8 удобни за пениса храни за повишаване на Т-нивата, броя на сперматозоидите и много други

Еректилната дисфункция при по-младите мъже нараства и около 1 от 8 мъже ще развият рак на простатата през живота си – така че вашето сексуално здраве и здравето на простатата може да са на първо място.

Един неочакван начин да подобрите сексуалното си здраве е – изненадващо – чрез диета.

Илка и Франц/Гети Имиджис

Храните, които ядете, осигуряват градивните елементи, от които се нуждаете, за да захранвате тялото си, включително пениса и други полови органи.

Въпреки това, вместо да ядете, сякаш пенисът ви се нуждае от специално внимание, можете да запълните деня си с питателни пълноценни храни, които помагат на кръвта ви да доставя хранителните вещества, от които пениса, простатата и други полови органи се нуждаят, за да функционират оптимално.

Независимо дали се притеснявате за ниски нива на тестостерон, еректилна дисфункция или здраве на простатата, тези храни могат да помогнат за подобряване на вашето сексуално здраве и функция.

1. Спанак

Невена Здравич/EyeEm/Getty Images

Спанакът работи за Попай и може да помогне и на вас.

Спанакът е богат на фолиева киселина, известен усилвател на кръвния поток. Фолиевата киселина играе критична роля в мъжката сексуална функция. Ниските нива на фолиева киселина в кръвта са свързани с еректилна дисфункция (1).

Вареният спанак съдържа 77% от дневната стойност (DV) за фолиева киселина на чаша (185 грама), което го прави една от най-богатите на фолиева киселина храни. Освен това спанакът съдържа достатъчно количество магнезий, който също помага за стимулиране на притока на кръв и може да повиши нивата на тестостерон (2, 3).

2. Кафе

Катрин Фолс Комерсиал/Гети Имиджис

Сутрешната ви чаша ява може да помогне и под колана.

Едно проучване при над 3000 мъже отбелязва, че тези, които сами съобщават за най-висок дневен прием на кофеин (85–300 mg на ден, еквивалентни на 1–3 чаши или 240–720 ml кафе), са по-малко склонни да съобщават за еректилна дисфункция, отколкото тези с най-нисък прием на кофеин (4).

Важно е да се отбележи обаче, че тези констатации се основават на самоотчитане от участниците, така че може да не са напълно надеждни.

3. Ябълки

virtustudio/Getty Images

Ябълките имат някои големи универсални ползи за здравето, но едно от по-малко известните им предимства се отнася до здравето на простатата.

Ябълковите кори, по-специално, съдържат активното съединение урсолова киселина. Едно проучване в епруветка отбелязва, че урсоловата киселина може да „гладува“ клетките на рака на простатата и да им попречи да растат (5).

Имайте предвид обаче, че са необходими много повече изследвания, за да се разбере напълно как този ефект ще се превърне в изяждане на ябълкови кори – вместо директно прилагане на урсоловата киселина върху раковите клетки.

Независимо от това, някои други проучвания също показват, че мъжете, които консумират повече плодове и зеленчуци, имат по-добри шансове да победят рака на простатата (6).

Ако имате рак на простатата, трябва да следвате плана за лечение на вашия доверен здравен специалист.

4. Авокадо

Енрике Диас/7cero/Getty Images

Колкото и да е странно, поради тяхната форма и факта, че растат по двойки върху дърветата от авокадо, ацтеките нарекли авокадото на дума, означаваща „тестиси“, когато ги открили през 500 г. пр.н.е.

Авокадото е богато на витамин Е, който може да подобри качеството на спермата при мъже с безплодие. Едно средно (150 грама) авокадо осигурява 21% от DV за витамин Е (7, 8).

Средно (150 грама) авокадо също осигурява 9% от DV за цинк, основен минерал с роли в качеството на спермата, производството на тестостерон и плодовитостта (9, 10).

5. Люти чушки

A Rey/Getty Images

Можеш ли да се справиш с жегата? Едно малко проучване установи, че мъжете, които предпочитат по-пикантна храна, имат по-високи нива на тестостерон в слюнката си, отколкото тези, които предпочитат по-меки вкусове (11).

Въпреки че това не означава, че пикантната храна повишава нивата на тестостерон, химическият капсаицин, открит в лютите чушки, може да има някои предимства в спалнята.

Диетичният прием на капсаицин може да стимулира центровете за удоволствие на мозъка ви, което потенциално може да подобри настроението ви и да осигури афродизиак. Въпреки това, повечето от изследванията по отношение на капсаицина и настроението са направени в проучвания върху животни – така че трябва да се приема с малко надежда (12).

6. Моркови

Клаус Ведфелт/Гети Имиджис

Търсите ли да подобрите броя на сперматозоидите си? Науката казва да се яде повече моркови. Те отдавна се препоръчват и при мъжко безплодие в традиционната медицина (13).

Този зеленчук може да подобри както броя на сперматозоидите, така и подвижността (движението и плуването на сперматозоидите) поради съдържанието на каротеноиди. Каротеноидите са антиоксидантите с оранжев пигмент в морковите, които осигуряват много от техните ползи за здравето (14).

7. Овесени ядки

Владислав Носик/500px/Getty Images

Овесените ядки може да не са първата храна, която ви идва на ум, когато мислите за сексуално здраве, но може да има някои благоприятни ефекти върху еректилната функция.

Овесът се счита за афродизиак и може да бъде полезен за подобряване на притока на кръв към пениса. Те съдържат аминокиселината L-аргинин, която може да помогне за лечение на еректилна дисфункция и да повиши нивата на тестостерон (15, 16).

Смята се, че L-аргининът помага на кръвоносните съдове в пениса да се отпуснат, така че притока на кръв към зоната да може да се увеличи. Въпреки това, последните проучвания предполагат, че релаксиращите кръвоносни съдове ефектите на L-аргинин може да не са толкова мощни, колкото се смяташе някога (17).

8. Домати

Владислав Носик/500px/Getty Images

Богатите на хранителни вещества и антиоксиданти домати предлагат няколко потенциални ползи, свързани с мъжкото сексуално здраве, плодовитост и здравето на простатата.

Те съдържат ликопен, антиоксидант с червен пигмент, който е свързан с по-здравословно производство на сперматозоиди. В допълнение, те са богати на витамин С, което може да бъде свързано с повишени концентрации на сперматозоиди при здрави мъже (14).

Поради съдържанието на ликопен, консумацията на домати може също да бъде свързана с намален риск от рак на простатата (15).

И накрая, едно малко проучване при 44 мъже с безплодие също отбелязва, че пиенето на доматен сок в продължение на 12 седмици е свързано с по-здрава сперма и повишена подвижност на сперматозоидите (16).

Всички тези осем храни имат някои изследвания, сочещи положителните им ефекти върху мъжката плодовитост, сексуалното здраве или здравето на простатата, но повечето от изследванията са ограничени.

Това, което е важно да се отбележи обаче, е, че всичко това са цели, минимално преработени храни.

Доказано е, че хранителните модели, които са богати на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и други минимално преработени храни – заедно с адекватни протеини и здравословни мазнини – помагат за намаляване на риска от еректилна дисфункция, подобряване на здравето на простатата и оптимизиране на плодовитостта (7, 17, 18).

Търсите повече начини за насърчаване на простатата или сексуалното здраве? Вижте нашите най-добри съвети за предотвратяване на рак на простатата и съвети за подобряване на сексуалния си живот.

В крайна сметка вашето здраве е повече от една част от тялото.

Тифани Ла Фордж е професионален готвач, разработчик на рецепти и писател на храни, който ръководи блога Пащърнак и сладкиши. Нейният блог се фокусира върху истинска храна за балансиран живот, сезонни рецепти и достъпни здравни съвети. Когато не е в кухнята, Тифани обича йога, туризъм, пътувания, органично градинарство и излиза с коргито си Какао. Посетете я в нейния блог или в Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss