Хирургия за смяна на двойно коляно

Общ преглед

Артритът е възпаление на ставите. Състоянието може да засегне една или няколко стави, причинявайки болка и скованост в засегнатата област. Когато тези симптоми се появят на едното или на двете колена, това обикновено показва, че хрущялът в ставите е износен. Може да се направи операция за подмяна на коляното, за да се заменят увредените стави и да се облекчат симптомите.

По време на операция за подмяна на коляното, хирургът замества увредените участъци на колянната става с изкуствено коляно, наречено протеза. Протезата е изработена от метал, пластмаса и керамика. Той може да помогне за възстановяване на почти цялата функция на увреденото коляно и да облекчи болката при артрит.

Обикновено лекарят ще препоръча операция за смяна на коляното, ако болката в коляното ви пречи на ежедневните ви дейности и се отразява негативно на качеството ви на живот. В повечето случаи този вид операция се извършва при хора над 60 години, тъй като по -младите хора са склонни да износват по -бързо изкуствените си колена.

Когато тежкият артрит засяга и двете колена, лекарят може да предложи двойна операция за смяна на коляното. Въпреки това, по -голям риск е свързан с този вид операция, така че обикновено се препоръчва само на тези, които са:

  • физически годни
  • като цяло в добро здраве
  • мотивирани да се подлагат на физиотерапия и рехабилитация след операция, за да възвърнат мобилността си

Видове двойна операция за смяна на коляното

Двойната операция за подмяна на коляното може да включва една операция или две операции.

Когато и двете колена се сменят едновременно, операцията е известна като a едновременна двустранна смяна на коляното.

Когато всяко коляно се сменя по различно време, се нарича а поетапна двустранна смяна на коляното.

Всяка операция може да включва каквато и да е комбинация от пълна подмяна на коляното или частична подмяна на коляното.

Едновременна двустранна смяна на коляното

При едновременна двустранна смяна на коляното и двете ви колена ще бъдат заменени по време на една и съща операция. Основното предимство на едновременната процедура е, че има само един престой в болница и един период на рехабилитация за лечение на двете колена.

Рехабилитацията обаче може да е по -бавна, тъй като е по -трудно да се използват и двете колена едновременно. Всъщност много хора, претърпели едновременна двустранна операция на коляното, се нуждаят от помощ у дома, докато се възстановяват.

Едновременната двустранна смяна на коляното също отнема повече време за изпълнение. Обикновено тази процедура отнема три до четири часа, докато поетапната двустранна подмяна на коляното отнема само два часа.

Тъй като едновременната двустранна смяна на коляното изисква повече време и по -тежки дози анестезия, съществува повишен риск от усложнения. Операцията не се препоръчва за хора със сърдечни заболявания или белодробни заболявания. Тези високорискови групи могат да получат сърдечни проблеми или прекомерна загуба на кръв по време и след операцията.

Поетапна двустранна смяна на коляното

При поетапна двустранна смяна на коляното и двете колена се заменят в две отделни операции. Тези операции се правят с интервал от няколко месеца. Всяка операция продължава около два часа. Този поетапен подход позволява на едно коляно да се възстанови преди второто коляно да се подложи на операция.

Основното предимство на поетапната процедура е намаленият риск от усложнения. Това също изисква по -кратък престой в болница.

Въпреки това, тъй като тази процедура изисква две операции, общият период на рехабилитация може да бъде много по -дълъг. Това може да забави връщането ви към някои от ежедневните ви дейности.

Рискове от двойна смяна на коляното

Рисковете, свързани както с едновременни, така и с поетапни двустранни операции за смяна на коляното, включват:

  • инфекция
  • кръвни съсиреци
  • сърдечен удар
  • удар
  • увреждане на нервите
  • неуспех на изкуствената става
  • потенциална необходимост от кръвопреливане

Хората над 65 -годишна възраст са по -склонни да получат усложнения от операция за подмяна на двойно коляно. Мъжете също са изложени на по -голям риск от усложнения от жените.

Възстановяване от двойна смяна на коляното

Веднага след операцията ще бъдете отведени в стая за възстановяване за няколко часа, преди да бъдете доведени в болничната си стая. Ще останете в болницата от три до пет дни след поетапна двойна подмяна на коляното и до 10 дни след едновременна двойна подмяна на коляното. Ще Ви бъдат дадени лекарства, за да облекчите болката.

По време на хоспитализацията Вашият лекар ще следи за всякакви признаци на инфекция, кръвни съсиреци и други възможни усложнения. Вашият лекар ще Ви покаже и упражнения с ниска интензивност, които могат да подобрят движението и да насърчат заздравяването на коленете.

Ще започнете физиотерапия, понякога в рамките на няколко часа след операцията, така че можете да започнете да преминавате обратно към нормалното движение на коляното.

Повечето програми за физиотерапия продължават между 6 и 12 седмици, но могат да бъдат и по -дълги в зависимост от напредъка и съществуващото физическо състояние.

Вашата програма за физическа терапия може да включва план за ходене и различни упражнения за укрепване на коляното за повишаване на мобилността. Ще работи и за възстановяване на движението на коляното.

Тези упражнения постепенно увеличават способността за извършване на ежедневни дейности, като ходене нагоре и надолу по стълбите. Физиотерапевтът ще ви научи как да правите всяко упражнение.

По време на периода на рехабилитация е от решаващо значение да следвате инструкциите на вашия физиотерапевт и лекар. Придържането ще ви помогне да осигурите пълно възстановяване от операцията за подмяна на двойно коляно.

Повечето хора се възстановяват в рамките на 12 месеца, но времето за възстановяване може да се различава в зависимост от възрастта и общото ви здравословно състояние.

Въпреки рисковете и предизвикателствата при извършване на двойна операция за смяна на коляното, едновременната и поетапната смяна на коляното често са успешни. Ако смятате, че може да сте кандидат за процедура за двойна подмяна на коляното, говорете с Вашия лекар и обсъдете възможностите си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss