8 съвета за начин на живот за хора с хипертрофична кардиомиопатия

Хипертрофичната кардиомиопатия (HCM) е наследствено хронично заболяване, което причинява удебеляване на сърдечния мускул, което затруднява изпомпването на кръвта. Няма лечение за HCM, но лекарствата могат да помогнат за облекчаване на симптомите и подобряване на цялостната сърдечна функция.

Вашият лекар може да препоръча промени в начина на живот преди лекарства, особено ако състоянието ви е безсимптомно.

Прочетете, за да научите за съветите за начина на живот, които могат да ви помогнат да управлявате HCM и как те могат да помогнат за защита на сърцето ви и намаляване на симптомите.

1. Приемете правилната рутинна тренировка

Въпреки че упражненията са от съществено значение за цялостната сила и функция на сърцето, изборът на най-добрите дейности, които няма да натоварват сърдечния ви мускул, е от решаващо значение за HCM.

Упражнения с ниска до умерена интензивност, като йога, тай чи и ходене, вместо по-енергични дейности, като бягане или контактни спортове, могат да бъдат полезни. Енергичните упражнения могат да увеличат риска от неравномерен сърдечен ритъм (аритмия) – и евентуално сърдечен арест – когато имате HCM.

Въпреки това, един 2022 преглед също така отбеляза, че може да има доказателства, показващи, че млади възрастни с HCM могат да се възползват от по-високи нива на активност. Необходими са повече изследвания в подкрепа на тази теория.

Лека болка в гърдите, задух и умора след тренировка също могат да бъдат предупредителни признаци за прекалено голямо физическо натоварване. Ако получите някое от тези, спрете дейността и посетете лекар за оценка.

2. Коригирайте диетата си

Може да сте чували за „здравословна за сърцето диета“, която вероятно е типът план, който лекар ще препоръча, когато имате HCM.

Това означава да ядете повече храни на растителна основа, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, заедно с боб и бобови растения. Лекарят може също да препоръча ограничаване на солта, захарта и наситените мазнини във вашата диета.

За повече структура можете да обмислите или средиземноморската диета, или диетичните подходи за спиране на хипертонията (DASH). И двете се фокусират върху цели, здравословни за сърцето храни, като същевременно намаляват храните, съдържащи мазнини, захар и сол.

3. Поддържайте умерено тегло

Промените в диетата и редовните упражнения също могат да ви помогнат да поддържате умерено тегло. Това е съществено съображение за HCM, тъй като над умереното тегло може допълнително да стресира сърцето ви.

Едно проучване от 2021 г. на участници със затлъстяване и симптоматичен HCM установи, че комбинирането на упражнения с ниска до умерена интензивност със средиземноморската диета повлиява положително цялостната сърдечна функция.

Ако сте загрижени за телесното си тегло и потенциалните му ефекти върху здравето на сърцето, помислете за разговор с Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да определите как изглежда умереното тегло за вас и да предложат съвети относно интервенции за отслабване.

4. Техники за управление на стреса

Редовното управление на стреса може да ви помогне да поддържате здравето на сърцето си, но може да бъде особено полезно, ако HCM ви причинява безпокойство. Изключително високите нива на стрес могат дори да увеличат риска от сърдечни аритмии.

Отделянето на време за почивка всеки ден – дори за няколко минути – може да ви помогне да намалите стреса и да поддържате положително отношение. Възможните дейности включват упражнения за дълбоко дишане, бърза дрямка или вземане на топла вана.

Ако все още изпитвате високи нива на стрес редовно, помислете за разговор с Вашия лекар.

5. Откажете пушенето

Ако пушите, добра идея е да се откажете или да намалите пушенето – особено ако сте били диагностицирани с HCM. Пушенето може да увеличи риска от усложнения, свързани със сърцето, включително атеросклероза, коронарна болест на сърцето и инсулт.

Говорете с Вашия лекар за начини да се откажете от пушенето, за да подобрите здравето на сърцето си. Повечето хора могат да намалят риска от инфаркт след една година отказване. Освен това имайте предвид, че никакво количество пушене – дори цигара от време на време – не е безопасно за сърцето ви.

6. Дайте приоритет на съня

Получаването на достатъчно сън е от решаващо значение за всички, но даването на приоритет на здравословната хигиена на съня може също да намали риска от сърдечни усложнения, когато имате HCM. Сънната апнея може да влоши симптомите на HCM, така че не забравяйте да продължите лечението си.

Повечето възрастни се нуждаят от поне 7 часа сън на нощ. Кратката продължителност и лошото качество на съня са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Можете да намалите тези рискове, като си лягате и се събуждате по едно и също време всеки ден.

7. Ограничете консумацията на алкохол

Попитайте Вашия лекар дали е безопасно за Вас да пиете алкохол. Проучване предполага, че алкохолът може да повиши кръвното налягане и евентуално да влоши затруднения кръвен поток при HCM.

Ако пиете алкохол, можете да защитите здравето на сърцето си, като се откажете или ограничите общия си прием. The Национален институт за сърцето, белите дробове и кръвта (NHLBI) препоръчва не повече от едно питие на ден за жени и две за мъже.

8. Грижете се за цялостното си здраве

Като цяло HCM има положителна перспектива. Лечението и промените в начина на живот могат да помогнат на хората с HCM да имат средна продължителност на живота.

Въпреки това, ако почувствате промени в симптомите, като болка в гърдите, умора или подуване на тялото, жизненоважно е да съобщите за тях на Вашия лекар веднага. Това може да са признаци на прогресиращ HCM и може да изискват допълнително лечение.

Също така е от съществено значение да се лекуват и управляват всички други възможни здравословни състояния, така че те да не влошат HCM. Други състояния включват диабет, високо кръвно налягане и сънна апнея. Говорете с Вашия лекар за възможни рутинни кръвни изследвания и посещения в офиса.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss