Разпознаване и лечение на ранни симптоми на подагра

Първите признаци на подагра обикновено са болка, подуване и зачервяване на засегнатата става. Подаграта често започва от големия пръст на крака и симптомите обикновено се появяват внезапно и през нощта.

Подаграта е болезнена форма на възпалителен артрит, дължаща се на образуването на кристали на пикочната киселина в ставите. Симптомите на подагра в ранен стадий се появяват внезапно, често през нощта и може да ви изненадат.

В тази статия ще опишем ранните симптоми на подагра и ще обясним кой е най-застрашен от това състояние. Ние също така ще предоставим съвети за лечение и ще обсъдим кога да се свържете със здравен специалист.

болка

Подаграта се характеризира с болка в ставите, която някои хора описват като мъчителна. Често се появяват болки при подагра през нощта. Често срещан ранен симптом е силна болка в една става, обикновено голям пръст на крака.

Болката в ранен стадий на подагра може да засегне и други стави, като например:

 • коляно
 • глезен
 • китка на ръка
 • пръсти

Болката в ранен стадий на подагра може да се увеличи по интензитет и да остане тежка в продължение на няколко часа. Болката бавно ще започне да намалява след този момент. Все пак може да почувствате лека болка или продължаващ дискомфорт няколко дни или седмици след първоначалния пристъп.

Подуване

Симптомите на подагра в ранен стадий обикновено включват значително подуване на засегнатата става и околностите.

Ако палецът на крака ви е засегнат, най-вероятно ще имате видимо подуване от външната страна на ставата на пръста, където пръстът ви се свързва с крака ви. Отокът може да затрудни сгъването или движението на пръста на крака.

Кожни симптоми

Възпалението може да накара кожата на засегнатата става да изглежда яркочервена и лъскава. Кожата ви също може да е нежна и топла или гореща на допир.

В някои случаи кожата ви може да стане толкова чувствителна, че няма да можете да понесете нищо да я докосвате, включително чорапи или одеяло.

Когато първото ви пристъп на подагра отшуми, кожата може да започне да сърби и да се лющи. Може също да се отлепи.

Снимки на симптоми на подагра в ранен стадий

Кой е изложен на риск от подагра?

Подагра е по-често срещан при мъжете, отколкото при жените. Жените са по-склонни да развият подагра след менопаузата.

Рисковите фактори за подагра включват:

 • затлъстяване
 • високо кръвно налягане
 • висок холестерол
 • заболяване на бъбреците
 • диабет
 • остеоартрит
 • псориазис
 • приемане на лекарства, които увеличават натрупването на пикочна киселина, като ниска доза аспирин, диуретици или ниацин
 • фамилна анамнеза за подагра
 • пиене на алкохол в излишък
 • ядене на диета с високо съдържание на пурини от храни като месо от органи
 • генетични заболявания като синдром на Kelley-Seegmiller и синдром на Lesch-Nyhan
Беше ли Ви полезно?

Кога да се свържете с лекар

Ако не сте получили диагноза подагра и смятате, че може да имате обостряне, посетете медицински специалист. Те могат да поставят диагноза и да предложат лечение на симптоми като силна болка.

Симптомите на подагра в ранен стадий са подобни на тези, причинени от други състояния, включително ревматоиден артрит и псевдоподагра. Лечението на тези състояния изисква различни видове лекарства.

Бързата и точна диагноза ще гарантира, че ще получите правилното лечение. Може също така да ви помогне да предотвратите бъдещи обостряния.

Как мога да управлявам или лекувам ранните симптоми на подагра?

Ако изпитвате пристъп на подагра, вероятно ще искате да получите възможно най-бързото облекчаване на симптомите и да избегнете бъдещи събития. Медицински специалист може да предпише средства против подагра, като колхицин, за бързо намаляване на отока, възпалението и болката.

Те могат също да предпишат перорални кортикостероиди или да ви инжектират кортикостероид директно в засегнатата става.

Други лекарства, отпускани с рецепта, като алопуринол (Zyloprim, Lopurin) или фебуксостат (Uloric), могат да помогнат за намаляване на нивата на пикочна киселина.

Домашните лечения, които могат да помогнат за намаляване на ранните симптоми на подагра, включват:

 • приемане на нестероидни противовъзпалителни лекарства без рецепта (НСПВС)
 • обледеняване на засегнатата става за намаляване на болката и възпалението
 • повдигане на засегнатата става за намаляване на отока
 • почивка на засегнатата става

Често задавани въпроси

Какво причинява подагра?

Подаграта се причинява от образуването на малки, остри кристали в ставите. Тези кристали са резултат от натрупване на пикочна киселина в тялото.

Пикочната киселина е отпадъчен продукт, който преминава през кръвта и бъбреците, напускайки тялото чрез урината. Не всеки с натрупване на пикочна киселина (хиперурикемия) получава подагра, но много хора го правят.

Колко време отнема развитието на подагра?

Подаграта не се развива бързо, въпреки че няма конкретна или определена времева рамка. Асимптомната хиперурикемия е първият стадий на подагра. Можете да имате хиперурикемия в продължение на много години, без тя да прогресира до следващия етап.

Повечето хора с асимптоматична хиперурикемия изобщо не се разболяват от подагра. Но ако имате високи нива на пикочна киселина за продължителен период от време, шансовете ви за прогресиране на подаграта са по-високи.

Какво може да се сбърка с подагра?

Няколко състояния могат да се проявят със симптоми, подобни на подаграта. Те включват:

 • псевдоподагра
 • ревматоиден артрит
 • псориатичен артрит
 • септичен артрит (инфекция на ставите)

 • целулит (бактериална кожна инфекция)

Кой е най-бързият начин за премахване на подаграта?

Експертите препоръчват да пиете много вода и други безалкохолни течности, за да изхвърлите и разредите пикочната киселина от тялото си. Медицински специалист може да препоръча да пиете до 16 чаши течност от 8 унции дневно.

Пристъпът на подагра може да се появи внезапно и често се случва по време на сън. Ранните симптоми на това състояние са болка, която става по-силна за няколко часа, подуване и зачервяване. Кожата ви може да стане топла и много чувствителна.

Посетете медицински специалист, ако имате обостряне на подагра. Те могат да осигурят диагноза и да предложат възможности за лечение и промени в начина на живот, които могат да помогнат за намаляване на бъдещи пристъпи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss