Бучка в гърдите

Повечето гърди са неракови, което означава, че са доброкачествени. Може да се изненадате, ако откриете бучка на гърдата, но е важно да запомните, че това може да не повлияе на вашето дългосрочно здраве.

Бучката в гърдите обаче може да е признак на рак. Разумно е винаги да търсите медицинска оценка за всякакви бучки или отоци, които откриете на гърдите си.

Въпреки че гърдите обикновено се свързват с жени, тъканта на гърдата присъства както при мъжете, така и при жените. Вашите хормони засягат тази тъкан. Хормоналните промени могат да причинят образуване на бучки и в някои случаи естествено да изчезнат. Можете да развиете бучки на гърдите на всяка възраст.

Някои бебета развиват бучки в гърдите поради естрогена, който получават от майките си по време на раждането. Те обикновено се изчистват, когато естрогенът напуска телата им.

Момичетата в пубертета понякога получават бучки, които се чувстват нежни. Те обикновено изчезват по естествен път през пубертета. Подрастващите момчета също могат да получат бучки по време на пубертета. Те са временни и обикновено изчезват след няколко месеца.

Причини за образуване на бучки в гърдите

Има много възможни причини за бучка в гърдите, включително:

 • кисти на гърдата, които са меки, пълни с течности торбички
 • млечни кисти, отнасящи се до торбички, пълни с мляко
  които могат да възникнат по време на кърмене
 • фиброкистозни гърди, състояние, при което гърдата
  тъканта се усеща бучка в текстура и понякога е придружена от болка
 • фиброаденома, което означава неракови гумени бучки
  които се движат лесно в гръдната тъкан и рядко стават ракови
 • хамартома, който е доброкачествен туморен растеж

 • интрадуктален папилом, отнасящ се до малък,
  нераков тумор в млечен канал
 • липома, която е бавнорастящ, нераков,
  мастна бучка
 • мастит или инфекция на гърдата
 • нараняване
 • рак на гърдата

Как трябва да се чувстват гърдите ви

Гърдната тъкан варира по консистенция, като горната и външната част на гърдите ви са твърди, а вътрешната и долната част се чувстват малко по-меки. Ако сте жена, гърдите ви могат да станат по -нежни или бучки по време на менструалния цикъл. С напредване на възрастта гърдите стават по -малко плътни.

Важно е да сте запознати с това как обикновено се чувстват гърдите ви, за да сте наясно с промените. Но имайте предвид, че работната група за превантивни услуги на САЩ не препоръчва Вашият лекар да Ви научи как да преглеждате гърдите си самостоятелно. Това е така, защото има малко доказателства, че самопрегледът на гърдата намалява риска от смърт от рак на гърдата. Всъщност самоизследването на гърдите може да причини вреда, тъй като е по-вероятно да откриете неракова бучка, която може да бъде източник на безпокойство. В някои случаи това може да доведе до ненужни медицински процедури, за да се гарантира, че бучката е доброкачествена.

Вместо да извършват самопреглед на гърдите, повечето експерти препоръчват на жените просто да са наясно с това как обикновено изглеждат и се чувстват гърдите им. Например Американският колеж по акушерство и гинекология препоръчва жените да практикуват самосъзнание на гърдите. Трябва да докладвате за всички промени или притеснения на Вашия лекар.

Признаци, че трябва да посетите лекар

Не забравяйте, че повечето гърди са неракови. Трябва обаче да си уговорите среща с Вашия лекар, ако:

 • откривате нова бучка
 • област на гърдите ви е забележимо различна
  отколкото останалите
 • бучка не изчезва след менструация
 • бучка се променя или нараства
 • гърдите ви са наранени без видима причина
 • кожата на гърдите ви е зачервена или започва да
  набръчкан като портокалова кора
 • имате обърнат зърно (ако не беше
  винаги обърнат)
 • забелязвате кърваво отделяне от зърното

Можете да резервирате среща с лекар за първична медицинска помощ във вашия район, като използвате нашия инструмент Healthline FindCare.

Какво да очаквате при посещението при Вашия лекар

Когато посетите Вашия лекар, за да съобщите за бучка на гърдата, той вероятно ще Ви зададе въпроси относно това кога сте открили бучката и дали имате някакви други симптоми. Те също така ще направят физически преглед на гърдите.

Ако Вашият лекар не може да установи причината за бучката, може да бъде назначено допълнително изследване.

Мамограма

Мамографията е рентгенова снимка на гърдата, която помага за идентифициране на аномалии в гърдите. Диагностична мамография може да бъде сравнена с предишни скринингови мамографии, ако има такава, за да се види как се е променила тъканта на гърдата.

Ултразвук

Ултразвукът е неинвазивна, безболезнена процедура, която използва звукови вълни за създаване на изображения на гърдите ви.

Ядрено -магнитен резонанс (ЯМР)

Този тест използва магнитно поле и радиовълни, за да направи подробни снимки на гърдите ви.

Тънкоиглена аспирация

Течността от гърдата може да се отстрани с игла. В някои случаи се използва ултразвук за насочване на иглата. Нераковите кисти изчезват при отстраняване на течността. Ако течността е кървава или мътна, пробата ще бъде анализирана от лаборатория за ракови клетки.

Биопсия

Това е процедура за отстраняване на проба от тъкан за анализ под микроскоп. Има няколко вида биопсия на гърдата:

 • аспирационна биопсия с тънка игла-на проблема
  пробата се взема по време на аспирация с тънка игла
 • биопсия на основната игла –използва ултразвук за
  насочване; за вземане на тъканна проба се използва по -голяма игла
 • биопсия с вакуумна помощ– сонда с а
  вакуум се вкарва в малък разрез на кожата и се прави тъканна проба
  отстранени с помощта на ултразвук за насоки
 • стереотаксична биопсия– прави се мамография
  изображения от различни ъгли и тъканна проба се взема с игла
 • хирургична биопсия (ексцизионна биопсия)– на
  цялата гърда, заедно с околните тъкани, се отстранява
 • хирургична биопсия (инцизионна биопсия)– само
  част от бучката се отстранява

Лечение на бучки в гърдите

Вашият лекар трябва да определи причината за образуването на бучка в гърдите, преди да може да формулира план за лечение. Не всички бучки на гърдите ще се нуждаят от лечение.

Ако имате инфекция на гърдата, Вашият лекар вероятно ще Ви предпише антибиотици за лечение. Ако имате киста, тя може да бъде източена от течности. Обикновено кистите изчезват, след като се източат. В някои случаи кистите не се нуждаят от лечение и могат да изчезнат сами.

Ако се установи, че бучката е рак на гърдата, лечението може да включва:

 • лумпектомия или отстраняване на бучката
 • мастектомия, която се отнася до премахване на гърдата
  тъкан
 • химиотерапия, която използва лекарства за борба с или
  унищожи рака
 • радиация, лечение, което използва радиоактивни
  лъчи или материали за борба с рака

Вашето лечение ще зависи от вида на рака на гърдата, който имате, размера и местоположението на тумора и от това дали ракът се е разпространил извън гърдата.

Има и други причини за образуване на бучки в гърдите, които не изискват никакво лечение. Ако имате бучка на гърдата поради нараняване, Вашият лекар може да Ви препоръча да оставите времето на гърдите си да се излекува. Някои видове гърди, като фиброаденом, в много случаи изобщо не се нуждаят от отстраняване или лечение. Ето защо е важно да не прибързвате със заключенията, ако откриете бучка на гърдата. Вашият лекар може да Ви помогне да определите дали бучката изисква допълнително изследване и дали е необходимо някакво лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss