7 мита за здравето, развенчани

Достатъчно предизвикателство е да се опитвате да се храните правилно и да поддържате форма, като същевременно спазвате отговорностите си на работа и у дома.

След това щракнете върху статия за здравето, която току-що беше споделена от този човек, когото срещнахте онзи път на партито за Хелоуин на вашия приятел и, бум, още нещо, за което да се притеснявате.

За щастие, това не е една от тези статии. Нека разсеем седем изключително често срещани (но напълно фалшиви) здравни мита, в които сте прекарали целия си живот, вярвайки.

1. Пукането на пръстите ви причинява артрит

Разбира се, счупването на пръсти не е начин да се сприятелявате в тиха библиотека. Но самият навик няма да ви причини артрит – поне не според клиничните проучвания, включително един път обратно 1990 г и още един наскоро в 2011 г, специално фокусиран върху справянето с този мит.

Артритът се развива, когато хрущялът в ставата се разруши и позволява на костите да се трият една до друга. Вашите стави са заобиколени от синовиална мембрана, която съдържа синовиална течност, която ги смазва и не им позволява да се смилат заедно.

Когато счупите кокалчетата си, вие разкъсвате ставите си. Това разтягане причинява образуване на въздушен мехур в течността, който в крайна сметка избухва, създавайки този познат звук.

Пускането на кокалчетата на пръстите ви обаче не е непременно добро за вас.

Въпреки че няма доказана връзка между навика и артрита, постоянното напукване може да износи синовиалната ви мембрана и да улесни напукването на ставите ви. Това също може да доведе до подуване на ръцете и да отслаби сцеплението ви.

2. Излизането с мокра коса ви разболява

Този мит е опасно логичен. Току-що сте се почистили и имате студена, мокра коса – никога не сте били по-изложени на микробите и вирусите, които летят във въздуха навън.

Оказва се обаче, че напускането на къщата веднага след душ няма да ви разболее… освен ако вече не сте болен.

През 2005 г. изследователите тестваха хипотезата, че охлаждането на тялото ви увеличава шансовете ви да се заразите с вируса на обикновената настинка, известен също като остър вирусен назофарингит.

Техните резултати установиха, че не, не е така. Но може да предизвика появата на симптоми, ако вирусът вече е в тялото ви.

Така че, ако се страхувате, че може да сте болни, но утре имате много важна среща, може да искате да изсушите косата си със сешоар, преди да напуснете къщата.

3. Мръсните тоалетни седалки могат да предават полово предавани болести

Неподредените бани на бензиностанцията може да са мястото на най-лошите ви кошмари, но е много малко вероятно (макар и не невъзможно) те да ви причинят полово предавана болест (STD).

Полово предаваните болести могат да бъдат причинени от вируси, бактерии или паразити. Само паразитни полово предавани болести като раци (срамни въшки) или трихомониаза имат реален шанс да бъдат предадени при седене на мръсна тоалетна чиния. И дори тогава вероятността е изключително малка.

Вашата генитална област ще трябва да влезе в контакт с тоалетната седалка, докато паразитът е все още върху нея и е жив – а тоалетните седалки не осигуряват идеални условия за живот на паразитите.

Упражнете малко здрав разум: Използвайте покривало за тоалетната седалка и не се бавете.

4. Лошо е да пиете по-малко от 8 чаши вода на ден

Тази линия на измислена мъдрост надува корема на перфектно хидратирани хора твърде дълго. Нашите тела са забележително ефективни машини, когато става въпрос да ни уведомят, когато нещо не е наред. Много от храните, които ядем редовно, вече съдържат вода.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията, здравият човек може да задоволи ежедневните си нужди от вода, като прави две прости неща: да пие, когато сте жадни и да пиете по време на хранене.

5. Антиперспирантите и дезодорантите могат да причинят рак

Отдавна се твърди, че антиперспирантите и дезодорантите съдържат вредни, причиняващи рак вещества, като парабени и алуминий, които могат да се абсорбират от кожата ви, когато ги използвате. Но изследването просто не потвърждава това.

В Национален институт по рака казва, че няма известни доказателства, че тези химикали могат да причинят рак, и Администрация по храните и лекарствата по подобен начин разсея идеята, че парабените могат да повлияят на нивата на естроген и по този начин да доведат до рак.

6. Всички мазнини са лоши

Отидете в супермаркета и пребройте колко продукта виждате, обозначени като „нискомаслени“ или „безмаслени“. Вероятно е да загубите броя. Но докато живеем в свят, който гледа отвисоко на всякакви хранителни продукти, които съдържат дори следи от мазнини, истината е: Вашето тяло се нуждае от мазнини.

Запасите от мазнини в тялото се използват за енергия, амортизация, топлина и други неща, а някои хранителни мазнини дори са необходими, за да може тялото ви да абсорбира определени мастноразтворими витамини.

Мононенаситените мазнини, които можете да намерите в ядките и растителните масла, могат да помогнат за подобряване на холестерола в кръвта и да намалят риска от сърдечни заболявания. Полиненаситените мазнини, като омега-3 мастни киселини, също поддържат здравето на сърцето и могат да бъдат намерени в риба като сьомга и пъстърва.

8-годишно проучване, приключило през 2001 г. и включващо близо 50 000 жени, установи, че тези, които следват диетични режими с ниско съдържание на мазнини, не са имали значителна промяна в риска от сърдечни заболявания, рак на гърдата или колоректален рак.

Проучване от 2007 г. установи, че жените, които ядат диети с ниско съдържание на мазнини, са по-склонни да имат проблеми с безплодието и че яденето на повече млечни продукти с високо съдържание на мазнини всъщност ги прави по-малко склонни да получат ановулаторно безплодие (неуспешна овулация).

Това не означава, че непременно трябва да следвате диета с високо съдържание на мазнини, но означава, че трябва да сте по-взискателни. Изследователите зад първото проучване казват, че типът мазнини, а не процентът, е причината за сделката. Избягвайте трансмазнините и ограничавайте наситените мазнини, не всички мазнини.

7. Пиенето на алкохол в каквото и да е количество ви затъпява

Алкохолът, когато се злоупотребява, може да наруши преценката ви и да повлияе сериозно на вашето здраве.

Ето защо на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ препоръчва ограничаване на приема си само до две напитки на ден за мъже и една напитка за жени. Въпреки това, алкохолът не е лош за мозъка, поне според някои изследвания.

Една от 2015 г проучване установи, че пиенето на малки до умерени количества не променя когнитивните способности, работната памет или двигателните умения при млади възрастни.

А сред възрастните на средна възраст по-възрастните изследвания установиха, че повече пиене всъщност подобрява някои когнитивни функции, включително речника и натрупаната информация (въпреки че те обмисляха дали социалните фактори също играят роля).

Изводът изглежда е, че стига да не злоупотребявате с алкохол, е малко вероятно това да причини много вреда на мозъка ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss