Април е месец за информираност за рака на тестисите

Когато лекарите могат да го открият рано, ракът на тестисите обикновено е много лечим. И все пак не всеки може да знае значението на самоизследването за този вид рак. Раковите и здравните организации имат за цел да променят това, особено по време на месеца за борба с рака на тестисите.

Илюстрация, подчертаваща месеца на осведомеността за рака на тестисите
Дизайн от Андрю Нгуен

Всеки април много хора се посвещават на повишаване на осведомеността за рака на тестисите, неговите симптоми, техники за самоизследване и образование.

Ракът на тестисите се развива в тестисите (тестисите). Тези два малки органа с овална форма произвеждат сперма и тестостерон. Те седят вътре в скротума, точно зад пениса.

Ракът на тестисите е необичаен. Всъщност това е 24-ият най-разпространен вид рак в Съединените щати, което представлява само 0,5% от всички годишно диагностицирани ракови заболявания.

При ранно откриване ракът на тестисите е много лечим.

Продължете да четете, за да научите повече за рака на тестисите и как да го откриете рано за ефективно лечение. Когато дойде времето, вземете лилавите си панделки (официалният цвят на месеца за борба с рака на тестисите) и споделете тези важни факти.

Бързи факти за рака на тестисите

 • Ракът на тестисите обикновено започва в зародишните клетки на тестисите.
 • Два вида рак на тестисите в зародишните клетки са най-често срещани: семиноми и несеминоми. Несеминомите се подразделят на четири специфични типа тумори.
 • Американското дружество за борба с рака изчислява, че през 2022 г. 9 910 души в Съединените щати получи диагноза рак на тестисите.
 • Приблизително 460 души почина от рак на тестисите през 2022 г.
 • 5-годишната преживяемост за тестисите е обещаваща при 95%.
 • Ракът на тестисите е 24-ият най-често срещан вид рак в Съединените щати.
 • Средната възраст на поставяне на диагнозата е 32.
 • Хората от 20 до 34 години представляват почти 52% от всички нови случаи на рак на тестисите всяка година.
 • относно 1 на всеки 250 мъже може да развие рак на тестисите.
Беше ли Ви полезно?

Кой е изложен на риск от рак на тестисите?

Ракът на тестисите може да бъде по-често срещан, когато тестисите на дадено лице не се развиват типично или те имат нараняване. Ракът може да се появи по-често при бели, индианци или местни жители на Аляска. Това може да се случи поради генетични фактори или неравнопоставеност в здравеопазването.

Ракът на тестисите също може да се появи по-често при хора с:

 • структурни промени, които оказват влияние върху начина, по който се развиват тестисите
 • аномалии в развитието на тестисите
 • фамилна анамнеза за рак на тестисите, особено ако родител или брат или сестра получи диагнозата
 • вродени аномалии на тестисите, пениса или бъбреците
 • неспуснати тестиси (крипторхизъм) или тестис, който не се движи в скротума

 • предишен опит с рак на тестисите

Какви са признаците и симптомите на рак на тестисите?

Хората могат лесно да отхвърлят първичните симптоми на рак на тестисите или да ги припишат към други възможни причини. Например, нараняване на тестиса или дори инфекция може да причини някои симптоми на рак на тестисите.

Ето защо е важно да говорите с Вашия лекар възможно най-скоро, за да може той да изключи всякакви възможни обяснения за това, което изпитвате.

Признаците и симптомите на рак на тестисите включват:

 • единият или двата тестиса се чувстват по-големи или различни
 • силна болка в скротума
 • болки или болки в и около тестисите и скротума или горната част на бедрото

 • бучка или подуто място върху тестис, дори и да не причинява болка
 • необяснима течност в скротума

Има ли скринингови тестове за рак на тестисите?

Няма официални скринингови тестове за рак на тестисите. Също така няма предложена рутина за това кога и колко често да се изследват хора с тестиси за рак на тестисите.

Често човек сам открива своя рак на тестисите и това може отчасти да се дължи на скрининг на тестисите у дома. Това включва хора, които проверяват тестисите и скротума си за доказателства за промяна.

Има пет стъпки за самоизследване за рак на тестисите.

 1. Огледайте скротума за признаци на промени или подуване.
 2. Хванете един тестис с две ръце.
 3. Внимателно масажирайте и завъртете тестиса между палеца и пръстите си. Използвайте само лек натиск.
 4. Прокарайте палеца или пръста си по семенната връв и епидидима. Това са подобни на тръба структури на гърба на всеки тестис.
 5. Обърнете внимание на всякакви промени в размера или нови, неправилни бучки.

Повторете този самоизследване с другия тестис.

Може да откриете, че е по-лесно да извършите самоизследване на тестисите, докато сте под душа или след топла вана. Кожата е по-мека и по-гъвкава, което може да улесни откриването на промените.

Ракът на тестисите е необичаен рак и лекарите често могат да го лекуват ефективно, дори ако хората получат диагноза на по-късен етап. 5-годишната относителна преживяемост в Съединените щати за всички стадии на рак на тестисите е 95%.

Но не всеки може да знае да провери за този вид рак. Месецът за борба с рака на тестисите има за цел да образова хората, които раждат мъже, особено тези на възраст между 20 и 35 години, за този вид рак и необходимостта от самоизследване.

Ако забележите някакви промени, незабавно запишете час при лекар. Те могат да насрочат тестове и всякакви прегледи, които ще помогнат да се определи дали промените, които чувствате, се дължат на рак или друго здравословно състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss