Безопасно ли е да шофирате с Wet AMD?

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е често срещана причина за загуба на централно зрение.

AMD може да възникне по два начина: мокър (ексудативен) и сух (атрофичен). И двете могат да попречат на ежедневните дейности, които изискват използването на централното ви зрение.

Ако изпитвате ранните етапи на сухо AMD, може да не забележите промени в зрението веднага. Сухият AMD прогресира бавно, тъй като макулната тъкан изтънява и спира да работи както трябва.

Въпреки това, влажната AMD прогресира бързо, причинявайки забележими промени в зрението ви.

Може да се чудите дали има дейности, които трябва да спрете, като шофиране. Възможно е да можете да продължите да шофирате, но може да се наложи да адаптирате рутината си, за да предпазите себе си и другите в безопасност.

Какво е AMD?

Макулата, малка част от ретината в окото, е отговорна за централното зрение. AMD е резултат от структурни промени, които пречат на функцията на макулата.

Сухата AMD се характеризира с изтъняване и изсушаване на макулата заедно с малки жълти отлагания от протеини и липиди, наречени друзи. Най-малко 80% от хората, живеещи с AMD, имат сух тип. Не е лечимо, но можете да забавите прогресията му с промени в диетата и начина на живот.

Приблизително 10% до 15% от хората със суха AMD изпитват прогресия към мокра AMD.

Мокра AMD възниква, когато необичайни кръвоносни съдове растат под ретината. Тези съдове могат да изпускат течност, което води до макулни белези и загуба на зрението.

За разлика от сухата AMD, която може да отнеме години, за да прогресира, мократа AMD може да повлияе на зрението ви за няколко седмици. Промените в зрението при суха AMD често са постепенни, но въздействието на влажната AMD е по-изразено. Въпреки това, в някои случаи загубата на зрение от влажна AMD може да бъде възстановена с помощта на инжекции с антиваскуларни ендотелни растежни фактори (VEGF).

Докато периферното ви зрение остава непокътнато, AMD може да причини потъмняване, изкривяване или замъгляване на нещата, които гледате директно. Може да изпитате трудности със задачи като четене, разпознаване на лица и шофиране.

Безопасни срещу опасни условия на шофиране

Небезопасните условия на шофиране могат да засилят въздействието на AMD.

Например, много шофьори, живеещи с AMD, изпитват затруднения при шофиране през нощта. Шофирането на непознати места и в натоварен трафик също може да бъде предизвикателство с AMD.

Може да изпитате повече затруднения с:

 • сливане
 • оставайки в едната лента
 • поддържане на безопасно разстояние от други превозни средства
 • наблюдение на светофари на кръстовища

Метеорологичните събития, които намаляват видимостта, също могат да представляват предизвикателство. Облачно небе, което намалява наличната светлина, проливен дъжд и мъгла са примери.

Можете да намалите риска от злополуки при шофиране, като шофирате само:

 • през деня
 • когато небето е ясно
 • когато трафикът е слаб
 • в области, които познавате добре

Ан по-старо проучване установиха, че участниците със средно AMD са имали по-нисък процент на сблъсъци с моторни превозни средства от тези с типично очно здраве. Авторите на изследването предполагат, че това може да се дължи на факта, че шофьорите с AMD избягват трудни условия на шофиране.

Как да управляваме

Ако трябва да пътувате в час пик или когато видимостта е намалена, може да е по-лесно да карате приятел или член на семейството. Използването на платена услуга за шофиране е друга възможност.

Можете също да се възползвате от услугите за доставка на стоки от първа необходимост като хранителни стоки и да планирате виртуални срещи, а не лично.

За времето, когато шофирате, обмислете използването на вид помощно средство за слабо зрение, като например:

 • очила за биоптичен телескоп, за да направят обектите да изглеждат по-големи
 • жълти или оранжеви лещи за подобряване на контраста
 • слънчеви очила за намаляване на отблясъците
 • призматични лещи, които помагат на двете очи да работят заедно

Кога да спрете да шофирате

Докато отговаряте на изискванията за зрителна острота и зрително поле за шофьорска книжка във вашия щат, може да сте в състояние да продължите да шофирате по време на ранните етапи на AMD.

Въпреки това, ако имате части от вашата макула, които вече не функционират, това увеличава шанса да имате сляпо петно ​​в част от вашето зрително поле. Този тип мъртва точка може да ви попречи да видите приближаваща кола или дете, пресичащо улицата.

Дори ако имате едно око без сляпо петно, разчитането на едно око може да намали възприятието ви за дълбочина.

А 2018 проучване установи, че дори AMD в ранен стадий може да повлияе на безопасността при шофиране.

Проучването включва компонент за пътен тест, използващ превозни средства с двойна спирачка, така че професионален терапевт да може да се вози и да наблюдава.

Участниците в проучването с AMD са имали повече критични грешки от тези без AMD. Критичните грешки се определят като грешки при шофиране, които изискват намесата на наблюдаващия инструктор.

Редовните очни прегледи могат да наблюдават зрението ви за промени като слепи петна. Вашият очен лекар може да ви помогне да решите кога е време да преминете от шофьор към други да предоставят тази услуга вместо вас.

Outlook

При лечение влажната AMD понякога може да навлезе в периоди на ремисия. Това означава, че все още може да шофирате, ако зрението ви отговаря на законовите изисквания за шофиране във вашия щат.

А Проучване от 2019 г от хората, подложени на анти-VEGF терапия за влажна AMD, установиха, че 11,6% от участниците са имали дългосрочна ремисия. Средната продължителност на ремисията е 18 месеца.

AMD е водещата причина за значителна загуба на зрение при хора над 50-годишна възраст. Централното зрение, което засяга AMD, е от решаващо значение за безопасното шофиране.

Много хора продължават да шофират в ранните стадии на AMD. Бързото лечение на влажна AMD понякога може да възстанови достатъчно зрението, така че да можете да продължите да шофирате.

Самоналожените ограничения, като например да не шофирате през нощта, могат да намалят шансовете ви за злополуки. Инструменти за слабо зрение като очила за биоптичен телескоп също могат да помогнат.

Редовните очни прегледи и разговорите с вашия очен лекар могат да ви помогнат да решите дали и кога е подходящият момент да спрете да шофирате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss