7 причини, поради които вдигам тежко (и вие също)

В колежа избягвах „брат зоната“ на фитнес залата, сякаш беше братска къща след бунт. Бях уплашен от сумтенето, странните машини и почти изцяло мъжкото население извън кардио секцията и свободните тежести. Не исках да имам нищо общо с техните протеинови шейкове и братя танкове. Вместо това използвах кардио уредите и правех едно или две упражнения с тежести от 8 паунда всеки път, когато отидох на фитнес.

Но много исках да вдигна.

Вкусът на CrossFit беше всичко, което ми трябваше, за да се пристрастя към вдигането на тежести. След няколко месеца вдигах повече тежести, отколкото мислех, че е възможно. Пет години по-късно редовно клякам повече, отколкото тежа, а 25-килограмовите дъмбели са ми предпочитани. Днес се чувствам като у дома си под бара.

Въпреки че има страхотни ползи за загуба на тегло и разрушаване на калории от вдигането на тежести, не е причината да го правя. Вдигането на тежести ме кара да се интересувам повече от тежестта на щангата, отколкото на тялото ми. Работя усилено във фитнеса, за да напрягам тялото и ума си. Става дума за това на какво е способно тялото ми, а не за това как изглежда.

Вдигането на тежест, например с тежест, с която можете да направите само 1 до 6 повторения, ме накара да се боря с гласа в главата си – това е много по-смазващо, отколкото всяка тежест би могла да бъде. С тежки чинии на бара, няма място за неувереност или негативни мисли. Необходим е целият ми фокус, за да се повиша, да запазя контрол и да смажа лифта.

Вдигането на тежести ме кара да се чувствам мощен. Уверен. Моите обувки за повдигане са моите „мощни токчета“. Когато ударя голям лифт, съм неудържим. Способен съм да преместя тежестта и да се справя с другите предизвикателства в живота си. Вървя по улицата, знаейки физическата и психическата сила вътре в мен.

Уроците, които научих във фитнеса, кървят в останалата част от живота ми. Те ме направиха по-бърз бегач, по-независим човек и уверена жена. Преди да се заемете с тежкото вдигане, ето няколко причини, поради които трябва да се заемете с това.

1. Увереност

Не съм само аз. Доказано е, че тренировките с големи тежести подобряват самочувствието ви. Тренировката с тежести също може намаляване на тревожността, облекчаване на депресията, и увеличават щастието. Макар че понякога може да е трудно да се мотивирате да отидете във фитнеса, ползите надминават първоначалната борба.

Тръгвай и се радвай.

2. Станете по-силни

Тежките тежести увеличават силата и силата на вашите мускули, без да добавят значително обем или размер, особено за жени. Това означава, че ежедневните физически задачи стават по-лесни, а последователното обучение ще увеличи количеството тегло, което можете да вдигнете. И вие ще изглеждате по-силни. Силовите тренировки с големи тежести подобряват вашата мускулна маса и дефиниция.

Здравейте Мишел Обама, ръце и корем на Бионсе!

3. Нарежете мазнината

Всеки знае, че упражненията ви помагат да изгорите повече калории, но според Mayo Clinic, редовната програма за силови тренировки също може да ви помогне да изгорите повече калории, когато не сте във фитнес залата. Получавате „след изгаряне“, при което тялото ви продължава да използва повече калории в часовете след тренировка. В допълнение към това силовите тренировки изграждат мускули. Тази по-голяма мускулна маса увеличава калориите, които изгаряте ежедневно без упражнения.

Точно като брауни с двоен шоколад, тежката силова тренировка ви дава двойна награда при изгаряне на калории.

4. Изградете мозъка си

Тежките тежести развиват повече от мускули. Вдигането на тежести увеличава производството на много хормони, включително хормона IGF-1, който помага да се стимулират връзките в мозъка и да се подобри когнитивната функция. В скорошно проучване, силата на краката е положително свързана с по-силни умове, които са по-малко податливи на негативните ефекти от стареенето.

Казано просто: Силовата тренировка може да подобри способността ви да учите и да мислите с напредване на възрастта.

5. Предотвратете нараняване

Тренировката за съпротива с телесно тегло и със свободни тежести укрепва повече от мускулите ви. Освен това укрепва костите и съединителната тъкан. Тази допълнителна сила и стабилност ще ви помогне да избегнете наранявания и да запазите силно тяло. Също така може да помогне за намаляване на симптомите на много състояния като болки в гърба, артрит, фибромиалгияи хронична болка.

В този случай играта намалява болката — играта на силова тренировка, т.е.

6. Подобряване на издръжливостта

Изглежда противоречиво, но е доказано, че силовите тренировки се подобряват издръжливост, скорост и икономичност на движение (количеството енергия и усилия, необходими, за да се направи нещо като бягане на петминутна миля). Скорошно проучване показа, че вдигането на по-големи тежести подобрява икономията повече от по-леките тежести. Тази допълнителна тежест върху щангата ще се изплати по време на следващото ви бягане или завъртане.

Така че не отслабвайте с тежестите. Колкото по-тежък, толкова по-добре.

7. Борете се със стареенето

Неактивните възрастни могат да губят от 3 до 8 процента от мускулната маса на десетилетие. Може да се оплаквате от загубата на вашите твърди като камък ръце или убийствени коремни мускули, но още по-лошо е, че мускулната слабост е свързана с повишена вероятност от смърт при мъжете. Тежките тренировки за съпротива могат да помогнат в борбата със загубата на мускулна маса и обратното. Освен това може да укрепи костите и да помогне за предотвратяване на остеопороза, особено при жени след менопауза.

Старата поговорка „Използвайте го, не го губете“ изглежда подходяща за вашите мускули.

8. Следващи стъпки

Научете как да започнете с ръководството за вдигане на тежести за начинаещи. Или станете по-силни във всяко от вашите вдигания с програмата Smolov, 13-седмично ръководство за подобряване на вашите клекове от всякакъв вид и наберете сила. Всичко, което е необходимо, е едно вдигане, за да започнете!
Следвайте тези съвети, за да сте в безопасност във фитнеса:

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss