Салицилова киселина за псориазис

Въпреки че псориазисът не се лекува, има различни лечения, включително локални кремове, лекарства и светлинна терапия. Едно често срещано локално лечение е салициловата киселина. Прочетете, за да научите как действа салициловата киселина за лечение на псориазис.

Какво е салицилова киселина?

Салициловата киселина е активна съставка в голямо разнообразие от продукти без рецепта (OTC), включително ексфолианти, почистващи препарати, кремове, мехлеми и шампоани. Друго известен като бета-хидрокси киселина (BHA), може да се използва за лечение на следното:

 • акне
 • мазоли
 • мазоли
 • пърхот
 • псориазис
 • неравномерен цвят на кожата
 • брадавици
 • бръчки

Салициловата киселина е кератолитично средство, което означава, че кара външния слой на кожата да се лющи и лющи. Като цяло продуктите за грижа за кожата OTC съдържат между 0,5 и 5 процента салицилова киселина.

Как действа при псориазис?

Салициловата киселина помага за омекотяване, повдигане и изчистване на люспите на кожата върху плаките от псориазис. Може също да намали отока.

Често се използва в комбинация с други локални лечения, тъй като премахването на люспи може да помогне за подобряване на ефективността на някои лечения.

Каква концентрация на салицилова киселина е подходяща за псориазис?

Препоръчителната концентрация на салицилова киселина за псориазис варира от 2 до 10 процента. Продукти с по-високи концентрации могат да се предлагат само с рецепта.

Освен това, имайте предвид, че докато по-високите концентрации могат да бъдат по-ефективни за премахване на люспи, те също така са по-склонни да причинят странични ефекти. Те дори могат да влошат псориазиса ви. Вашият лекар може да ви помогне да намерите правилната концентрация.

5 продукта със салицилова киселина, които трябва да имате предвид

Има много OTC продукти, които съдържат салицилова киселина за псориазис. Следните продукти бяха избрани въз основа на техните съставки, отзиви на клиенти и репутация на марката. Посъветвайте се с вашия дерматолог за допълнителни препоръки.

CeraVe почистващ препарат за псориазис

 • Цена: $$
 • салицилова киселина: 2% концентрация

Рецензентите казват, че това измиване на тялото без аромат ефективно облекчава сърбежа, лющенето и лющене, причинени от псориазис. Балансира изсушаващите ефекти на салициловата киселина с естествени овлажнители като глицерин, урея и масло от ший.

Пазарувайте сега в Amazon

Изборът на Паула BHA 9 лечение

 • Цена: $$$
 • салицилова киселина: 9% концентрация

Тази нестабилна терапия е предназначена за насочване към несъвършенствата на кожата, включително груба и лющеща се кожа. Съдържа една от най-високите концентрации на салицилова киселина на пазара, а формулата за освобождаване във времето означава, че работи денонощно, за да изчисти сухата и лющеща се кожа.

Пазарувайте сега в Amazon

MG217 Лечебен овлажняващ крем за псориазис

 • Цена: $
 • салицилова киселина: 3% концентрация

Този овлажнител е част от линия продукти за грижа за кожата, предназначени да се използват в комбинация за насочване към псориазис. Потребителите казват, че помага за премахване на люспите и поддържа кожата влажна. Също така съдържа редица успокояващи кожата съставки, включително масло от авокадо, масло от ший и провитамин В5.

Пазарувайте сега в Amazon

CeraVe SA Лосион за груба и неравна кожа

 • Цена: $$
 • салицилова киселина: 3% концентрация

Този лосион съдържа както салицилова, така и млечна киселина за нежно ексфолиране и омекотяване на грубите петна по кожата. Без парабени, оцветители и аромати, той също съдържа керамиди, вид мастни киселини, естествено намиращи се в клетките, които изграждат външния слой на кожата.

Пазарувайте сега в Amazon

SkinMedica AHA/BHA ексфолиращ почистващ препарат

 • Цена: $$$
 • салицилова киселина: 2% концентрация

Почистващият препарат за лице на SkinMedica включва както алфа-, така и бета-хидрокси киселини за засилване на ексфолиращо действие. Рецензенти казват, че поддържа кожата им гладка и чиста.

Пазарувайте сега в Amazon

Как можете да използвате салицилова киселина за грижа за кожата?

Следвайте внимателно инструкциите на продукта или етикета с рецепта.

Когато за първи път започнете да използвате салицилов гел, крем, лосион или мехлем, нанесете само малко количество върху един пластир от псориазис. Опитайте това в продължение на няколко дни, за да видите как реагира тялото ви.

В началото може да откриете, че симптоми като сухота и сърбеж се влошават, когато кожата ви се приспособи към лечението. Ако не изпитате значителни странични ефекти, можете да започнете да използвате продукта според указанията.

Прилагайте салицилова киселина върху петна от псориазис, ако е необходимо, до няколко пъти на ден, освен ако не е указано друго от Вашия лекар или фармацевт. Имайте предвид, че може да отнеме няколко седмици, преди да видите подобрение.

Трябва да избягвате прилагането на салицилова киселина върху повече от 20 процента от повърхността на тялото ви, тъй като се абсорбира през кожата и твърде много може да причини странични ефекти. Освен това се пазете от очите, носа, устата и гениталиите.

Ако имате специфични притеснения относно употребата на салицилова киселина и вашата кожа, ежедневни действия или здраве, най-добре е да говорите с лекар или фармацевт.

Каква е ефективността на салициловата киселина при псориазис?

Според а Преглед на литературата за 2017 гняма рандомизирани контролирани проучвания, които да оценяват употребата на салицилова киселина самостоятелно при лечението на псориазис.

Вместо това повечето проучвания изследват употребата му заедно с други лечения, особено локални кортикостероиди, антралин и имуномодулатори.

Авторите на споменатия по-горе преглед на литературата съобщават, че изглежда, че салициловата киселина повишава ефективността на локалните кортикостероиди, като прави пластирите от псориазис по-лесни за проникване. В допълнение, добавянето на салицилова киселина към антралин изглежда по-ефективно от само антралин.

Какви са страничните ефекти на салициловата киселина?

Най-честите странични ефекти на салициловата киселина са дразнене, сухота и парене на мястото на приложение. Въпреки че тези симптоми обикновено не са причина за безпокойство, трябва да говорите с Вашия лекар за тях, ако продължават.

Други странични ефекти на салициловата киселина са редки, но потенциално сериозни. Трябва незабавно да потърсите спешна медицинска помощ, ако изпитате някое от следните:

 • объркване
 • диария
 • косопад
 • главоболие
 • проблеми със слуха
 • световъртеж
 • гадене и повръщане
 • бързо дишане
 • шум в ушите
 • слабост и умора

Авторите на а Преглед на литературата за 2015 г Внимание, че салициловата киселина не е подходящо лечение за псориазис при малки деца поради риска от странични ефекти. В допълнение, хората с бъбречни или чернодробни проблеми и широко разпространен псориазис може да са изложени на повишен риск от странични ефекти.

Други локални лечения за псориазис

Има няколко други локални лечения за псориазис, някои от които могат да се използват в комбинация със салицилова киселина. Те включват:

 • Антралин. Този катран продукт има противовъзпалителни свойства и намалява люспите. След нанасяне трябва да се измие. Използването на салицилова киселина в комбинация с антралин е по-ефективно от използването на антралин самостоятелно.
 • Инхибитори на калциневрин. Известни също като имуномодулатори, инхибиторите на калциневрин намаляват възпалението и растежа на плака. Те могат да се използват заедно със салицилова киселина.
 • Каменовъглен катран. Местният каменовъглен катран може да действа за облекчаване на псориазиса чрез потискане на синтеза на ДНК. Може да се използва заедно със салицилова киселина.
 • Кортикостероиди. Локалните кортикостероиди с лека до умерена сила помагат за намаляване и предотвратяване на симптомите на псориазис. Те обикновено се използват заедно със салицилова киселина, което подобрява тяхната ефективност.
 • Овлажнители и омекотители. Плътните овлажняващи кремове и мехлеми помагат за задържане на влагата, като гарантират, че външният слой на кожата остава хидратиран. Те могат да се използват заедно със салицилова киселина.
 • ретиноиди. Ретиноидите са синтетични версии на витамин А, намиращ се в различни продукти за грижа за кожата. Те могат да помогнат при псориазис, като забавят растежа на кожните клетки и намаляват възпалението.
 • Аналози на витамин D. Тези синтетични версии на витамин D намаляват пролиферацията на кожните клетки. Калципотриол, аналог на витамин D, не трябва да се използва в комбинация със салицилова киселина.

Има ли други киселини, които действат при псориазис?

Млечната киселина, вид алфа-хидрокси киселина (AHA), също може да бъде полезна при лечението на псориазис. Тя е по-малко мощна от салициловата киселина, но може да бъде по-нежна към кожата.

Често задавани въпроси за салициловата киселина за псориазис

Имате ли нужда от рецепта, за да използвате салицилова киселина за псориазис?

Не, не се нуждаете от рецепта, за да използвате салицилова киселина за псориазис. Редица OTC продукти, формулирани за лечение на псориазис, съдържат салицилова киселина. Попитайте Вашия лекар или фармацевт за препоръка.

Действа ли салициловата киселина при псориазис на скалпа?

Според Националната фондация за псориазис, шампоаните без рецепта, които съдържат салицилова киселина, могат да бъдат полезни в случаи на лек псориазис или за повишаване на ефективността на локално лечение на скалпа.

Дали каменовъглен катран или салициловата киселина са по-добри за псориазис?

Катранът и салициловата киселина се справят с различни проблеми. Изглежда, че въглищният катран намалява възпалението, сърбежа и лющене, както и забавя регенерацията на кожните клетки, докато салициловата киселина помага за разтварянето на мъртвите кожни клетки. Изследванията показват, че салициловата киселина може да подобри ефективността на каменовъгления катран.

Кога да посетите лекар

Много лечения за псориазис, които съдържат салицилова киселина, се предлагат без рецепта. Въпреки това, трябва да посетите дерматолог, ако не сте намерили OTC лечение, което работи за вашия псориазис.

Освен това си уговорете час с лекар, ако почувствате промяна в симптомите на псориазис или страничните ефекти от лечението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss