IBS-D: Диагностика и възможности за лечение

Синдромът на раздразнените черва (IBS) не е еднакъв за всички. Докато някои страдат от запек, други се справят с диария.

Продължете да четете, за да научите за синдрома на раздразненото черво с диария (IBS-D), включително неговите симптоми, диагноза и методи за лечение.

Симптоми

IBS-D споделя много симптоми с другите видове IBS (IBS-C и IBS-M). Тези общи симптоми включват газове, коремна болка и подуване на корема. Основните симптоми, уникални за IBS-D, са диария, редки изпражнения и внезапни позиви за движение на червата. Около 1 от всеки 3 души с IBS-D имат загуба на контрол на червата или замърсяване. Това има силно отрицателно въздействие върху ежедневието.

Диагноза

Дори и да мислите, че имате IBS-D, важно е да не си поставяте диагноза. Консултирайте се със специалист като гастроентеролог. Те вероятно ще извършат физически преглед и ще получат подробна история на вашето здраве. Те също така ще попитат за всяка фамилна анамнеза за заболявания като рак на дебелото черво, цьолиакия или болест на Crohn.

Лекарите могат да предписват лабораторни изследвания на кръв и изпражнения. Може също да се нуждаете от колоноскопия, гъвкава сигмоидоскопия и рентгенови лъчи. Тези тестове помагат да се изключат други заболявания. За официална диагноза IBS-D трябва да имате диария като основен симптом в повече от 25 процента от времето. Трябва също да имате запек по-малко от 25 процента от времето.

Тригери

Всички видове IBS, включително IBS-D, имат подобни тригери. Стресът е често срещан тригер, въпреки че симптомите не са психологически. Някои храни, като мляко, пшеница и червено вино, са по-склонни да предизвикат реакции. Пушенето и консумацията на кофеин също могат да предизвикат симптоми на IBS.

Лечение на начина на живот

Управлението на всякакъв вид IBS изисква навици за здравословен начин на живот. Това включва намаляване на стреса, редовно упражнение, пиене на достатъчно вода и достатъчен сън.

За тези с IBS-D промените в диетата могат да бъдат особено полезни. Ето няколко съвета за диета:

 • Елиминирайте храните, които произвеждат газове. Някои храни са с високо съдържание на газообразуващи съединения. Тези храни включват боб, газирани напитки, сурови плодове и зеленчуци като зеле и броколи. Избягването на тези храни може да помогне за намаляване на болезнените газове и подуването на корема.
 • Елиминирайте глутена. Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемика. А проучване в дневника Гастроентерология установи, че диета без глутен е ефективна за намаляване на симптомите на IBS. Глутенът причинява симптоми на “пропускливи черва” или пропускливост на тънките черва. Глутенът също повишава маркерите на възпаление.
 • Опитайте диета с ниско съдържание на FODMAP. FODMAPs са вид въглехидрати, намиращи се в определени храни. Акронимът FODMAP означава ферментиращи олиго-ди-монозахариди и полиоли. Източниците на FODMAP включват:

  • Фруктоза (плодове, мед, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза)
  • Лактоза (мляко и млечни продукти)
  • Фруктани (пшеница, лук, чесън и инулин)
  • Галактани (бобови растения като боб, соя и леща)
  • Полиоли (костилкови плодове като авокадо, череши и праскови; захарни алкохоли като сорбитол и ксилитол)

Намаляването на приема на FODMAP може да облекчи често срещаните симптоми на IBS. Тези симптоми включват коремна болка и спазми, газове и подуване на корема. Въпреки това, много от храните, съдържащи FODMAP, са добри източници на фибри. Ще трябва да се погрижите да получите достатъчно фибри от други храни.

Медикаменти

Ако промените в начина на живот или диетата не облекчат симптомите на IBS, може да искате да добавите лекарства към вашата програма за лечение. Ето някои предложения:

 • Антидиарийни лекарства. Лекарствата, които контролират диарията, включват лекарство без рецепта, наречено лоперамид (Imodium). Лекарствата, отпускани по лекарско предписание от клас, наречен свързващи жлъчни киселини, също могат да помогнат. Те включват колестипол (Colestid), холестирамин (Prevalite) и колесевелам (Welchol). Въпреки това, тези лекарства могат да доведат до подуване на корема, което вече присъства при IBS.
 • Антихолинергични и спазмолитични лекарства. Тези лекарства намаляват спазмите на червата и свързаната с тях болка. Примерите включват дицикломин (Bentyl) и hyosycamine (Levsin). Те обаче могат да доведат до запек и затруднено уриниране.
 • Стабилизатори на мастни клетки и 5-аминосалицилова киселина (5-ASA). Около 25% от случаите на IBS-D се появяват след пристъп с гастроентерит. Тези лекарства са противовъзпалителни средства, които могат да бъдат полезни при лечението на тази подгрупа от случаи на IBS-D.
 • Алосетрон (Лотронекс). Това е единственото лекарство, одобрено в момента за IBS-D. Одобрен е само за жени. Страничните ефекти от това лекарство могат да бъдат тежки, така че се предлага само по рецепта от лекари, записани в специална програма. Трябва да се използва само в краен случай, след като други лечения са били неуспешни.

Въпреки че IBS-D може да бъде инвалидизиращо и неудобно състояние, има начини да го управлявате. Говорете с Вашия лекар или гастроентеролог за симптомите си, за да сте сигурни, че ще получите лечението, от което се нуждаете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss