5 безопасни средства за лечение на запек по време на бременност

Редки движения на червата. Болка в корема. Преминаване на твърди изпражнения.

Ако сте бременна, вероятно сте изпитали тези три познати признака на запек. Виновни са хормоналните промени, натиска върху утробата и желязото в пренаталните витамини.

Защо имам запек?

Увеличаването на хормона прогестерон по време на бременност причинява отпускане на мускулите на тялото ви. Това включва и вашите черва. А по-бавно движещите се черва означава по-бавно храносмилане. Това може да доведе до запек.

Запекът е често срещан по време на бременност. Почти три от четири бременни жени ще изпитат запек и други проблеми с червата в даден момент, според проучване, публикувано в Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.

От хапчета без рецепта до естествени лекарства, има цял набор от лекарства за облекчаване на запека.

Но когато е намесена бременност, броят на решенията се свива.

Тези пет средства са безопасни за бременност.

Диета с високо съдържание на фибри помага за предотвратяване на запек. Освен това снабдява бременните жени с витамини и антиоксиданти.

Бременните жени трябва да се опитат да консумират 25 до 30 грама диетични фибри всеки ден, за да останат редовни и здрави.

Добрият избор включва пресни плодове, зеленчуци, боб, грах, леща, зърнени трици, сини сливи и пълнозърнест хляб.

Опитайте да нарежете малко малини, ябълки, банани, смокини и ягоди за освежаваща плодова салата. Или изпечете малко сладка царевица, брюкселско зеле и моркови за възхитителна гарнитура.

Важно е да останете хидратирани по време на бременност. Това може да означава удвояване на приема на вода.

Бременните жени трябва да пият най-малко осем чаши вода от 12 унции на ден. Това ще ви помогне да поддържате червата си меки и да се движат гладко през храносмилателния тракт.

Опитайте да разделите дневния си прием на храна на пет или шест по-малки хранения, за да помогнете за облекчаване на запека. Това ще позволи на стомаха да смила храната, без да се налага да работи извънредно, и ще му позволи да прехвърля храната в червата и дебелото черво плавно.

Яденето на големи ястия може да претовари стомаха ви и да затрудни храносмилателната ви система да преработи това, което сте консумирали.

Редовната физическа активност може да помогне за намаляване на запека. Упражнението стимулира червата ви. Бременните жени трябва да се опитат да тренират три пъти седмично по 20 до 30 минути.

Вариантите за упражнения са безкрайни. Опитайте да вървите по любимата си туристическа пътека, да плувате в местната фитнес зала или да практикувате пренатална йога в релаксиращ следобед.

Консултирайте се с Вашия лекар какви упражнения са безопасни за Вас и Вашето бебе.

Ако други естествени възможности са се провалили, лекарите понякога предписват краткосрочно омекотители за изпражнения като Colace, за да помогнат на бременни жени със запек. Омекотителите за изпражнения Colace се предлагат онлайн. Въпреки това, продължителната употреба може да доведе до дехидратация или промяна на електролитния си баланс.

Омекотителите на изпражненията помагат за овлажняване на червата, така че те да са по-лесни за преминаване. Те са особено полезни за бременни жени, които приемат добавки с желязо, причиняващи запек. Лекарите често предписват омекотители заедно с хапчета желязо. Тук можете да намерите различни добавки с желязо.

Омекотителите за изпражнения са лекарства, така че е най-добре да се консултирате с Вашия лекар дали са безопасни за Вас.

За вкъщи

Облекчаването на запека по време на бременност е често срещано явление и може да бъде отстранено.

Просто следвайте стъпките по-горе, за да облекчите дискомфорта от подсигурените черва, докато чакате вашето малко да пристигне.

Съвети за здрава и щастлива бременност

Корекция на храната: Какво да ядете, когато сте бременна

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss