Хирургични възможности за късогледство (миопия)

Ако живеете с късогледство, няколко процедури могат да подобрят зрението ви. Но всеки подход има предимства и рискове, така че ще искате да работите с очен лекар, за да намерите правилния вариант.

Късогледството, наричано още късогледство, е много често срещано състояние на очите, което затруднява виждането на нещата в далечината.

Това се случва, защото окото не може да пречупи светлината правилно. Вместо да фокусира светлината върху ретината, тя фокусира светлината пред нея. Обикновено се причинява от прекалено дълга очна ябълка отпред назад или от деформирана роговица или леща.

Късогледството засяга около 23% от световното население.

Въпреки че можете да коригирате късогледството с очила или контактни лещи, лазерната очна хирургия предлага по-трайна опция.

Ето по-отблизо най-често срещаните видове лазерна хирургия за късогледство.

Лазерно-асистирана in situ процедура за кератомилеуза (LASIK)

LASIK е най-популярната очна операция за лечение на късогледство. Това включва промяна на формата на роговицата ви, за да се коригират проблемите с пречупването.

По време на процедурата очен хирург ще използва лазер, за да разреже горния слой на роговицата ви, създавайки клапа. След това те ще променят формата на вътрешната тъкан на роговицата за оптимално зрение, преди да я запечатат обратно. Това преоформяне позволява на светлината да се пречупва правилно, което води до по-ясно зрение.

Резултатите от LASIK са почти незабавни, като някои хора забелязват значително подобрение на зрението си само ден след операцията.

Процесът на възстановяване отнема няколко дни, през които може да изпитате леко парене около очите.

Въпреки че LASIK има най-краткото време за възстановяване в сравнение с други опции, той също може да дойде с най-висок риск от усложнения. Това е така, защото създадената клапа може да причини проблеми с лечението.

В 2016 проучване от 273 LASIK операции, изследователите са открили 19 усложнения на клапата. Усложненията на клапата могат да причинят проблеми със зрението като:

 • замъгляване
 • двойно виждане
 • сухи очи
 • проблеми с комфорта на пациента

Струва си да се отбележи, че проучването от 2016 г. включва обучение на местни офталмолози, които не са имали много опит в операцията.

Докато рискът е много ниско, LASIK може да причини слепота. Работата с опитен хирург може да помогне за минимизиране на риска от усложнения (повече за това по-късно).

Фоторефрактивна кератектомия (PRK)

PRK хирургията на зрението е вид повърхностна аблация, която включва отстраняване на горния слой на тъканта на роговицата (наречен епител). Създаден е преди LASIK и LASEK и остава популярен вариант.

По време на PRK очен хирург прилага разтвор на алкохолна основа върху външната повърхност на роговицата, за да я разхлаби, което улеснява отстраняването. След като епителът бъде отстранен, те ще използват лазер, за да променят внимателно останалата повърхност на роговицата.

PRK включва по-дълъг период на възстановяване от LASIK, тъй като епителът трябва да расте отново, което може да причини известна болка.

Вашето зрение ще се подобри в рамките на около месец и страничните ефекти също ще изчезнат около този етап.

Научете повече за разликите между LASIK и PRK хирургия.

Процедура за лазерна епителна кератомилеза (LASEK)

Въпреки че имената им са само с една буква една от друга, LASIK и LASEK са различни процедури. LASEK е вид PRK хирургия.

Както при PRK, по време на процедура LASEK хирургът ще използва алкохолен разтвор, за да разхлаби епитела. След това те ще се врежат в горния слой на роговицата. Но вместо просто да променят формата на вътрешната тъкан, те ще използват лазер, за да променят формата и отново да прикрепят цялата роговица.

LASEK е по-малко популярен от LASIK, отчасти защото има по-дълго време за заздравяване (около месец в сравнение с няколко дни). Както при PRK, епителът трябва да расте отново и това може да бъде донякъде болезнено.

Въпреки това и двете имат сходно висок процент на успех за коригиране на зрението. Според а Преглед на изследванията за 2017 гефективността на LASEK е приблизително същата или малко по-голяма от LASIK за постигане на поне 20/20 зрение.

Епителна лазерна in situ кератомилеуза (Epi-LASIK)

Epi-LASIK е по-нова хирургия, моделирана след LASEK и PRK. По време на Epi-LASIK, вместо да използва алкохолен разтвор и да го отстрани ръчно, хирургът използва специално механично устройство. Роговицата се оформя с лазер и се поставя обратно.

Epi-LASIK в момента не е много често.

Както при LASEK и PRK, първоначалният период на възстановяване е малко по-бавен, отколкото при LASIK. Все пак крайният резултат е приблизително същият.

Поради липсата на клапа има и по-малък риск от усложнения.

Резултатите постоянни ли са?

Резултатите от всички тези операции обикновено са постоянни.

Вашето зрение ще се подобри почти веднага или в рамките на един ден след LASIK.

С LASEK, PRK или epi-LASIK можете да очаквате зрението ви да се подобри в рамките на дни, като пълните резултати ще се появят след няколко месеца.

Имайте предвид обаче, че очите и зрението могат да се променят с възрастта, така че резултатите ви може постепенно да се променят.

Кое е подходящо за вас?

LASIK, LASEK, epi-LASIK и PRK са ефективни подходи за лечение на късогледство.

За да разберете кой метод е подходящ за вас, най-добре е да говорите с вашия очен лекар.

Някои неща, които трябва да имате предвид, включват:

 • Период на възстановяване и усложнения: LASIK има най-кратък период на възстановяване, но и малко по-висок риск от усложнения поради създаденото ламбо. PRK обикновено има най-бавния период на възстановяване и повече болка и дискомфорт по време на лечебния процес.
 • Вашата рецепта: Ако имате висока степен на късогледство (наречено високо късогледство), експертите често препоръчват LASIK. Това е така, защото има малък риск от развитие на замъгляване на роговицата за тези със силни предписания, които избират PRK, LASEK или epi-LASIK.
 • Цена: LASIK обикновено е малко по-скъп от другите процедури, тъй като използва по-сложно оборудване. Имайте предвид, че тъй като рефрактивните очни операции обикновено се считат за козметични, вашият доставчик на застраховка вероятно няма да ги покрие. Все пак може да успеете да получите отстъпки.
 • Келоиди: Ако имате келоиди на роговицата, може да искате да избегнете PRK.
 • Съществуващи медицински състояния: Говорете с вашия очен лекар, ако имате автоимунно заболяване или заболяване на съединителната тъкан, тъй като може да има по-голям риск от усложнения. Освен това не можете да си направите лазерна операция на очите, докато сте бременна или кърмите.
 • Тип очи: Лекарите често препоръчват PRK за тези с по-тънка, по-груба или неправилна роговица, тъй като е по-малко инвазивен за тъканта на роговицата от LASIK. Междувременно PRK може да е по-добър вариант, ако имате сухи очи, тъй като има по-малък риск от влошаване на сухотата в очите. Междувременно LASIK може да влоши сухотата в очите.

Независимо от процедурата, която изберете, работата с опитен хирург е ключова за минимизиране на риска от следоперативни усложнения.

Когато търсите хирург:

 • Внимавайте с рекламни твърдения: Някои очни центрове може да гарантират, че техните процедури ще осигурят зрение 20/20, като някои дори предлагат да ви възстановят разходите за операция, ако не го направят. Както при всяка друга процедура, никога няма гаранция, че лазерната очна хирургия ще осигури перфектни резултати без усложнения.
 • Попитайте за потенциални рискове и усложнения: Уважаван хирург ще предостави подробна разбивка на рисковете, свързани с процедурата, която обмисляте, и ще ви покаже ръководство от производителя на използваното лазерно устройство.
 • Потърсете второ мнение: Преди да вземете решение за процедура, помислете за разговор с няколко хирурзи за ползите и рисковете от всяка опция, за да можете да вземете информирано решение.
 • Не давайте приоритет на разходите пред други фактори: Застрахователните полици не винаги покриват лазерна очна хирургия, което може да направи изкушението да търсите най-ниската цена. Имайте предвид, че резултатите от лазерната очна хирургия – и някои от потенциалните усложнения – са постоянни. Докато цената е фактор, който трябва да имате предвид, дайте приоритет на намирането на опитен хирург с история на добри резултати.

Долния ред

Има няколко лазерни очни операции, които могат ефективно да лекуват късогледство. LASIK е най-популярният вариант с най-бързи резултати. LASEK изисква по-бавен процес на оздравяване, но също така има малко по-нисък риск от усложнения.

LASEK, PRK и epi-LASIK са по-малко популярни методи, но все пак може да са подходящи за вас. Говорете с вашия очен лекар, за да определите най-добрия вариант за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss