ATNR: Дефиниция, развитие и задържане

Когато бебетата се раждат, те проявяват набор от вродени рефлекси, които са предназначени да им помогнат да се ориентират в този странен нов свят, в който току-що са влезли.

Повечето хора са запознати с примитивни рефлекси като вкореняване, които помагат на бебетата да намерят гърдата или шишето за хранене или дори рефлекса на Моро – по-известен като рефлекс на стрес – който дори може да се задейства от собствения плач на бебето.

Но запознати ли сте с асиметричния тоничен вратен рефлекс (ATNR)? Каква е целта на този рефлекс и кога бебетата го надрастват?

Какво е ATNR?

ATNR е акроним, който означава асиметричен тоничен вратен рефлекс. Това е примитивен рефлекс, който бебетата проявяват и е част от развитието на мускулен тонус, последователни едностранни движения с тялото им и дори правилна координация между ръцете и очите.

При кърмачета, ATNR понякога възниква, когато бебето завърти глава, но обикновено не е един от по-очевидно идентифицираните рефлекси, които родителите или полагащите грижи ще видят. Най-често той е активно ангажиран от лекари, които тестват този рефлекс.

Когато лекарят обърне главата на вашето бебе, ръката и крака от страната, където е обърната главата му, също са изпънати. ATNR се нарича още рефлекс на фехтовача, тъй като когато се наблюдава този рефлекс, изглежда, че вашето малко дете държи поза на фехтовка.

ATNR започва, докато бебето ви е в утробата и дори може да се види още на 18 седмици по време на бременност. Този рефлекс може да помогне на бебетата да се движат през родовия канал по време на вагинални раждане.

Хронология на ATNR

ATNR започва в утробата, но обикновено изчезва между 5 и 7-месечна възраст, когато вашето бебе вероятно овладява по-сложни двигателни умения, като седене.

Имайте предвид, че може да отнеме до първата година на детето, за да се интегрира напълно ATNR. Интегрираният ATNR означава, че докато бебето ви е будно, то няма автоматично да показва позата на фехтовача, когато главата му е обърната, докато лежи.

Но за някои бебета ATNR не се интегрира правилно – което означава, че те все още проявяват този рефлекс извън тази средна времева линия – и може да бъде свързан с изоставане в развитието. Това състояние е известно като задържан ATNR.

Запазен ATNR

Като цяло, ако вашето бебе продължава да показва ATNR след 7 месеца, това се счита за нетипично развитие.

Някои изследователи теоретизират, че се запазва ATNR е свързан с потенциални забавяния в развитието, които могат да се появят години след детството. Това е спорна тема, както е отбелязано в модул за продължаващо обучение от 2019 г., предлаган от Американската асоциация по трудова терапия.

Въпреки че има малко клинични изследвания, разглеждащи конкретно рефлексите на ATNR, проучванията в 2004 г и 2007 г установи, че задържаният ATNR може да повлияе негативно на способността за четене на децата.

Някои проблеми, за които някои медицински експерти смятат, че могат да бъдат свързани със запазени примитивни рефлекси, включват:

 • лоша координация на ръцете и очите, особено при писане
 • затруднения с визуалното проследяване
 • затруднения с ръкописния текст, включително прекалено стегнат хват
 • борейки се да преведе идеите в писмен текст
 • дислексия

Това преглед от 2013 г отбелязва, че по-старо проучване от 1984 г. установява връзка между задържаните примитивни рефлекси и забавеното двигателно развитие при бебета с много ниско тегло при раждане.

А проучване от 2018 г установи, че деца на възраст от 4 до 6 години, които са запазили примитивни рефлекси, показват намалени умения за двигателно развитие. Изследователите тествали децата върху умения като скачане настрани, пренасяне на топки от и от кутия и поставяне на точки върху лист.

Признаци и симптоми на задържан ATNR рефлекс

Очевидно има голяма разлика във времето между това, когато вашето бебе трябва да има интегриран ATNR и кога може да изпита някои от по-очевидните забавяния в развитието на четенето и писането.

Имайте предвид, че закъсненията в постигането на етапи в развитието не винаги са знак, че нещо не е наред и в медицинската общност няма окончателен консенсус, че продължителното ATNR е свързано или причинява забавяне в развитието.

Тези, които вярват, че има връзка между неинтегрирания ATNR и забавянето на развитието, предлагат там може би ранни признаци да се означава, че вашето бебе или малко дете може да се нуждае от помощ, за да интегрира своя ATNR и да сведе до минимум потенциалните забавяния в развитието или ученето. Тези признаци включват:

 • лошо равновесие при седене или изправено положение, когато бебето ви движи главата си от едната към другата страна

 • борейки се да пресекат средната линия на тялото си с ръцете и краката си
 • резки движения на очите

При по-големи деца може да видите следните признаци:

 • трудности при хвърляне или хващане на топка
 • бори се с почерка
 • използвайки изключително стегната дръжка на молив
 • използване на двете ръце, за да пишете взаимозаменяемо
 • има проблеми да се научи да кара колело
 • затруднено обръщане на внимание
 • бори се за многозадачност
 • смесване на букви като “b” и “d”

Имайте предвид, че връзката между неинтегриран ATNR и тези симптоми е само теория. Ще искате да говорите с вашия лекар за най-добрия курс на лечение, специфичен за уникалната ситуация на вашето дете.

Кога да се обадите на Вашия лекар

При бебета може да се изследва нетипично представяне на ATNR, ако бебето ви се бори да поддържа баланс или има затруднения с визуалното проследяване.

При по-големи деца може да забележите някои от признаците, отбелязани в раздела „признаци и симптоми“ по-горе.

Ако имате някакви притеснения относно развитието на вашето дете, говорете с вашия педиатър. Те могат да препоръчат оценка от професионален терапевт.

Ако терапевтът се съгласи, че ATNR не е интегриран, той може да работи с вашето дете, като изпълнява прости упражнения, игри и дейности, предназначени за възрастта на вашето дете.

Целта е да се създадат движения, които имитират ранните рефлексни движения и да се създадат нови заучени невронни пътища, за да се помогне за интегрирането на ATNR.

Отбележете отново, че не всички ерготерапевти вярват, че има връзка между забавянето на развитието и наличието на запазени примитивни рефлекси като ATNR.

Докато по-нататъшните изследвания не идентифицират ясно връзката, вашият лекар вероятно ще проучи няколко потенциални причини и лечения за симптомите, които детето ви представя.

ATNR е един от многото рефлекси, които присъстват при раждането на бебета. Докато някои в медицинската общност предполагат, че има пряка връзка между задържания ATNR и забавянето на развитието, изследванията около тази теория все още са в начален стадий.

Ако се притеснявате, че детето ви може да проявява забавяне в развитието от всякакъв вид, винаги е добра идея да говорите с педиатъра на детето си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss