлияли от други лечения.

Застрахователно покритие за хипертонична церебрална парализа

Обикновено повечето частни и държавни застрахователни планове покриват поне някои от възможностите за лечение на CP, което се таксува под код G80.9 по ICD-10. Покритите услуги може да включват прегледи, срещи за физиотерапия и операция.

Но дори и за хора с лек CP, разходите за лечение от джоба и непокритите могат да се натрупат и да причинят значителни финансово напрежение. Тези разходи са много по-големи за хората с тежка форма на ЦП, които често се нуждаят от по-чести медицински грижи.

Програми като Медикейд и програмата за допълнителен осигурителен доход може да помогне с финансовите разходи, свързани с лечението на CP както за деца, така и за възрастни.

Беше ли Ви полезно?

Как хипертоничната церебрална парализа влияе върху продължителността на живота?

А Проучване от 2019 г предполага, че най-големият фактор за продължителността на живота при CP, включително хипертонична CP, е тежестта на нечие увреждане. Хората, които изпитват по-тежки увреждания поради своя CP, имат по-ниска продължителност на живота от хората с лек CP.

Все пак много други фактори могат да повлияят на продължителността на живота при CP, като например дали някой има други здравословни проблеми и дали има достъп до качествени медицински грижи. Ако имате притеснения относно това как CP влияе върху цялостното здраве на вас или на вашето дете, говорете с вашия лекар.

Хипертоничният CP причинява промени в движението, баланса и координацията поради повишаване на мускулния тонус. Повечето хора с CP имат спастичен подтип – вид хипертонична CP, която причинява мускулни спазми при движение.

Въпреки че няма лек за хипертоничен CP, няколко възможности за лечение – като физиотерапия, медикаменти и хирургия – могат да помогнат значително да подобрят качеството на живот и мобилността.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss