8 начина копърът може да подобри вашето здраве

Какво е копър?

Копърът е сладко миришеща билка, първоначално от страните, които граничат със Средиземно море. Вкусът му е подобен на този на анасон или женско биле. Листата, стъблата и луковиците от копър са годни за консумация и имат хрупкава текстура. Можете да го добавите към салати, печени изделия, сос песто или дори следващата си чаша чай.

Има много други потенциални начини да се използва многогодишното растение от копър. Това жълтоцветно, сладко миришещо растение потенциално може да подобри вашето здраве.

Кърмене

Според проучване от 2008 г. копърът съдържа естроген-подобни съединения. Тези съединения действат като естроген в организма. Те стимулират производството на кърма при козите и се смята, че правят същото при жените. Тази употреба датира от векове и много нови майки днес все още използват напитки на базата на билки, за да увеличат производството на мляко.

Бебета с колики

Коликите са състояние, което кара новородените да плачат безутешно в продължение на часове. Няма известна причина за коликите, но може да доведе до огромен стрес за родителите. Проучване, проведено в Русия, установи, че маслото от копър може да намали интензивността на коликите, измерена в часове плач, с една четвърт.

Дихателната система

Гаргара с инфузия на масло от копър може да разхлаби слузта в белите дробове и да облекчи кашлицата или болката в гърлото, според изследователи от Италия. Посъветвайте се с вашия доставчик на здравни услуги дали гаргарата веднъж на ден с 5 до 7 грама (между 1 и 1,5 чаени лъжички) семена от копър може да помогне за облекчаване на симптомите.

Облекчаване на менструални болки

Скорошно проучване, проведено в Иран, установи, че комбинацията от екстракт от копър и витамин Е драстично намалява спазмите от менструацията. Сместа от копър всъщност е по-ефективна за респондентите в проучването, отколкото болкоуспокояващите без рецепта.

Рани и ухапвания

В някои култури копърът има традиция да се използва за заздравяване на рани и отровни ухапвания, както и за елиминиране на погълнатите отрови. Това е така, защото някои смятат, че етеричното масло от копър има свойства, които насърчават локално излекуване и евентуално вътрешно изцеление.

Повишаване на либидото

Според фолклора, копърът може да се използва като афродизиак, или вещество, което засилва сексуалното желание. За съжаление на любовни птици, досега няма много научни изследвания, които да подкрепят това конкретно твърдение.

Вкус и аромат

Копърът може да бъде дестилиран, за да се създаде летливо масло. Летливите масла обикновено имат приятен мирис и лесно се абсорбират от кожата. Това означава, че маслото от копър е идеално за сапуни и парфюми. Копърът също има приятен вкус и често се използва за подобряване на вкуса на лекарствата.

Борба с болестта

Последните научни изследвания показват, че простите подправки, които включват сладък копър и червен чили, са потенциално ефективни в борбата и забавянето на растежа на някои бактерии, свързани с холера.

За вкъщи

Следващия път, когато добавите копър към вашата салата или рецепта за домашен хляб, обърнете внимание на другите начини, по които тази билка работи, за да сте здрави. Ако никога не сте опитвали лекарство от копър, помислете за разговор с вашия доставчик на здравни услуги за него.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss