След като имате MRSA, винаги ли го имате?

Инфекциите с MRSA могат да бъдат трудни за лечение, тъй като са резистентни към много антибиотици. Усложнените инфекции могат да станат хронични или да се върнат след първоначално излекуване.

Устойчив на метицилин Стафилококус ауреус (MRSA) е вид бактериална инфекция, която не реагира на лечение с много антибиотици, което я прави трудна за лечение и пълно изчистване. Понякога тези инфекции могат да станат хронични или да се появят отново в области на тялото, като стави, кости и кръв.

Повтарящите се инфекции се лекуват, но се появяват отново от време на време. Тази статия изследва дали инфекциите с MRSA могат да се появят отново след лечение и каква е вероятността да развиете хронични инфекции с MRSA.

Ще се върне ли MRSA, след като го имате веднъж?

Да, инфекцията с MRSA може да се върне, след като я имате и тя се излекува.

Проучване от 2010 г. показа, че инфекциите с MRSA в рани могат да се появят отново в приблизително 10% до 20% от случаите. Особено след операция, можете да бъдете на a по-висок риск на инфекции с MRSA – особено в части на тялото като вашите кости и стави.

А Доклад за казус за 2019 г предполагат, че дори хора, които развиват инфекции на кожата и меките тъкани с MRSA извън болницата, могат да получат повтарящи се епизоди, инфекции или обостряния повече от година след първоначалната инфекция.

Колко вероятно е инфекциите с MRSA да се излекуват и да се върнат след излекуване често зависи от вашия тип първоначална инфекция, степента на вашата инфекция с MRSA и лечението, което получавате.

Колко вероятно е MRSA да се върне?

Изследванията показват, че колкото 70% на хората, които развият инфекция с MRSA извън здравните заведения, инфекцията ще се върне в течение на една година.

Хроничните инфекции след операции като смяна на стави също са чести усложнения. А Проучване от 2019 г установи, че MRSA може да причини около половината от тези продължаващи инфекции.

Колко време отнема пълното излекуване на MRSA?

Времето, необходимо за лечение на MRSA инфекция, зависи много от използваните лекарства управлявайте първоначалната инфекция.

Може да отнеме няколко кръга различни антибиотици за изчистване на някои инфекции с MRSA, така че един цикъл на лечение може да не е достатъчен за излекуване на инфекцията.

Можете ли да получите обостряне на MRSA?

Ако тялото ви не може напълно да изчисти заразената тъкан от MRSA бактерии по време на първоначалното лечение, бактериите могат да се заселят отново тази област.

Първоначално може да не забележите признаци на инфекция, тъй като броят на бактериите е малък. Тъй като бактериите се размножават от това, което е останало от първоначалната инфекция, са възможни рецидиви или обостряния.

Какво се случва, ако споделите легло с някой с MRSA?

Инфекциите с MRSA могат да бъдат силно заразни и хората могат да го предават един на друг чрез допир.

Ако споделяте легло с някой с инфекция с MRSA, контактът кожа до кожа или контактът със замърсено спално бельо може да предаде инфекцията им върху вас.

Как да предотвратите връщането на MRSA?

Намирането на правилния антибиотик за лечение на вашата специфична MRSA инфекция е първата стъпка за пълно изчистване на бактериите.

Дори ако първият ви прием на антибиотици работи за вас, уверете се, че сте предприели някои стъпки в личната си хигиена и около дома си, за да предотвратите връщането на инфекцията.

Замърсените лични предмети могат да разпространят инфекция с MRSA на други, но също така могат да причинят повторна инфекция при вас след лечение.

Експертите препоръчват следните стратегии за предотвратяване както на първоначална, така и на повтаряща се инфекция с MRSA:

  • Мийте често ръцете и тялото си.
  • Избягвайте да споделяте лични вещи.
  • Почистете споделеното оборудване, като оборудване за упражнения, преди и след употреба.
  • Покрийте всички отворени порязвания, ожулвания или рани.
  • Използвайте антибиотици подходящо, когато е необходимо.
  • Незабавно се свържете с медицински специалист, ако подозирате сериозна инфекция или развиете треска.

Инфекциите с MRSA могат да бъдат трудни за излекуване. Дори след лечение, много от тези инфекции могат да се върнат, ако останат дори няколко бактерии или ако получите повторна инфекция от контакт с лични, споделени или домашни предмети.

Говорете с вашия медицински специалист за получаване на правилното лечение за вас и какво можете да направите у дома, за да предотвратите повторно заразяване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss